Bellvei quadruplica el seu índex de reciclatge

29/11/2019 - 08:00h

Els contenidors intel·ligents han estat decisius per passar d’un 20% a un 72% en el reciclatge de residus

Després de gairebé un mes de la implantació del sistema de reciclatge intel·ligent, consistent amb un nou sistema de contenidors d’obertura mitjançant targeta magnètica i  complementant-se amb la recollida porta a porta al polígon industrial Els Massets, l’Ajuntament de Bellvei, el Consell Comarcal del Baix Penedès i l’empresa ECOBP han fet aquest dijous una roda de premsa conjunta per presentar els resultats obtinguts i fer-ne una valoració, que ha estat molt positiva. 

En tres setmanes des de la posada en funcionament d’aquest nou sistema, la recollida selectiva ha passat del 20% fins arribar al 75% de recollida selectiva en contenidors, superant el 50% dels objectius  marcats pel Programa General de Prevenció i Gestió  de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT) 2013-2020. Aquesta xifra ha estat gràcies a la reducció de la fracció resta i a l’augment de la selectiva.

Concretament, la fracció paper s’ha multiplicat per 3, envasos i plàstics per 2 i el vidre per 5 reduint la fracció rebuig dels 16.000 kg setmanals fins els 3.500 kg la darrera setmana. 

Gerard Colet, alcalde de Bellvei, ha presentat aquestes xifres assegurant que cal seguir insistint fent campanyes de conscienciació de la població i informant dels beneficis mediambientals i econòmics que comporta. A més, ha explicat que aquest sistema de contenidor tancat amb targeta, permet la bonificació individual per premiar a qui més recicli.

El motiu de la implantació d’aquest nou sistema de recollida selectiva intel·ligent a Bellvei és assolir els objectius marcats per les directrius del programa PRECAT 2020, que marca un mínim del 50% de la recollida selectiva residus municipals. 

Joan Sans, president del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) ha recordat de la seva banda que actualment les dades de recollida selectiva de la comarca del Baix Penedès estan per sota dels objectius  marcats pel PRECAT 2020 i, per tant, existeix la necessitat d’una millora. Aquest sistema de reciclatge intel·ligent és una solució eficaç per tal d’assolir els objectius establerts i fer una comarca més sostenible.

En què consisteix el reciclatge intel·ligent

Des del 4 de novembre, el municipi de Bellvei disposa d’un nou sistema d’obertura de  contenidors per les fraccions matèria orgànica i resta que només es poden obrir mitjançant una targeta magnètica, en funció de la freqüència d’obertura  programada dels contenidors que serà la següent: Contenidors de matèria orgànica, de dilluns a diumenge; i contenidors de la fracció resta, dimecres i diumenge.

Les persones que tinguin nadons o gent gran a càrrec tenen l’opció de sol·licitar a l’Ajuntament de Bellvei l’ampliació de la freqüència d’obertura de la fracció resta per poder gestionar adequadament la generació de bolquers. 

Els residus de les fraccions vidre, paper i cartró i envasos es segueixen  gestionant com fins a dia d’avui. S’han instal·lat un total de 32 bateries de contenidors amb les 5 fraccions cadascuna,  de càrrega lateral i unificats a la mateixa tipologia amb capacitats diferents.

Totes les  bateries tenen el contenidor de resta i orgànica tancats amb la possibilitat d’obertura mitjançant la targeta magnètica. Les targetes s’han lliurat a cada un dels titulars de  les taxes d’escombraries, tant si són d’un habitatge, com d’un comerç.

Comentaris