“Fins que no desaparegui l’ego vilafranquí, la festa major no té solució”

Gabi Cot no tornarà a ser el cap de colla dels Xicots de Vilafranca. FOTO: Cristian Muñoz
Judit Benages
23/11/2019 - 21:00h

El cap de colla dels Xicots de Vilafranca, Gabi Cot, anuncia que no seguirà l’any vinent

Gabi Cot ha tancat una altra temporada com a cap de colla dels Xicots de Vilafranca, càrrec que ja va exercir el 2017 i que va deixar abans d’hora per motius laborals. Aquesta temporada va assumir un repte que, teòricament, havia de durar dos anys, però Cot ha anunciat que no seguirà l’any vinent.

Els Xicots han tingut tres caps de colla en tres anys. Com ha afectat el grup, això?
Després de tants anys amb un mateix referent com era l’Aina Mallol, la colla no està habituada a tants canvis. Però la sort que tenim als Xicots és que els que manen sempre s’adapten a la colla, i la colla als que manen.

Quina valoració general fa de la temporada?
A nivell de castells hem mantingut el 3 i 4d8 i la td7, tot i que no amb la solvència de l’any passat. Però jo a principi d’any pensava que els castells de 8 costarien més.

Per què?
Havíem de fer una renovació absoluta de canalla, cosa que hem aconseguit, i també hem estrenat gent al tronc. Hem sembrat molt, i es recolliran fruits l’any vinent o l’altre. A nivell de castells hem fet els que ha volgut la colla, sobretot per l’assistència a assaig.

Eren pocs?
En alguns assaigs, molts, i en d’altres, pocs. No hi ha hagut continuïtat.

PUBLICITAT

Ha trobat a faltar el compromís?
Ara mateix, la majoria de gent no té el compromís de venir a assaig cada dimecres i divendres i també a les 35 o 40 actuacions. Mantenir aquest nivell costa, i no només ens passa als Xicots. És gairebé impossible que la gent et vingui sempre, i per això de cara a l’any vinent ja s’està treballant amb un calendari molt més curt. Ens hi hem d’adaptar, de la mateixa manera que la gent aleshores s’haurà d’adaptar als castells que es puguin fer amb el nivell d’assaig que es fa.

Quin castell li sap greu no haver pogut fer?
Els Xicots som ambiciosos i tenim ganes de grans castells, però ens n’hem deixat en cartera alguns, com el 7d8, que li van faltar dos assaigs per festa major i després no el vam poder reenganxar. I també el 9d7, perquè crec que s’hauria vist la feina feta amb canalla. Per sort no hem perdut la td7, que la vam treure quan la vam veure al 100% assegurada.

Em deia que els Xicots són ambiciosos. Enguany ho han estat menys?
No, però és cert que he aixecat el peu de l’accelerador per prémer-lo quan tocava, i ha estat un encert no arriscar en determinades actuacions. Hem anat amb més peus de plom pensant en un futur perquè era important no caure, ja que tota la canalla era nova. I una caiguda en mal moment ens hauria tirat enrere tota la temporada. Enguany hem pensat més en el cap que en el cor.

Em parlava de la importància que la canalla no caigui. Però els castells cauen…
Sí, evidentment. A assaig hem tingut alguna caiguda, i això ens ha fet veure que si quèiem en una actuació era més complicat gestionar-ho. Tant de bo no caiguin mai, però és clar que els castells cauen. Tot i que els Xicots enguany no hem caigut a plaça a cap dels 110 castells que hem fet. Però el caràcter dels Xicots és “a poc a poc i bona lletra”, i això és el que volem ensenyar a la canalla.

Digui’m una cosa que creu que ha fet bé i una altra que ha fet malament.
La colla necessita una entrada d’energia potent per continuar endavant. Jo porto més de sis anys en diferents càrrecs i tinc la bateria esgotada.

PUBLICITAT

No m’ha respost.
Crec que la gestió, a nivell de cap de colla i president, podria haver estat molt millor, i que ens hem deixat moltes coses per fer. El Xavi i jo ens hi hem deixat la pell, però crec que la gestió és millorable. Els èxits? Vam anar a Andorra 160 castellers, i a la Carxofada érem 120 persones, cosa que no havia passat mai. I destaco també la diada del Roser, amb els Falcons, que va ser una fórmula ideal. També hem generat un bon fons d’armari de castellers.
Creu que deixa la colla plantada en un any de Concurs?
No. De fet, el Xavi Llenas tampoc continua. Al final la vida dona molts tombs i, tot i que porto 30 anys fent castells, he decidit que hi ha més vida a banda dels castells.

Tenen relleu?
No, però jo plego igual. La colla no necessita el Gabi Cot l’any que ve com a cap de colla perquè, amb el meu caràcter, sense energia ni paciència, per a la colla no seria bo que continués. Toca un canvi.

Parlem de festa major. Els Xicots es van enfadar pel funcionament del sorteig de les diades castelleres.
Sí. I no ens vam voler fer la foto final. Ens citen però no ens deixen dir pràcticament res per falta de temps, teòricament, tot i que després van parlar durant mitja hora sobre el Concurs de Castells. Ara mateix ja ni hi aniria, al sorteig. Nosaltres sempre lluitem per tenir la millor festa major, i cal ser valents i plantejar solucions. Però sembla que la gent mira més per ells mateixos que per la festa.

De qui parla?
No vull personalitzar, però fins que no estiguem tots disposats a cedir una mica, no anirem enlloc. Ara mateix tothom vol guanyar i, per tant, és complicat millorar la festa així. Fins que no desaparegui l’ego vilafranquí, la festa major no té solució.

També et pot interessar

Comentaris