La presentació del llibre dedicat a Benvingut Socias crea expectació

13/11/2019 - 09:00h

El llibre, obra de Nativitat Castejón, és un estudi del llegat d’aquest músic vendrellenc

El 25 d’octubre va tenir lloc, a l’Auditori del Tívoli, la presentació del llibre Benvingut Socias Mercadé (1877-1952), un músic vendrellenc per descobrir. Estudi del seu llegat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, obra de Nativitat Castejón Domènech.

El llibre ha estat editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Baix Penedès, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell, Aigües del Vendrell, els Amics de l’Orgue del Vendrell, Fundació Privada Mútua Catalana, Diputació de Tarragona i Associació Musical Pau Casals del Vendrell. El llibre va acompanyat de l’enregistrament d’una selecció de dotze composicions del mestre Socias.

L’acte va començar amb la interpretació, per part de Jordi Joan Pascual, de la peça Recuerdos de la Plana. Paseando por el lago, barcarola per a piano (1896), dedicada a Anna Bonastre. A continuació, Jordi Agras, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, va presentar l’acte tot destacant la importància de la tasca de preservació i difusió que els arxius comarcals porten a terme. Àngela Días, consellera comarcal de Cultura, va recordar que és el sisè llibre que el Departament de Cultura de la Generalitat i el Consell Comarcal del Baix Penedès editen conjuntament per donar a conèixer el patrimoni documental que custodia l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Va destacar la feina feta per promoure l’estudi dels personatges més rellevants de la cultura penedesenca.  

Nativitat Castejón, autora de l’obra i directora de l’Arxiu Comarcal, va exposar que el treball presentat era la primera biografia documentada del músic i el primer enregistrament d’algunes peces de la seva obra. La investigació s’ha pogut dur a terme gràcies a la generositat de dos vendrellencs, el senyor Salvador Euras i el senyor Ferran Romeu, que han cedit la documentació personal que guardaven del mestre Socias a la Generalitat de Catalunya per ser dipositada a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.  Per tant, aquesta biografia s’ha reconstruït a partir de l’estudi d’aquests valuosos documents: la correspondència, més de 300 targetes postals escrites, un diari personal, fotografies i el seu arxiu musical.  Aquesta documentació tan personal li ha permès conèixer el mestre tant en el seu entorn familiar com la seva carrera artística a Catalunya, Europa i Amèrica del Nord. La seva vida sempre va girar al voltant de la música i de tres sentiments: la veneració a la Verge de Montserrat, fruit de la seva estada a l’Escolania, l’amor a la seva dona,  Blanca Bonastre, i l’estimació a la finca la Plana, que en definitiva era l’estimació en vers el Vendrell. Precisament a aquesta emblemàtica finca s’ha dedicat un capítol perquè és el darrer testimoni de la seva presència a la vila. Cal dir també que aquest estudi biogràfic ha servit per aprofundir en esdeveniments de la història del Vendrell en què Benvingut Socias va intervenir o col·laborar.

D’altra banda, l’accés al seu arxiu musical ha permès descobrir la major part de les seves composicions, ja que fins ara només es coneixien les peces que havien estat publicades. D’aquí que s’ha considerar oportú fer-ne una selecció i enregistrar-la amb l’objectiu de donar-la a conèixer al món i als musicòlegs. En aquest sentit, cal destacar el treball de l’organista Josep Mateu, els pianistes Jordi Pascual i Àlex Jordi i la soprano Griselda Ramon, han estat els primers a interpretar aquestes peces entre les quals hi ha poemes musicats d’Apel·les Mestres, mossèn Jacint Verdaguer i Joan Ramon i Soler i altres obres diverses com les dedicades a Pau Casals i mossèn Eudald Serra Buixò.  L’enregistrament que ha anat a càrrec de David Casamitjana i la discogràfica Audiovisuals de Sarrià i ha estat finançat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell.

A continuació, el Dr. Xosé Aviñoa, catedràtic de la Universitat de Barcelona, autor del pròleg i el comentari musical de les obres enregistrades, va destacar el rigor històric d’aquesta biografia que transcendeix l’àmbit local atès que l’autora estudia el músic dins el context local, nacional i internacional per entendre millor la situació musical de la Catalunya de la primera meitat del segle XX.  El professor Aviñoa va assenyalar que el llibre, rigorosament documentat, s’il·lustra amb un exhaustiu repertori fotogràfic.

Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell, va fer la cloenda i tot seguit es van interpretar dues peces del mestre Socias, per part d’ Àlex Jordi i Griselda Ramon, O salutaris hostia! (1901) dedicada a mossèn Eudald Serra Buixó i Queixa amorosa, ària de baríton amb acompanyament de piano, amb lletra de Joan Ramon i Soler.

També et pot interessar

Comentaris