“El segell d’Yllana és salvatge i tira cap a l’humor negre”

28/11/2019 - 10:00h

Entrevistem Fidel Fernández, un dels components del grup que dissabte actua al Teatre Casal de Vilafranca

La companyia de teatre d’humor gestual Yllana, reconeguda per la crítica com El Tricicle de l’estat, arriba aquest dissabte 30 de novembre a les 20:30h al Teatre Casal amb “Lo mejor de Yllana”. Un xou d’humor que repassa els grans moments de la trajectòria de la companyia, amb una selecció dels millors esquetxos dels seus primers 25 anys d’història. Actualment l’espectacle ja porta dos anys de rodatge arreu del món, amb unes critiques immillorables. Yllana neix el 1991 com a companyia de teatre d’humor gestual, encara que actualment ha diversificat la seva activitat en el món de les arts escèniques i de l’audiovisual.

Com neix la idea d’Yllana?
Tot va començar l’any 1991, quan ens vam ajuntar uns quants amics per formar una companyia de teatre d’humor gestual, malgrat que a l’actualitat s’ha diversificat i oferim diferents prestacions en el món de les arts escèniques. En aquella època ens van proposar fer una obra sense paraules per a un congrés internacional de la Unesco a Madrid i des de llavors fins a l’actualitat han passat 28 anys on hem produït fins a 30 espectacles teatrals.

Quin tipus d’humor fan?
Fem un humor de mala llet amb els temes més foscos de l’ésser humà: droga, sexe, corrupció, etc. També hi ha el que podríem dir humor blanc, per a tots els públics.

Arribar al públic amb humor gestual és més complicat que utilitzant la paraula?
Penso que no. És difícil, sobretot, si vols explicar una història, o quan pots escollir un polític que ha de fer un míting al públic. Aquí sí que hi ha més dificultats i cal buscar molt d’enginy però per a la resta, jo penso que tot es pot explicar sense paraules.

La música juga un paper important a les seves actuacions?
Per descomptat. El so és fonamental. Nosaltres diem que els tècnics d’iŀluminació o de so són dos actors més de la companyia. No hi ha cap diferència amb els cinc actors.

Quins temes tracten els seus espectacles?
L’espectacle que presentem a Vilafranca, i que és el millor de la companyia en els 25 anys de la seva fundació, el componen els esquetxos més rellevants de la companyia. N’hi ha d’Start Trip (2003) i de Brokers (2008), i molts altres més.

A quin tipus de públic va adreçat el seu espectacle?
A tot el públic en general, de qualsevol edat. A l’espectacle no hi ha cap moment ofensiu.

Trobaríem alguna similitud entre vostès i El Tricicle?
Ells i Vol-Ras són els autèntics mestres d’aquest gènere. Ells porten més anys que nosaltres i n’hem après molt, tot i que nosaltres hi posem un punt una mica més salvatge. Tirant a humor negre, per dir-ho d’alguna manera.

També et pot interessar

Comentaris