Taxis a distància a Vilafranca

De les dotze de la nit a les sis de la matinada els taxis de Vilafranca s’han de demanar trucant a la Policia Local
Judit Benages
22/11/2019 - 21:00h

Usuaris del taxi nocturn lamenten que hagin d’anar a la comissaria de la policia per poder demanar-ne un, cosa que a partir d’ara ja no hauria de passar

Dilluns 14 d’octubre. Les dotze i sis minuts de la nit. La jove vilafranquina Martina Navarro truca a la Policia Local per demanar un taxi que la porti des del parc del Tívoli, on viu, al Balcó de les Clotes, on resideixen els seus pares i on té aparcat el seu vehicle.

Li feia por anar sola pel carrer a aquelles hores i havia d’anar a buscar la seva parella a l’aeroport, ja que s’hi havia quedat atrapat per les accions del Tsunami Democràtic.

L’agent de la Policia Local que atén la trucada de Navarro li diu que cal que vagi presencialment a la comissaria per poder demanar un taxi, cosa que li genera sorpresa i estupefacció, perquè té més lluny la comissaria que no pas la casa dels seus pares. Finalment, renuncia al taxi.

Des del Casal Popular, el responsable de l’espai gastronòmic El Mussol, Roger Rius, explica que per demanar un taxi nocturn als DJs que posen música al Casal, aquests han de dirigir-se personalment a les dependències de la Policia Local, des d’on els demanen un taxi, cosa que no agilitza la situació.

Instrucció obsoleta
Això ha estat passant fins ara, però el cert és que des del 2003 ja no és necessari anar físicament a la comissaria de la Policia Local, tot i que alguns policies desconeixien el canvi de normativa i, per tant, feien que els usuaris haguessin de presentar-se a la comissaria per poder demanar-ne un.

A més, cal tenir en compte que fonts policials expliquen que hi ha taxistes que volen que totes les trucades passin per centraleta i altres no, cosa que complica encara més la situació.

Aquest és un error que s’ha esmenat gràcies a l’interès del 3d8 per aquesta notícia, que ha fet que, a partir d’ara, s’hagin donat instruccions per fer el que marca l’article 18 de l’ordenança reguladora del servei de taxi a Vilafranca, és a dir, que només cal una trucada a la Policia Local per identificar-se per poder contractar el servei d’un taxi.

El motiu de tot plegat
La nit del 13 de setembre de 1999 el taxista vilafranquí Ramon Molina va ser assassinat després de recollir un home a la plaça de la Vila. Va aparèixer el dia següent al costat del cementiri de Vilobí amb vuit ganivetades i sense el seu taxi.

El succés va provocar pànic entre els taxistes del servei de nit, que van negociar una sortida amb l’Ajuntament per garantir el servei nocturn: a les nits no s’agafaria ningú si abans no s’identificava l’usuari. Es va incorporar dins l’ordenança, doncs, una instrucció que deia que tothom qui volgués un taxi havia d’anar a la comissaria de la Policia. El 2003, però, es va redactar un ordenança que ja no incloïa aquesta instrucció especial.

“Els taxistes anem a buscar els usuaris on calgui”
Ara, 20 anys més tard, el president dels taxistes vilafranquins, Francesc Saborido, explica que volen continuar treballant amb seguretat, però que no entén per què la policia fa anar presencialment els usuaris a la comissaria, ja que això no és el que diu l’ordenança.
“Nosaltres anem a buscar les persones on calgui sempre que s’hagin identificat prèviament a la Policia. Seria absurd exigir que s’hagi d’anar presencialment a la comissaria”, diu Saborido, al mateix temps que demana que la Policia canviï els seus protocols. “Durant uns anys sí que es va demanar que fos de forma presencial, però ara ja fa molt que no és així”, diu Saborido.

Per la seva part, el portaveu del govern, Aureli Ruiz, explica que l’Ajuntament el que vol és que es garanteixi el servei de taxi nocturn i que els taxistes el que demanen des que el govern els obliga a fer un torn de nit és seguretat. El govern deixa en mans del col·lectiu de taxistes les condicions que considerin oportunes per vetllar per la seva integritat.

“Si has d’anar a la Policia, el servei de taxi és nul”.
Martina Navarro va fer, l’endemà de la seva mala experiència amb el servei de taxi nocturn, una piulada a Twitter en què adjuntava l’ordenança actual i feia saber la seva queixa a l’Ajuntament de Vilafranca, que li va respondre que funciona així des de fa anys per la seguretat dels taxistes.

A Navarro li sembla una mesura totalment fora de lloc, ja que explica que si ella volia agafar un taxi aquella nit era perquè li feia por anar sola. A més, es pregunta com ho ha de fer una persona amb mobilitat reduïda o una altra que, per exemple, es trobi malament i necessiti un taxi per anar a l’hospital.

PUBLICITAT

Per Navarro, si el servei de taxi s’ha de demanar físicament des de la comissaria es podria dir que és un servei “nul”.

Entén que els taxistes vulguin vetllar per la seva seguretat i que ha d’haver-hi un protocol d’actuació, però considera que amb una trucada a la Policia Local, amb nom i cognoms i DNI, ja n’hauria d’haver-n’hi prou.

La vilafranquina diu que no ha posat cap queixa formal, però que aquests dies, en comentar-ho amb altra gent, sí que s’ha trobat que algunes persones li han explicat que s’havien trobat en situacions similars.

També et pot interessar

Comentaris