“Vull canviar la imatge d’ovella negra de la Jove de Vilafranca”

Bernat Costa
31/10/2019 - 13:00h

Entrevistem el cap de colla de la Jove de Vilafranca, Bernat Costa

Bernat Costa és el cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca des del gener i ho serà també la propera temporada. Casteller des de petit, va fer d’enxaneta dels Vailets de Gelida, va ser membre dels Xicots i forma part de la Jove des del 2017.

Com definiria el seu primer any com a cap de colla?
Com un any constructiu. L’any passat es va posar ciment i aquest s’ha anat construint.

Què ha estat el millor i el pitjor?
El millor, l’aprenentatge. Ser cap de colla a Vilafranca comporta molta pressió i exigència, i cal fer les coses ben fetes. També et podria dir el fet de veure la cara d’iŀlusió dels castellers quan completes un 3d7, per exemple. Això per mi ha estat un premi. I la part pitjor seria, en certa manera, també aquesta pressió que et comentava, que sovint no et deixa ni dormir.

Creu que han aconseguit els objectius?
En general, sí. M’hauria agradat descarregar més castells de 7 perquè crec que els tenim, però hem fet 6 intents desmuntats i un de descarregat. Per mi aquells intents estaven més que bé, perquè jo no portaré a plaça un castell al qual no tinc confiança, però hi ha gent que no ho va veure així.

Els falta gent?
Sí, no és cap secret. La canalla veu tres o quatre cordons i s’espanta, per molt que el castell vagi bé. Per festa major teníem només tres cordons per al 3d7, però ningú em va dir res perquè crec que donem una imatge diferent d’abans.

Així doncs, creu que la imatge de la Jove ha canviat?
Això estem intentant. Volem fer les coses ben fetes. Soc conscient que la Jove tenia molt mala imatge, i un dels nostres objectius era arreglar-ho, perquè considero que la mala imatge sovint la donen les persones, no la colla en si. Els castells els fa la tècnica, i aquí abans tothom feia el que volia.

La seva campanya per captar castellers es va basar en una ovella negra. Encara se senten així?
La Jove ha estat i és l’ovella negra, però jo accepto totes les crítiques sempre que siguin constructives. Quan vaig entrar com a cap de colla la gent em va dir que estava boig, però jo estic còmode. La campanya la vam fer amb una ovella negra per riure’ns de nosaltres mateixos.

Se’ls ha criticat per tenir un dosos de 40 anys.
Això és criticar per criticar, i no ho entenc. La canalla no va voler pujar a la torre; ell sí, i no hi veig el problema.

La relació amb l’Ajuntament ha millorat?
Jo no he tingut cap problema amb ells, però com a entitat necessitem un cop de mà. La canalla passa fred, i a vegades per això ens marxen d’assaig, ja que no tenim local. El mes que ve tenim una reunió amb l’alcalde i espero que compleixi la seva promesa de cedir-nos un local si fèiem castells de 7.

Vilafranca pot tenir tres colles?
I tant! Tant de bo Vilafranca tingués la millor colla de 10 –Castellers de Vilafranca–, de 8 –Xicots– i de 7, que seríem nosaltres.

També et pot interessar

Comentaris