La millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, eix del FEDER 2014-2020

Un moment del Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès
28/10/2019 - 17:32h

Se subministraran als ajuntaments noves llumeneres més eficients, es desmuntaran les antigues i se’n col·locaran de noves

Fa uns dies es va celebrar sessió ordinària del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de l’Alt Penedès. En el primer punt de l’ordre del dia, es va acordar que la Comissió Permanent estarà formada per 9 membres. A més del president, Cèsar Herraiz, que és alcalde d’Avinyonet del Penedès, hi haurà alcaldes i alcaldesses representants de tots els grups polítics que ostenten alcaldies a la comarca.

En el segon punt de l’ordre del dia, es va aprovar que les sessions plenàries se celebraran bimensualment, el dijous a les 19 h, i que algunes sessions es faran fora de la seu del Consell Comarcal en espais cedits pels ajuntaments de la comarca.

Tot seguit, l’arquitecta del Consell Comarcal, Cristina Montserrat, va informar sobre l’estat d’execució de les 20 actuacions del projecte “Penedès 360º” del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, inclòs dins l’Eix 6 del projecte FEDER 2014-2020 i subvencionat amb fons de la Unió Europea.

En aquest moment, s’han iniciat les obres de la 2a fase de restauració del castell de Sant Martí Sarroca i està a punt per ser licitat el projecte museogràfic “Sa Roca, conjunt monumental”. També están a punt de ser licitats l’itinerari per a vianants que va del nucli antic de la Granada fins a Santa Fe del Penedès i el Mirador del Penedès, al municipi de Mediona. Ja ha estat licitat i està a punt de ser adjudicat, el condicionament de dues àrees de pícnic a Vilobí del Penedès.

I finalment, estan en període d’exposició pública 2 miradors a Avinyonet del Penedès (que s’adjudicaran juntament amb el de Mediona), la millora de l’equipament “El Forn-Exposició Rural” a Sant Cugat Sesgarrigues i el Centre d’Interpretació del Paper de Cal Xerta a Sant Pere de Riudebitlles.

En el següent punt de l’ordre del dia, l’assessor per a projectes europeus del Consell Comarcal, Toni Casasses, que col·labora en la gestió dels FEDER, va explicar el funcionament de les diferents fases del projecte “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”, presentat pel Consell Comarcal dins l’Eix 4 del FEDER 2014-2020 i que també serà subvencionat amb fons europeus.

Els ajuntaments hauran de signar un conveni de col·laboració perquè el Consell Comarcal pugui actuar per delegació en les licitacions, i avançar-li l’import global de la despesa. La subvenció del FEDER és del 50% de la despesa total sense IVA i el Consell Comarcal l’abonarà als ajuntaments tan bon punt la rebi del FEDER.

L’enginyer del Consell Comarcal, Eduard Jover, va explicar les 3 actuacions incloses dins aquest projecte FEDER: la primera, el subministrament als ajuntaments de noves llumeneres més eficients, el desmuntatge de les antigues, la col·locació de les noves i la gestió dels residus i dels temes de seguretat i salut. Aquesta actuació es durà a terme a 16 municipis: Avinyonet del Penedès, Castellví de la Marca, Font-rubí, Gelida, Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, el Pla del Penedès, Puigdàlber, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia, Subirats, Torrelavit i Torrelles de Foix. Les noves llumeneres permetran una reducció de més del 75% d’emissions de CO2 i un estalvi econòmic de 0,13 € per KWh.

La segona actuació consistirà en la instal·lació d’una xarxa de calor alimentada amb biomassa al municipi de Torrelavit. I la tercera actuació d’aquest projecte FEDER serà la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum a l’edifici del Consell Comarcal.

En el següent punt de l’odre del dia, el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, va presentar les propostes de subvenció que el Consell Comarcal presentarà dins la convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya 2020-2024. Donat que la línia de subvenció per a consells comarcals és d’un màxim de 250.000 € i s’ha de limitar als serveis que aquests presten als municipis, i en consonància amb el model de comarca que es defensa des del Consell Comarcal que passa pels espais verds i l’energia neta, el projecte que es proposa als ajuntaments per al nou PUOSC consisteix en la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum. També es proposa destinar una part de la subvenció que es pugui rebre, al condicionament i la millora de l’espai dels Serveis Socials comarcals.

Tot seguit, el gerent de la Fundació Mas Albornà, Xavier Cartanyà, va ser convidat a parlar davant els alcaldes i les alcaldesses. La Fundació es dedica a la inserció de persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental i s’enfronta amb una problemàtica derivada de l’envelliment: moltes persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental, a mesura que envelleixen, perden les seves capacitats laborals; amb la qual cosa es crea un dèficit econòmic estructural a la Fundació. Per part de les famílies, els tutors legals i els responsables de Mas Albornà, es vol trobar una solució a aquest problema sense recórrer a l’acomiadament, perquè no es perdi l’espai relacional de la feina, i sense comprometre la viabilitat econòmica de la Fundació.

Per tal d’abordar aquesta complexa situació, el president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, i el president del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, Cèsar Herraiz, demanaran una entrevista amb representants de la Generalitat.

En l’últim punt de l’ordre el dia del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, es va informar de la contractació, per part del Consell Comarcal, d’una arquitecta, un enginyer i un tècnic informàtic, els serveis dels quals els ajuntaments podran sol·licitar per dies i hores mitjançant la signatura de convenis de prestació de serveis amb el Consell Comarcal. El seu president, Xavier Lluch, fa explicar que “El Consell Comarcal ha optat per engrandir la plantilla per atendre les demandes dels ajuntaments i tenim previst ampliar-la amb nous perfils professionals en funció de les necessitats dels ajuntaments”.

També et pot interessar

Comentaris