Vilafranca en Comú demana al govern que bonifiqui l’IBI en les rendes més baixes

Ramon Arnabat i Montse Romagosa, de Vilafranca en Comú, en una imatge d’arxiu
26/11/2019 - 10:53h

Aquesta és una de les propostes que el partit fa en les ordenances per aconseguir “una fiscalitat més social i més verda”

Vilafranca en Comú ha presentat aquesta setmana les seves propostes per unes ordenances que consideren que haurien de ser “més socials i més verdes”. Des del partit comenten que l’equip de govern va acceptar tres de les 16 propostes que van fer: manteniment de les taxes dels serveis de cementiri i dels preus públics de les llars d’infants municipals, i reduir les taxes bàsiques de les llicències urbanístiques. 

Però per Vilafranca en Comú amb això no n’hi ha prou. Per aquest motiu el partit presenta 13 al·legacions i 3 suggeriments al document d’Ordenances Fiscals que ha elaborat l’equip de govern per al 2020. Les propostes de VeC van dirigides a impulsar l’equitat impositiva social i mediambiental, seguint el criteri que pagui més qui més tingui i que es bonifiqui les rendes més baixes, i que qui mes contamina mes pagui i que qui mes redueix i recicla menys pagui, mantenint els ingressos municipals.

Així, VeC proposa augmentar un 10% el gravamen específic de l’IBI a 85 immobles urbans residencials amb valor cadastral major a 300.000€ i no apujar les taxes als 17.200 veïns i veïnes restants. Per VeC, el diferencial de la recaptació es podrien destinar a bonificar les famílies amb més dificultats econòmiques i les empreses culturals. En aquest sentit, VeC també proposa canviar el criteri dels ajuts i atorgar-los segons els ingressos familiars.

Per avançar en l’equitat social Vilafranca en Comú també proposa: la Tarificació social a les activitats esportives i a l’Escola Municipal de Música; i esgraonar mes les categories de la taxa d’activitats en benefici de les petites i mitjanes empreses i comerços i, especialment les de caràcter cultural. També es demana la subvenció del 95% per a les cooperatives de treball i les empreses culturals.

Igualment, per a VeC és necessari que des de l’Ajuntament de Vilafranca es promogui una millor gestió dels residus, reduint-ne la quantitat i reciclant mes. La quantitat de tones que es generen i la poca proporció que se’n selecciona, encareix la taxa del servei de recollida, a banda del perjudici que causen en el medi ambient. Per això, es proposa que les famílies i les empreses paguin en funció dels residus que generin i de la selecció i el reciclatge que facin, premiant les accions mediambientals sostenibles. Al darrer Ple municipal ja es va aprovar una moció de VeC que insta l’Ajuntament, amb el suport de la Mancomunitat, a buscar fórmules per identificar les famílies que gestionin millor els residus, com ja s’està fent en alguns municipis. Des de VeC també es considera que al Centre Vila, on es recullen les escombraries porta a porta, cal introduir la recollida selectiva.

Quant a fiscalitat ambiental i verda, també es proposen bonificacions en l’impost de vehicles als híbrids; i augmentar la bonificació de l’IBI al 60% per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol.

Per últim, VeC veu necessari que les OF contribueixin també a millorar l’activitat de les entitats i associacions, que en són unes 400 a la vila. Una primera mesura seria garantir-los l’ús gratuït d’equipaments municipals com Cal Bolet o l’Auditori, un cop a l’any.

També et pot interessar

Comentaris