L’Associació Llambrusca busca activar els malalts d’Alzheimer i les seves famílies

Judit Benages
17/11/2019 - 21:00h

L’entitat vilafranquina impulsa un programa per fomentar una vida social i intel·lectual dinàmica

L’Associació Llambrusca-Alzheimer Penedès ha estat una de les entitats guardonades amb la subvenció de la Fundació Pinnae en la seva segona convocatòria per a projectes d’Impuls Social.

Ho ha fet gràcies al programa ‘Activa’t’ per a persones amb la malaltia d’Alzheimer i els seus familiars i cuidadors. El projecte preveu dur a terme tallers d’estimulació cognitiva, emocional i funcional (a persones afectades i cuidadores), suport psicològic individual i també activitats més esporàdiques, com ara sortides.

Des de Llambrusca, la seva presidenta, Àngels Gómez, explica que la idea de presentar el programa a la convocatòria d’ajudes de Pinnae va sorgir perquè veien que l’entitat necessitava suport econòmic per tirar endavant, ja que no té ànim de lucre, però a banda de voluntaris, necessitaven professionals per oferir alguns dels seus serveis.

A més, a Llambrusca havien comprovat que cada cop tenien més demanda ja no només d’atenció a malalts sinó a les seves famílies i cuidadors, a través del grup de suport d’ajuda mútua i, per tant, per tot plegat van decidir participar en la convocatòria de Pinnae, que finalment les va escollir com una de les deu guanyadores d’enguany.

A partir d’aquí, el programa ‘Activat’ està enfocat tant al malalt com als familiars i cuidadors, amb l’objectiu, tal com diu el nom, “d’activar-los, fer que es moguin, que no estiguin asseguts al sofà durant dies, sinó que mantinguin una vida el màxim dinàmica com sigui possible”. Segons Gómez, amb l’Alzheimer la família “acostuma a quedar-se el malalt a casa, cosa que no ha de passar”.

Gràcies a l’aportació de Pinnae poden ampliar el projecte amb diferents professionals pels serveis que ofereixen. Així tenen un fisioterapeuta que fa estimulació física, terapèutica i de mobilitat, un psicòleg que abans només podia estar a mitja jornada però que ara ja està a jornada sencera i que fa sessions a nivell individual per al malalt (però també de forma coŀlectiva), amb estimulació cognitiva, tallers de memòria, etc. “Es tracta d’afavorir les relacions socials també entre malalts”, diu Gómez.

PUBLICITAT

En tercer lloc, la presidenta de l’entitat parla del ja mencionat grup d’ajuda mútua, on dos cops al mes un professional dinamitza sessions per a familiars i cuidadors. “Es tracta de compartir l’estrès i l’angoixa que suposa tenir un malalt d’Alzheimer a casa tenint en compte, a més, que és una malaltia que no té cura i que cada cop va a pitjor. Les famílies valoren molt tenir un espai on compartir les seves experiències amb gent que les pot entendre. Els dona aire pur”.

També ofereixen sessions de musicoteràpia, on animen als malalts a ballar i a recordar a través de la música, cosa que els és molt més fàcil que mitjançant altres tècniques, tal com confirmen tots els professionals.

Finalment, també segueixen oferint tallers de manualitats per estimular els malalts, però Gómez reconeix que, tenint en compte que vivim en l’era digital, el malalt d’Alzheimer també ha de ser partícip dels canvis que estem vivint. Així, aporten tot un seguit de programes i continguts especials a través de les noves tecnologies que els ajuden a estimular-se.

Tot aquest treball en xarxa fa que, en definitiva, els malalts i famílies s’activin i passin aquesta etapa tan dura de la millor manera possible.

També et pot interessar

Comentaris