L’Hospital Veterinari de Vilafranca haurà de tancar si no adequa la seva llicència

Judit Benages
29/11/2019 - 13:00h

L’Ajuntament ha descobert que l’hospital té una llicència que correspon a un negoci més petit del que és en realitat

L’Hospital Veterinari VetSolidari de Vilafranca podria tenir els dies comptats. Però no per la denúncia que ha fet el Col·legi de Veterinaris davant el Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, que encarà està en vies d’investigació, sinó per un problema amb la llicència.

El portaveu de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, explica que el consistori no té competència per valorar si VetSolidari està fent bé la seva feina o no, però que arran de la denúncia al Seprona la Fiscalia va demanar al govern que enviessin un veterinari per comprovar l’estat de les instal·lacions i la seva manera d’actuar.

Segons Ruiz, el veterinari ha passat un informe al Seprona que constata algunes deficiències concretes, però, repeteix, no li pertoca a l’Ajuntament decidir si per aquest motiu VetSolidari ha de tancar o no.

Però la sorpresa del govern arriba quan, arran d’aquesta inspecció, comproven que la llicència que té l’Hospital Veterinari no concorda amb l’activitat actual que estan fent: “La llicència que van demanar era per a una clínica veterinària d’uns 500m2, però amb la inspecció hem vist que estan duent a terme la tasca veterinària a tot l’edifici, que fa molt més d’aquestes dimensions, i que, a més, fins i tot tenen una zona com a menjador de treballadors i altres espais que no poden tenir amb la llicència que van demanar”, explica Ruiz.

El portaveu també comenta que la majoria de llicències simples es fan només amb notificació prèvia per facilitar els tràmits administratius, que és el que va passar, però que per obrir un negoci de les característiques que té l’Hospital Veterinari, el procediment és molt més complex i requereix més documentació, a banda d’un projecte mediambiental que necessita inspeccions prèvies abans d’obrir.

Així, a partir del moment en què van veure que la llicència no era la correcta, el govern ha enviat ja dos requeriments als propietaris de l’hospital per tal que es posin en marxa per actualitzar la documentació, però fins dimecres a la tarda, aquest procediment no s’havia fet, cosa que farà que possiblement l’Ajuntament demani que l’hospital tanqui les portes.

Aureli Ruiz explica que els propietaris han demanat una reunió amb l’alcalde, Pere Regull, que se celebrarà dimecres, poques hores després de vèncer el segon requeriment, però que, en principi, la situació no ha de canviar si no s’actualitza la llicència que necessiten per a l’actual negoci.

Demanda del Col·legi de Veterinaris
Per la seva banda, el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) ha sol·licitat a l’Ajuntament de Vilafranca que s’activi de manera urgent l’expedient administratiu referent a l’hospital veterinari VetSolidari davant d’algunes pràctiques que el Col·legi considera molt greus i que afectarien la salut i benestar dels animals.

PUBLICITAT

El COVB va interposar recentment una denúncia penal davant del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) del Ministeri de l’Interior, contra aquest centre i diverses persones que l’integren, a partir de diverses denúncies i avisos adreçats al Col·legi per part de propietaris d’animals i també de professionals de la veterinària. Alertaven de les males condicions de les instal·lacions, de possibles actes de maltractament animal i de presumptes pràctiques negligents, així com d’intrusisme professional.

El Comitè de Deontologia del COVB va avaluar les denúncies rebudes, va traslladar les conclusions a la Junta de Govern i, finalment, es va procedir a interposar l’esmentada denúncia penal davant del SEPRONA, que va desembocar en una posterior inspecció del centre per part de les autoritats.

També et pot interessar

Comentaris