L’últim català enterrat al Valle de los Caídos era vilafranquí

El Valle de los Caídos
El Valle de los Caídos
24/10/2019 - 11:22h

Juan Álvarez de Sisternes, alcalde de Vilafranca des del 1925 fins al 1930, forma part de la història del Valle de los Caídos, on avui es fa l’exhumació del dictador Francisco Franco

El Valle de los Caídos és aquest dijous notícia per l’exhumació del dictador Francisco Franco. És un espai on hi ha enterrades víctimes de la guerra civil, com Juan Álvarez de Sisternes. Amb motiu de la històrica exhumació, el 3d8 publica un reportatge sobre la figura de Sisternes, un vilafranquí que també forma part de la història del Valle de los Caídos.

El que va ser alcalde de Vilafranca des del 1925 fins al 1930, Juan Álvarez de Sisternes, és l’últim català enterrat al Valle de los Caídos, segons explica la historiadora i professora de la UB Queralt Solé al tercer volum d’un llibre que analitza la II República Catalana que s’ha presentat aquesta setmana a Barcelona.

Quan el 1959 es va obrir el Valle de los Caídos (18 anys més tard del que estava previst), s’hi van traslladar en camions militars 11.329 soldats franquistes morts durant la Guerra Civil.

Durant els anys següents també hi van anar portant cadàvers fins a arribar als 33.847 que encara hi ha actualment. Segons explica Solé, la majoria són franquistes però també n’hi ha de republicans perquè, tot i que en un principi el Valle de los Caídos només havia de ser per a franquistes, “les circumstàncies internacionals en 18 anys van canviar i aleshores es va decidir que s’hi podien enterrar persones dels dos bàndols”.

Així, des del 1959 i fins al 1983 va haver-hi moviment de restes cap al Valle de los Caídos, però la quantitat de cadàvers era desigual cada any i no seguia cap equilibri. Així, per exemple, el 1977 s’hi va traslladar només una resta i el 1981 va tornar a pujar a 304, coincidint amb el cop d’estat del 23-F.

Aquestes dades se saben pel llibre de registres del Valle de los Caídos, on s’apuntava qui entrava amb nom i cognom (si se sabia) i d’on provenia. I és en aquest moment que es comprova que l’últim català traslladat al Valle de los Caídos era de Vilafranca. Juan Álvarez de Sisternes va ser traslladat al Valle el 1983, any en què només hi ha inscrit el seu trasllat. Segons explica Queralt Solé el vilafranquí va ser enterrat al Valle de los Caídos perquè la seva família ho va demanar expressament i provenia d’un panteó que es va construir en honor a les víctimes de la repressió republicana al cementiri de Vilafranca.

Qui era Juan Álvarez De Sisternes?

Juan Álvarez de Sisternes, alcalde de Vilafarnca des del 1925 fins al 1930

Juan de Álvarez-Cuevas i de Sisternes -més conegut com a Juan Álvarez de Sisternes- era un advocat nascut el 1873 que va ser alcalde de la vila des del 1925 fins al 1930, durant la dictadura de Primo de Rivera com a militant del partit Unión Patriótica. Segons informació trobada a Internet, pertanyia a una família noble de propietaris del Penedès i va ser durant un temps l’encarregat de l’arxiu municipal de Vilafranca.

Quan va esclatar la Guerra Civil, Álvarez de Sisternes es va amagar a casa d’una germana a Barcelona, on va ser detingut el 3 d’agost del 1936. I és que fins allà el van anar a buscar els integrants dels denominats “cotxes fantasma”, que eren milicians antifeixistes especialitzats en la repressió de tot allò relacionat amb el catolicisme a Catalunya.

Segons algunes fonts, l’alcalde de Vilafranca va ser torturat en un calabós de Vilafranca durant molts dies fins que el 19 d’agost del 1936 va ser assassinat d’un tret al cap al pont del Lledoner, al Baix Llobregat. El seu cos va ser enterrat en una fossa de la zona per a després, un cop acabada la Guerra Civil, traslladar-lo al cementiri de Vilafranca.

Durant el franquisme l’actual plaça de la Constitució de Vilafranca va portar el nom de Juan Álvarez, ja que allí és on es trobava la gran casa de la família d’Álvarez. Però el 1980 la plaça ja es va passar a anomenar plaça de la Constitució i el 1983 la seva família va decidir traslladar el cos cap al Valle de los Caídos.

Després d’això, sembla que alguns dels seus familiars es van mudar a França.

També et pot interessar

Comentaris