La riquesa de la llengua penedesenca, en un llibre de l’Institut d’Estudis Penedesencs

Un moment de la presentació de l’acte de dimarts
30/10/2019 - 11:51h

Aplega les conferències de Manuel Jorba, Carme Oriol, Ramon Marrugat, Oriol Pi de Cabanyes i Joan Veny

L’auditori de Vinseum de Vilafranca acollirà dimarts a les 19h l’acte de presentació del volum “La llengua del Penedès: del vocabulari i la toponímia al folklore i la literatura”, una edició de l’Institut d’Estudis Penedesencs de més de 450 pàgines coordinada pels filòlegs Ramon Marrugat i Joan Solé Bordes.

L’acte comptarà amb la presència de Montserrat Nadal, cap del Servei de Foment de l’Ús del Català del Departament de Cultura de la Generalitat, així com representants de l’Ajuntament i altres institucions locals i comarcals. Igualment intervindran en l’acte Pere Navarro Gómez, professor de la Rovira i Virgili, que presentarà el llibre;els Castellers de Vilafranca i els músics August Garcia i Miqui Giménez, tots ells amb aspectes a l’entorn de la llengua al Penedès.

El volum aplega les conferències de Manuel Jorba, Carme Oriol, Ramon Marrugat, Oriol Pi de Cabanyes i el prestigiós filòleg Joan Veny. També acull el contingut de la taula rodona sobre el lèxic casteller, la presentació del projecte d’ampelonímia del Penedès que porta a terme Vinseum, la crònica de l’estrena a l’Arboç de la nova lletra de la sardana “Bell Penedès” i altres actes que es van portar a terme en el decurs de les Jornades del 2016. P
el que fa als textos de les comunicacions, aquests s’acullen en sis àmbits: el dedicat als estudis lingüístics i sociolingüístics amb treballs sobre Milà i Fontanals i el pare Calveras, entre altres; l’àmbit dels fenòmens fonètics amb aportacions sobre trets fonètics singulars del Garraf o particularitats de Sitges; l’àmbit del lèxic compta amb treballs sobre els noms de bolets i animals al Penedès, o locucions i frases fetes específicament penedesenques.

Un darrer àmbit, dedicat a la creativitat etnopoètica, acull entre altres treballs sobre mots del carnaval vilanoví, la cançó de gresca “La Filomena”, el vocabulari del Ball de les Gitanes de Vilafranca i també sobre la folklorista lavitenca Montserrat Cardús.

També et pot interessar

Comentaris