‘Joves Actius’, per un oci integrador i inclusiu de les persones amb problemes de salut mental

Un dels equips de l’activitat de futbol sala del Turó
01/11/2019 - 09:00h

L’entitat penedesenca El Turó vol generar oportunitats de lleure per als seus usuaris

La Fundació Pinnae va fer fa unes setmanes el lliurament de la línia d’Ajuts d’Impuls Social pel Territori 2019 a deu projectes de la vegueria Penedès.
Un d’aquests és el que porta per títol ‘Joves Actius’, de l’entitat El Turó – Salut Mental – Associació de Familiars i Amics, que té per objectiu generar oportunitats de lleure i espais de socialització per a joves amb problemes de salut mental.

Tal com ha explicat la directora de l’entitat, Foix Sogas, la base vertebradora d’aquest projecte és el ‘Xarxa Joves’, posat en marxa per la Federació Salut Mental de Catalunya per facilitar la recuperació dels adolescents i joves amb problemes de salut mental a través de la seva participació social en tots els àmbits de la vida.

Segons Sogas, aquests joves es troben a l’adolescència i la primera edat adulta amb moltes dificultats per definir un itinerari laboral, formatiu i de lleure que els permeti superar la seva problemàtica. En aquesta edat, l’aïllament genera conseqüències negatives que empitjoren la salut, motiu pel qual es vol promocionar la vinculació amb entitats de lleure de fora del món de la salut mental potenciant la recuperació i l’empoderament.

El projecte ‘Xarxa Joves’ vol acompanyar i donar suport i recursos suficients als joves que, de vegades, no fan la transició dels centres de salut mental infantil als d’adults i abandonen el tractament i el contacte social. L’estigma per tenir un problema de salut i la por al que diran sovint són la causa d’aquest aïllament, que de vegades es tradueix en fracàs escolar i laboral.

Cal destacar que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, i un 75% d’aquests comencen abans dels 18 anys. A més, apunten que les taxes de depressió i ansietat han augmentat entre els adolescents fins a un 70% en els últims 25 anys. A Catalunya la població atesa als CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil) ha anat augmentant gradualment fins a arribar al 6% de la població catalana d’entre 6 i 18 anys l’any 2016. Es fa necessari, per tant, articular respostes a les necessitats dels joves i al seu patiment, més enllà de l’àmbit escolar i a partir de l’adolescència.

Però per arribar a un procés de recuperació i d’inclusió a les entitats, primer cal fer un pas previ: cal que aquests joves puguin integrar-se en l’oci de mica en mica i entrenar les seves habilitats socials.

Per això El Turó vol generar noves oportunitats d’oci des de la mateixa entitat i, per tant, ampliar les activitats que acollien fins ara, que eren futbol sala i teatre. El projecte pretén ampliar-les i oferir també equitació adaptada. També volen encetar un club de lectura fàcil per tal que els joves gaudeixin llegint, puguin compartir les seves lectures i, al mateix temps, es puguin relacionar amb els denominats padrins de lectura, que seran voluntaris, si pot ser de la mateixa edat, que puguin acompanyar-los en aquest procés.

L’objectiu final és, doncs, que els joves puguin entrar en el món de l’oci ordinari però, al mateix temps, promoure el model inclusiu. El plantejament és arribar a una quarantena de joves, tot i que Sogas reconeix que és una xifra ambiciosa perquè “no tothom està preparat per acceptar que té un trastorn mental i alguns tenen experiències negatives del rebuig que han patit. Però hem de crear un clima de confiança per fer-ho possible”.

També et pot interessar

Comentaris