L’expolític vendrellenc August Armengol anirà a judici per una denúncia a Reus

August Armengol, a la dreta, en un ple del Vendrell del mandat anterior juntament amb els seus excompanys a PxC.
14/11/2019 - 06:00h

L’exregidor vendrellenc i exdirigent de Plataforma per Catalunya haurà de declarar per una denúncia per racisme

El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha decidit enviar a judici l’antiga cúpula de Plataforma per Catalunya (PxC) per una campanya contra els immigrants que la formació ultradretana va llançar amb motiu de les eleccions municipals del 2011.

En una interlocutòria de final d’octubre, el jutge dicta l’obertura de judici oral contra Josep Anglada i dotze exdirigents més de l’extint partit pel suposat delicte de discriminació i provocació a l’odi.

Entre els imputats hi ha l’exregidor de PxC a l’Ajuntament del Vendrell durant diversos mandats August Armengol, el qual en el moment dels fets que es jutjaran en els propers mesos als jutjats penals de la capital del Baix Camp era exsecretari general i territorial de PxC a Tarragona.

Denúncia d’una associació musulmana
La denúncia que motivarà el judici la va interposar l’associació musulmana Watani. El Codi Penal preveu penes d’entre 1 i 3 anys de presó i una multa de 6 a 12 mesos per a l’esmentat delicte. L’advocat de l’acusació demana la pena màxima: 3 anys de presó i una multa de 12 mesos.

La propaganda de PxC incloïa un xec simulat a nom de Mohamed Alcabir Samir amb l’import de 4.000 euros, al revers del qual s’hi llegia que el Parlament de Catalunya havia repartit 4.000 milions d’euros entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català destinava 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebés 4.000 euros.

A més, els pamflets cridaven a l’eliminació de les places de coŀlegis i llars d’infants de la ciutat reservades per a immigrants i, igualment, es manifestava que “set de cada nou nous llocs de treball són per als immigrants”, que són “mà d’obra que genera competència deslleial amb pèrdua de drets laborals i salarials a la baixa”, o que “als immigrants se’ls paga el lloguer del pis, subsidis sense haver cotitzat, rebuts de l’aigua i la llum, beques escolars, cotxets de bebè i avals per a la farmàcia o el supermercat”.

També s’hi feien afirmacions com que “el comerç immigrant acaba amb el teixit comercial”, que “els immigrants incompleixen els horaris, treballen sense cotitzar, exempts d’impostos” i, en un altre punt del programa, es vinculava la immigració amb les màfies.

Declaracions el 2013 i el 2016
L’any 2013, el magistrat Diego Álvarez de Juan ja va citar a declarar com a imputat per aquests fets el cap de llista de PxC per Reus a les municipals de dos anys abans, Albert Tafalla, arran de la denúncia de l’Associació Watani.

El 4 de desembre del 2013, el candidat local va declarar als jutjats que la campanya estava dirigida per la cúpula del partit i es va escudar en la llibertat d’expressió. Tafalla va comparèixer acompanyat de diversos membres del partit encapçalats pel seu president, Josep Anglada, el qual va denunciar que eren objecte d’una “cacera de bruixes”. “Cap associació islàmica prohibirà que defensem que primer són els de casa”, va dir.

Aleshores, la fiscalia i la defensa van soŀlicitar el sobreseïment del cas. El ministeri fiscal va considerar “reprovable” el contingut del programa de PxC, però va argumentar que no es podia comprovar quin havia estat el grau d’incidència que aquelles manifestacions havien tingut en l’electorat ni si s’havia produït algun incident que se’n derivés en el procés electoral.

Finalment, però, el jutge va atendre les demandes de l’associació local Watani, liderada per l’advocat Hilal Tarkou, i va acordar mantenir la imputació de Tafalla i dirigir el procés contra la cúpula del partit, que va declarar als jutjats fa 3 anys. Així, al juliol del 2016, l’expresident de PxC, Josep Anglada, es va espolsar la responsabilitat amb relació a la difusió de la propaganda racista.

El polític ultradretà va comparèixer als jutjats de Reus carregat de documentació per demostrar que, si bé n’era president, no va tenir res a veure amb el contingut de la campanya, i que cada municipi tenia la potestat per fer i desfer.

També et pot interessar

Comentaris