Canvi en els ajuts alimentaris als vendrellencs vulnerables

29/11/2019 - 16:00h

Una entitat del tercer sector rellevarà Càritas pel tancament del Centre de Distribució d’Aliments a final d’any

L’Ajuntament del Vendrell signarà un conveni de col·laboració amb una entitat del tercer sector perquè es faci càrrec de la gestió del servei de distribució d’aliments a les famílies econòmicament més vulnerables del municipi un cop tanqui, a final d’any, el Centre de Distribució d’Aliments que Càritas del Vendrell ha gestionat els darrers anys al carrer dels Trulls.

Més dificultats de gestió
Càritas va informar el consistori vendrellenc sobre la seva voluntat de tancar el centre de distribució per diverses raons. Una de les principals és la creixent burocràcia que obliga l’entitat humanitària a fer moltes tasques de documentació i paperam sobre les persones a les quals presta ajut i que, en molts casos, es tracta d’usuaris que són derivats dels Serveis Socials vendrellencs.

A més, Càritas ha d’avançar uns diners per a l’adquisició de determinats productes i posteriorment es retarda el cobrament de les subvencions públiques per pal·liar aquestes despeses.

Principalment, però, el Centre de Distribució d’Aliments tancarà perquè la Comunitat Europea ha endurit el control i normativa de la manipulació d’aliments, cosa que fa, per exemple, que Càritas es vegi obligada a lliurar tots els productes d’una primera fase d’ajuda alimentària abans de poder iniciar una nova fase de recepció i que hagi de lliurar els productes abans de la data de consum preferent, quan molt probablement encara hi ha un cert marge de distribució abans no s’arriba a la data de caducitat.

En cas contrari, és la mateixa Càritas qui s’ha de fer càrrec de l’eliminació i els costos corresponents de desprendre’s d’aquests productes. “Cada cop més”, explica Joan Carles Guitart, el coordinador de Càritas al Vendrell, “ens hem convertit en funcionaris, una tasca que no ens correspon”, i afegeix que l’entitat no pot continuar fent front a les exigències de l’anomenat Fons Espanyol de Garantia Agrària sobre el control dels aliments per a les famílies més vulnerables. Guitart apunta també que les aproximadament 300 famílies usuàries dels ajuts han entès la situació i que no hi ha queixes en aquest sentit.

Targeta moneder
La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament del Vendrell, Montserrat Martín, va explicar al ple municipal de dilluns que el consistori està estudiant la implantació d’una targeta moneder perquè les persones usuàries fins ara de Càritas puguin adquirir productes frescos i d’altres tipus en supermercats del municipi.

I va voler llançar un missatge de tranquil·litat a les persones que reben ajuts de Càritas. “Des de l’Ajuntament prioritzem els ajuts d’alimentació, i ara es tramitaran a través d’una entitat del tercer sector”, va apuntar en aquest sentit Montserrat Martín, que també va dir que la supervisió dels usuaris susceptibles de rebre ajuts continuarà fent-se des dels Serveis Socials de l’Ajuntament del Vendrell.

En aquest sentit, val a dir que l’administració local i Càritas van establir l’any 2014 un acord perquè precisament els usuaris atesos des de l’àrea municipal dels Serveis Socials poguessin acudir setmanalment al Centre de Distribució d’Aliments.

L’equipament els ha anat oferint aliments de necessitat bàsica a partir de l’acumulació d’uns certs punts bescanviables pels productes. “No deixarem ningú sense ajuts i establirem un petit banc d’aliments”, va concloure al ple de dilluns la regidora Montserrat Martín, que de moment no ha desvelat la identitat de l’entitat que es farà càrrec de l’ajuda alimentària, que fins al proper 31 de desembre encara gestionarà Càritas.

Una entitat amb uns cinquanta voluntaris
La delegació de Càritas Parroquial del Vendrell funciona des de l’any 1978, quan la va impulsar l’aleshores rector de la capital del Baix Penedès, mossèn Josep Maria Barenys.

Actualment, coordinada per Joan Carles Guitart, l’entitat compta amb una cinquantena de voluntaris, a més d’una treballadora social i una educadora. L’any 1998 va obrir el local que encara funciona al carrer de la Pau, des del qual l’entitat ofereix el servei Filigrana, amb la venda de roba de segona mà; un servei d’ajut a la drogodependència i, per exemple, tasques de formació per ajudar les persones més vulnerables a incorporar-se al mercat laboral. A més, Càritas atén les persones immigrants amb més necessitats.

El Centre de Distribució d’Aliments va entrar en servei l’any 2013, aleshores al carrer de Mar. En aquest centre hi treballen voluntàriament una vintena de persones, que amb el tancament del servei podran reorientar la col·laboració, per exemple, cap a serveis d’ajuda més personalitzada i d’acompanyament a usuaris amb risc d’exclusió social, amb especial atenció al col·lectiu de la gent gran que viu sola.

El tancament del centre d’aliments suposarà que l’entitat pugui estalviar-se i destinar a altres finalitats uns 800 euros del cost mensual de lloguer de l’espai

També et pot interessar

Comentaris