El ple del Vendrell tomba la moció per rebutjar la sentència de l’1-O

Un moment de l’acte de protesta d’aquest dilluns a la plaça Vella del Vendrell en contra de la sentència de l’1-O.
22/10/2019 - 17:59h

El vot de qualitat de l’alcalde també és decisiu a l’hora d’aprovar un text del govern per la convivència i el diàleg i que és criticat per l’oposició

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va desestimar aquest dilluns al vespre, amb el vot de qualitat de l’alcalde, Kenneth Martínez, la moció conjunta que havien presentat els grups Som Poble-ERC-AM, Junts pel Vendrell, Primàries Catalunya i Podem el Vendrell per rebutjar la sentència del Tribunal Suprem per l’1-O, per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques i en defensa del dret d’autodeterminació.

En canvi, va aprovar una altra moció, també pel vot de qualitat de l’alcalde i que havia presentat l’equip de govern (PSC, Cs i AVP-FIC) a favor de la convivència i el diàleg com a úniques solucions per resoldre el conflicte català. L’oposició va titllar aquesta moció impulsada des del PSC d’hipòcrita i basada en un judici per l’1-O que van titllar de farsa i basat en una sentència que, segons van dir, no es pot acatar.

En els dos casos, la votació es va decantar a favor del posicionament de l’alcalde socialista, ja fos favorable o en contra del text, perquè el resultat de la votació va ser d’empat a 10 regidors. La regidora de l’AVP-FIC de les platges i urbanitzacions, Bárbara Peris, es va abstenir en els dos casos -com ja ha apuntat que farà sempre en qüestions que tinguin a veure amb temes fora del municipi-, mentre que el PSC i Cs d’una banda i els quatre grups proposants de la primera moció, de l’altra, van posicionar-se en sentits contraris.

Per la convivència i el diàleg

La moció aprovada en favor de la convivència i el diàleg com a úniques solucions al conflicte català conté quatre acords: 1. Defensar la convivència i el diàleg com a úniques vies possibles per trobar vies de solució al conflicte existent a Catalunya, 2. Mostrar el respecte de la corporació vendrellenca vers les resolucions judicials, l’Estat de dret i la separació de poders en el marc constitucional, 3. Vetllar per assegurar la convivència i la pluralitat al municipi del Vendrell, així com respectar la neutralitat de l’espai públic que pertany a tots els vendrellencs i vendrellenques; i 4. Demanar a les institucions i administracions espanyoles i catalanes que retornin el conflicte a l’esfera política i ho facin en un marc de respecte i tolerància per cercar solucions que englobin a tots els catalans i catalanes.

Des de l’oposició municipal vendrellenca, per exemple, es va titllar la moció d’hipòcrita, absurda perquè es demani dialogar a una part que no ha volgut mai parlar o que es torni a l’esfera política “de la qual mai no ens hem mogut” -apuntava Junts x Vendrell-; i es va dir que el govern del Vendrell “vol blanquejar” el de l’Estat i les actuacions de violència policial.

El ple no rebutja la sentència per l’1-O

Pel que fa a la moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem per l’1-O i per demanar l’amnistia dels presos polítics condemnats, a més de defensar el dret d’autodeterminació de Catalunya, com han aprovat molts ajuntaments del país, el ple vendrellenc la va rebutjar després de l’esmentat empat a 10 regidors i que va desfer el vot contrari emès per l’alcalde.

En aquesta moció, es demanava: 1. Rebutjar la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem, perquè els proposants entenen que es constata que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya, 2. Reclamar la llibertat immediata dels polítics condemnats i exigir l’amnistia per a tots ells i els que estan exiliats, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1-O i a qualsevol acció política durant els dies previs i posteriors a aquella data, 3. Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental que els promotors de la moció finalment rebutjada destaquen que es troba reconegut en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats per l’Estat espanyol i reivindicar-lo com a dret per resoldre el conflicte de manera democràtica i pacífica; 4. Reafirmar-se en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català i condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir; 5. Exigir al govern espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalans, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular;

6. Comprometre’s com Ajuntament del Vendrell a participar en una assemblea d’electes a favor dels drets polítics i la llibertat, 7. Mostrar l’adhesió de la mateixa institució local a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats; 8. Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania del Vendrell, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret -es diu a la moció-; 9. Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que viu la ciutadania i Catalunya com a país als municipis agermanats amb el Vendrell; i 10. Fer arribar l’acord -finalment no reeixit- a diverses institucions i a la ciutadania del Vendrell.

Des del govern del Vendrell, el seu portaveu, Christian Soriano, va argumentar per rebutjar la moció que no creu que l’Estat espanyol tingui voluntat de reprimir Catalunya, que el text dona a entendre que només des de la vessant espanyola s’han comès errors en tot el conflicte que es viu entre Catalunya i la resta de l’Estat i, en la línia de la moció socialista que sí que va prosperar al ple vendrellenc, la solució vindrà per la convivència i el diàleg.

Segons Soriano, “tenim 3 anys i mig per trobar un consens dels 21 regidors en aquest tema”.

Al ple hi va haver una certa picabaralla política per defensar qui millor havia lluitat pels drets polítics com, per exemple, la supressió del servei militar obligatori o el sufragi per les dones.

Protesta a la plaça Vella

Paral·lelament al ple que havia de debatre la moció dee rebuig a la sentència per l’1-0, un centenar de persones es van concentrar aquest mateix dilluns al vespre en una protesta organitzada pels CDR a la plaça Vella.

Els concentrats van xiular per rebutjar la resolució judicial i van aplaudir un comunicat de condemna que es va llegir davant de l’Ajuntament del Vendrell. La xiulada es va poder escoltar a la sala de plens i fins i tot en algun moment va dificultar el seguiment del debat polític.

Altres mocions

Pel que fa a altres mocions al ple vendrellenc, aquest dilluns en va desestimar una de Som Poble-ERC per la modificació de diverses ordenances fiscals (que es van aprovar, segons apuntem en una altra informació); i una per demanar la retirada del Pla Director Urbanístic de l’activitat econòmica Sant Marçal-Cal Vies, que afectarà els municipis de Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca i l’Arboç. Aquesta va ser tombada després d’un empat entre el govern i l’oposició i que, com en el cas de les mocions sobre el procés sobiranista, va ser decantada pel vot de qualitat de l’alcalde.

En canvi, sí que van prosperar -per unanimitat- la proposta del municipal de Junts pel Vendrell per garantir la qualitat de l’aire del Vendrell i protegir la salut de les persones i el medi ambient; la moció del mateix grup per la implantació d’un punt de recàrrega elèctrica ràpida de vehicles als nuclis marítims del Vendrell; una proposta de Primàries Catalunya per tal de millorar el drenatge de les aigües pluvials que afecten al Passeig Marítim Joan Reventós, al barri de Sant Salvador; i la moció presentada pel PSC en defensa de la pagesia i per un preu digne del raïm i el vi, a la qual es va afegir una esmena en què es fa referència explícita als pagesos i pageses del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris