Vilafranca apujarà els impostos i taxes el 0,3% que marca l’IPC

Un dels moments de la picabaralla entre el regidor de Ciutadans, Eladio García, a la dreta, i la resta del consistori
24/10/2019 - 12:49h

El plenari va aprovar de manera inicial les ordenances de l’any que ve, que preveu algunes noves bonificacions

Vilafranca tindrà l’any que ve uns impostos i taxes un 0,3% més cares, xifra que correspon a l’increment de l’IPC del mes d’agost i que es va aprovar de manera inicial dimarts al ple amb els vots a favor del govern i l’abstenció d’ERC, Vilafranca en Comú i Ciutadans. La CUP no va assistir al ple per denunciar els moments de repressió que viu Catalunya.

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va apuntar que de forma general s’aplicarà l’IPC interanual, que enguany és molt baix, del 0,3%, amb alguns bonificacions i millores tècniques puntuals. També va comentar que la tarifa social de l’ordenança reguladora del subministrament d’aigua i clavegueram es congelarà.

Ruiz va destacar que s’han recollit tres propostes de VeC: no incrementar la taxa de cementiri, reduir la de llicències urbanístiques i congelar els preus de les llars d’infants. Ruiz va comentar que és molt important la decisió de no incrementar l’IBI, ja que és l’impost de recaptació més important, però no volien pujar la pressió a les famílies.

Des de Ciutadans, Eladio García va celebrar la decisió del govern, però va apuntar tot un seguit de millores i bonificacions que demanen des del seu partit sobretot per millorar la implantació d’empreses al territori.
Per part de VeC, Ramon Arnabat va demanar, un any més, un debat conjunt d’ordenances i pressupostos i va apuntar que creu que el govern hauria de millorar la política que fa de gestió de residus i també en matèria social. Arnabat va proposar, per exemple, incrementar l’IBI als 35 ens/famílies que superen els 400.000 euros en béns residencials, cosa que suposaria un increment important d’ingressos per al consistori.

Des d’ERC, Mònica Hill va criticar el que ella considera unes ordenances “massa continuistes, lluny de la fiscalitat progressiva i de la igualtat d’oportunitats” i va demanar més bonificacions, sobretot en l’àmbit social.
Per part del govern, també va parlar Francisco Romero, que va posar en valor el model que s’ha seguit des de fa molts anys mantenint la pressió fiscal, assegurant els serveis públics i un baix endeutament. També va donar detalls d’algunes bonificacions aplicades en diverses àrees i va destacar, de nou, la importància de no apujar l’IBI.

Es farà un estudi de costos per la gestió directa del cementiri
ERC va presentar una moció que demanava la gestió directa per part de l’Ajuntament del cementiri, a banda de la revisió de l’ordenança que el regula. El text va ser aprovat per unanimitat però amb una esmena del govern perquè la moció quedés supeditada a un estudi de costos, ja que, segons el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, “no està tan clar que la gestió directa suposi un estalvi de costos, tal com diu ERC”. Ruiz també va negar que la gestió d’ara no sigui transparent, cosa que afirmen els republicans.

Tensió amb Ciutadans
El regidor de Ciutadans, Eladio García, va presentar una moció per la condemna de la violència i el terrorisme. Va ser rebutjada gairebé en la seva totalitat, però Junts per Vilafranca va donar suport al punt de rebuig explícit de la violència. En aquesta moció el PSC no va votar. García va fer una dura justificació de la moció basada en la criminalització de l’independentisme i va afirmar que la societat catalana “va cap al desastre, i no cap a la independència”. Des de VeC es va lamentar que una persona “que normalment és assenyada faci aquest discurs” i ERC va criticar tant les formes com el contingut de la intervenció de García.

Per part de JxV, Joan Manel Montfort va afirmar que Ciutadans són “uns campions a sembrar l’odi contra els catalans i no tenen ni un mínim de respecte cap a les institucions”, cosa que va provocar una picabaralla amb García. Per altra banda ERC a presentar d’urgència una moció contra la repressió policial. La moció també demanava la dimissió del conseller Buch. L’alcalde, Pere Regull, va demanar la retirada d’aquest punt, però Esquerra s’hi va negar. La moció es va votar per parts i es va aprovar en la seva majoria, excepte la petició de dimissió del conseller. Ciutadans hi va votar en contra i el PSC no va participar en la votació.

Es rebutja una moció d’ERC sobre el patrimoni històric
ERC va proposar una moció per reivindicar el patrimoni històric amb la creació d’una àrea de patrimoni i també, entre altres, la contractació d’un tècnic específic. Des del govern es considera que no fan falta més tècnics, perquè ja hi ha personal per tirar endavant el que es demanava a la moció. Malgrat tot, ERC no va voler retirar aquest punt, cosa que va fer que govern i Ciutadans hi votessin en contra. La que sí que es va aprovar va ser una moció de Ciutadans sobre la seguretat de la informació a l’ajuntament, que va ser esmenada pel govern.

També et pot interessar

Comentaris