ERC organitza unes jornades sobre el patrimoni industrial del Vi a Vilafranca

30/10/2019 - 10:54h

El partit espera que el govern replantegi de nou el projecte de modificació del POUM del carrer del Comerç

Poques hores abans del ple extraordinari sobre el Pla del Carrer Comerç, Esquerra Republicana presenta unes jornades obertes a la ciutadania sobre el patrimoni industrial del vi de Vilafranca amb l’objectiu de donar-lo a conèixer als veïns i veïnes de la ciutat i alhora, conèixer iniciatives d’altres ciutats que han apostat per preservar-lo i integrar-lo al seu creixement urbanístic. L’objectiu dels republicans és aportar idees i propostes concretes per la transformació real del barri del Molí d’en Rovira i que signifiqui un nou impuls per a la ciutat.

Des d’Esquerra Republicana s’ha considerat clau organitzar unes jornades participatives amb experts en història, urbanisme, arquitectura i moviments socials i culturals, per tal d’ampliar les possibilitats i potencialitats que el Barri del Vi pot tenir per Vilafranca. Barri del Vi entès com els conjunts de naus i magatzems de vi que hi ha al voltant de l’estació del tren de Vilafranca, als barris del Molí d’en Rovira i la Barceloneta, així com les cases dels pagesos que hi ha en diferents espais de Vilafranca.

La primera de les jornades serà el dissabte 9 de novembre al matí i portarà per títol “Coneixem el patrimoni industrial del vi de Vilafranca?”. La jornada formativa comptarà amb les intervencions de Montse Julià, especialista en patrimoni cultural; Raimon Soler, historiador, i Josep Maria Feliu, també historiador. La jornada tindrà dues parts, la primera amb les explicacions de Julià i el Soler, i la segona, que serà una conferència itinerant pel barri on s’ensenyaran algunes de les naus més significatives i s’explicaran anècdotes i curiositats sobre les naus i el barri del vi. L’objectiu d’aquesta jornada és donar a conèixer els orígens del barri del Molí d’en Rovira, estretament vinculats al comerç del vi, i recalcar el valor patrimonial que el barri pot aportar a Vilafranca.

La segona jornada serà el divendres 15 de novembre a la tarda i es titula “Repensem el Barri del Vi. Arquitectura, cultura, nous espais i participació ciutadana” i estarà enfocada en com s’encaixa aquest patrimoni a la ciutat i quines accions s’han dut a terme per preservar-los i dinamitzar-los amb exemples d’altres ciutats i espais com el Barri del Rec d’Igualada. Serà en format taula rodona i hi participaran Carles Garcia Hermosilla, director del Museu del Ter; David Agustín, arquitecte i Membre del Grup Territorial del COAC del Penedès-Garraf; Anna Alegret, propietària d’una nau patrimonial de Vilafranca; Roger Mula, membre de la MaCa i REC.0 d’Igualada i Jordi Carner, membre de l’Associació Amics del Rec d’Igualada. Les dues jornades tindran lloc al local dels Falcons de Vilafranca, al barri del Molí d’en Rovira i haurà servei d’acollida d’infants per facilitar el màxim nombre d’assistència.

El ple extraordinari, una oportunitat per Vilafranca

En relació al ple extraordinari que es fa aquest dimecres al migdia, des d’ERC s’espera que el govern doni suport a la moció que han presentat els republicans juntament amb VEC i CUP i que proposa replantejar de nou el projecte de modificació del POUM  del carrer del Comerç, que va ser suspès per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. La suspensió va provocar que calgui debatre a fons el pla urbanístic i que es busquin grans acords amb els grups municipals i amb la ciutadania perquè és necessari un replantejament d’un projecte clau per a Vilafranca, ja que la Generalitat hi va fer una esmena a la totalitat.

Com ha va dir Esquerra Republicana, l’acord de la Comissió d’Urbanisme afecta de forma absoluta la modificació presentada pel govern de JXC i PSC i representa una esmena a la totalitat del pla urbanístic i obliga a replantejar-lo tant en termes tècnics com de planejament. Per això és necessària l’obertura d’un procés de replantejament i de participació ciutadana que reculli les aportacions dels veïns i veïnes, així com iniciar sessions de debat per posar en valor el barri des del punt de vista cultural, social i patrimonial tenint en compte el talent local amb professionals de diferents disciplines. És per això que s’engeguen aquestes jornades.

“Un projecte d’aquesta dimensió, que afecta no només un barri, sinó també la seva relació amb la resta de Vilafranca, requereix l’acord entre tots els grups municipals i s’ha de fer amb la ciutadania. Només així hi haurà una aportació positiva i de valor pel barri i per Vilafranca”, explica la regidora Mònica Hill. També ha reiterat la necessitat de preservar el passat vinícola del barri, un patrimoni industrial que cal valoritzar i dinamitzar, com estan fent altres ciutats de Catalunya.

També demanen la constitució d’un comissió d’estudi, treball i seguiment per refer la modificació de l’àmbit del carrer Comerç, a fi de complir amb les prescripcions de l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona i que, de manera estable, es constitueixi un Consell Assessor Urbanístic municipal, com permet la Llei d’Urbanisme, per a evitar situacions com aquestes de desviació de la funció social de l’urbanisme.

També et pot interessar

Comentaris