“El repte per a l’any vinent és ser més gent a assaig i recuperar antics castellers”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
08/11/2019 - 21:00h

Entrevistem un dels caps de colla dels Nens del Vendrell, Francesc Huertas

Francesc Huertas Martínez té 24 anys i és del passat mes de desembre un dels caps de colla dels Nens del Vendrell, juntament amb Dani Doria. Huertas va entrar als Nens el 2015 i amb ell hem volgut repassar l’estat de la colla vermella.

Al maig de l’any passat, en plena temporada, va plegar la tècnica i va entrar un equip provisional fins que al desembre van fer-se’n càrrec vostès. Com està, ara, la colla?
Vam aprendre al costat del Guillem Vinyes i el Jordi Cunillera, i la resposta de la colla a la nostra candidatura per als propers dos anys va ser bona, però no ha deixat de ser un any complicat perquè hi ha hagut molts canvis.

La tècnica i junta actual continuaran l’any vinent?
El meu compromís amb la colla continua sent per dos anys però, no obstant, hi haurà canvis notables a la tècnica l’any que ve.

Canvis que no em pot avançar, oi?
Així és. No puc dir res encara.

Quins objectius tenia a principi de temporada? S’han realitzat?
Per nosaltres era molt important poder seguir fent amb força freqüència castells de 8 i treballar castells de 8 i mig, ja que creiem que és important tenir molta gamma. A més, volem eixamplar la base tot generant peces noves als diversos castells per tenir relleu de cara al futur. Pel que fa a castells de 8, tot i que no se n’han fet tants com d’altres anys, n’hem pogut mantenir un bon nombre i hem pogut anar generant relleus.

Però els castells de vuit i mig han quedat al calaix.
Sí, ara t’ho anava a comentar. Per fer castells de vuit i mig ens ha faltat gent a assaig per tal de poder-los fer amb garanties i això, sumat a diverses baixes al tronc, ha fet que no poguéssim fer-ne.

Què ha passat en aquests últims dos o tres anys, que el nivell no és el que era? Són poca gent?
Podríem dir que una cosa ha anat lligada de l’altra. Quan no tens gent a l’assaig, no pots assajar bé i els castells no arriben. És una mica el peix que es mossega la cua. Durant l’any 2018 es van produir molts canvis i això, sumat a una baixada de nombre de camises, va fer que haguéssim d’aixecar una mica el peu de l’accelerador, ja que la td8f no es va poder arribar a descarregar i per algun ensurt vam haver d’apartar-la. Es va optar pel 7d8, castell inèdit per nosaltres, i ens va sortir bé. T’he de dir, però, que s’havia entrat en una dinàmica en què fer castells de 8 era com una cosa menor, i enguany han agafat molta importància.

La colla entén aquest discurs de ja fa un temps de créixer horitzontalment i no verticalment?
El gran gruix de la colla, sí. Estem fent uns passos molt lògics i estem segurs que si volem tornar als castells de vuit i mig o nou és amb paciència i sense saltar-nos passos.

Quina és l’espineta que els ha quedat aquesta temporada?
Aquest any ens ha marcat no ser més gent als assaigs. Això ha repercutit directament en les diades i, per tant, en els castells que s’han portat a plaça. Per tant, de cara a l’any vinent és un repte seguir creixent en nombre de camises. A banda, els castells de 8 i mig han estat els grans absents d’aquest any, i lògicament ens han quedat pendents.

Recuperar-los seria un dels objectius per a l’any que ve?
Per a la temporada que ve el més important és millorar l’assaig. Per nosaltres és la part més essencial. Però, a banda, volem seguir ampliar el nombre de castellers i, amb tot això, que els castells de 8 puguin ser habituals per a nosaltres i també tenim ganes de treballar els castells de 8 i mig. Si la feina a assaig és bona, aquests arribaran segur. Finalment voldria seguir generant peces a tots els nivells per poder rejovenir el tronc i tenir un relleu per als pròxims anys.

Li preocupa que l’any que ve hi hagi Concurs de Castells?
No. Per nosaltres el Concurs és una cita important per tot el que ens suposa històricament com a Nens del Vendrell, i per la importància de ser-hi i intentar portar la colla amb el màxim de garanties possibles per fer grans castells. Però per les alçades de temporada que ens arriba, coincidint amb altres diades importants com la Fira de Santa Teresa, aquestes diades seran un reflex de com haurà anat la temporada. Per tant, si s’ha fet bona feina, hi haurà bons castells.

En les seves diades importants es podien veure diversos castellers dels Nens sense camisa i mirant-s’ho des de fora. Li dol, que passi això?
Personalment no em dol, però no ho entenc. Cadascú té les seves situacions personals, i parlem d’una activitat que ocupa moltes hores. No obstant això, en moments com aquests és quan més feina s’ha de fer per intentar revertir la situació, ja que tothom suma i és important. Sent-ne conscients, s’han muntat campanyes com la del #T8rnemhi, que apeŀlava a la història per intentar seduir aquelles camises que pels motius que sigui han deixat de venir, i és un dels aspectes a seguir treballant durant l’any vinent.

També et pot interessar

Comentaris