Vilafranca en Comú fa propostes per millorar la recollida selectiva de residus

13/11/2019 - 09:28h

Els comuns creuen que l’eix és fomentar la reducció, el reciclatge i la reutilització

Els residus que generem i la seva gestió s’han convertit en un greu problema mediambiental i econòmic. La Unió Europea ja el 2015 va començar a treure Directives en aquest sentit i obliga els estats membres a reutilitzar o reciclar el 50% de residus d’origen municipal el 2020 i el 70% el 2030.

Catalunya recull de manera selectiva un 41,8% dels seus residus municipals i l’Alt Penedès un 44,5%, segons dades de 2018 i amb tendència a l’alça. Vilafranca, en canvi, està estancada en el 37,8%.

El 16 d’octubre de 2018 Vilafranca en Comú va presentar una moció al ple, aprovada per unanimitat, en la qual demanaven l’inici d’un estudi, realitzat per tècnics, per explorar les opcions existents i optar per la que ens pugui treure d’aquest estancament. Demanaven, també, mesures fiscals dirigides a premiar la pràctica de les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar. “A hores d’ara, ni estudi ni incentius fiscals ni res de res”, asseguren des del partit.

Des de Vilafranca en Comú pensen que estem davant l’oportunitat d’or per avançar i sortir d’aquest estancament, ja que el 2020 s’ha de fer nou concurs per l’empresa de recollida de residus urbans. I alhora, la Mancomunitat s’està replantejant el sistema vigent.

A diversos municipis de Catalunya ja s’estan implementant sistemes que afavoreixen les tres R -recollida selectiva porta a porta, obertura de contenidors prèvia identificació de l’usuari, etc-. i fiscalitats mediambientals i socials que ho contribueixin.

Des de Vilafranca en Comú demanen l’execució immediata per l’equip de govern i amb la col·laboració dels grups municipals del consistori de la part dispositiva de la moció aprovada en el ple el 16 d’octubre de 2018 i que es concreta en:

  • La creació d’una Comissió tècnica que elabori un estudi de la situació actual de la vila en un termini de 4 mesos i proposi mesures polítiques, fiscals i tècniques.
  • La formació d’una Comissió amb la participació dels grups municipals del consistori per fer-ne seguiment.
  • Que la nova contractació del servei de recollida de residus es faci amb criteris ambientals i socials.
  • La implicació de la Diputació de Barcelona i del departament de Territori i Medi Ambient, així com de l’Agència Catalana de Residus i de les entitats municipalistes catalanes.
  • L’elaboració d’una ordenança fiscal que amb criteris mediambientals i socials premiï a les persones i famílies que redueixen i reciclen residus, i que penalitzi a aquelles que amb un comportament insolidari augmenten els residus i no els reciclen.

També et pot interessar

Comentaris