L’Ajuntament del Vendrell apujarà la taxa de la brossa per ajustar més la recaptació al cost del servei

El preu de la taxa de recollida d’escombraries serà una de les excepcions en la variació de preus de les ordenances fiscals al Vendrell.
Ricard Vinyals
14/10/2019 - 15:00h

La majoria d’impostos i taxes es congelaran, llevat de l’anunciat augment de l’IBI per als grans tenidors de pisos buits

El govern de l’Ajuntament del Vendrell proposarà al ple ordinari del mes d’octubre, que se celebrarà dilluns que ve, a les 18h, l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’exercici del 2020.

El regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, ha comentat aquest dilluns que la gran majoria d’impostos i taxes municipals per a l’any que ve quedaran congelats; és a dir, amb un increment zero i, per tant, no s’apujaran ni l’IPC interanual. Amb tot, hi ha dues excepcions que Santos ha detallat.

La primera serà l’augment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per als grans tenidors d’habitatges que els tinguin buits, com ja es va fer públic fa un parell de setmanes. L’objectiu és incentivar aquests propietaris, majoritàriament entitats bancàries amb desenes de pisos buits, perquè els posin al mercat de lloguer a un preu social.

Recordem que al municipi del Vendrell hi ha registrats 1.176 pisos buits que són de grans tenidors.

L’IBI s’apujarà per a tots els immobles buits des de fa un mínim de 2 anys i ho farà ja l’any que ve en un 50% per a aquells grans tenidors que disposin de més de 50 pisos buits.

Quant als propietaris d’entre 25 i 49 pisos buits, l’augment de l’impost de l’IBI que se’ls aplicarà serà del 37,50%; mentre que si un tenidor té de 6 a 24 habitatges buits a tot el Vendrell pagarà un recàrrec del 25% en l’impost de béns immobles.

Aquests augments en l’IBI dels pisos buits suposaran, com a màxim, uns 250 milions d’euros més per a les arques municipals de l’administració vendrellenca.

A banda de l’increment de l’IBI per als grans tenidors d’habitatges buits, l’impost quedarà congelat de manera generalitzada.

Puja la taxa d’escombraries

Tanmateix, el govern de l’Ajuntament del Vendrell també ha volgut fer una segona excepció en la congelació generalitzada de les ordenances i taxes per al 2020 i al ple de dilluns proposarà l’augment de la taxa de recollida d’escombraries.

El motiu, segons el regidor d’Hisenda, és l’increment en el preu del gravamen per portar la fracció resta de la brossa a l’abocador i que es fa a través de l’empresa EcoBP del Consell Comarcal del Baix Penedès, que té la concessió del servei fins el 2021.

Així les coses, Baltasar Santos ha explicat que el 2020 aquesta taxa s’incrementarà al Vendrell en un 10%, per bé que també ha volgut remarcar que es tracta d’un preu que no s’apujava des del 2014.

Algunes de les dades que ha volgut donar el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament del Vendrell aquest dilluns són que la recaptació de la taxa d’escombraries servia l’any 2014 per pagar el 91,8% del cost municipal del servei de transport i incineració de la brossa als abocadors -uns 5,19 milions d’euros a l’any-; i aquest percentatge ha baixat fins al 70,1% del cost d’aquest servei.

Si no s’apliqués l’increment anunciat pel govern vendrellenc, l’any que ve l’import global de la taxa tot just arribaria a pagar el 66% de l’eliminació de la fracció resta de la brossa que es genera al Vendrell. En canvi, amb l’augment del 10% de la taxa que el govern del Vendrell preveu poder aprovar dilluns que ve, Baltasar Santos ha comentat que “ara arribarem al 75,7% de cobertura del servei”.

Els càlculs per a l’any que ve són que el cost anual d’eliminació de la fracció resta de la brossa al Vendrell suposarà uns 6,8 milions d’euros.

PUBLICITAT

Santos ha dit també que una família propietària d’un pis habitual passarà de pagar 110 euros per la taxa d’escombraries a pagar-ne 121, mentre que en el cas d’un habitatge unifamiliar l’import passarà dels 135 als 148 euros.

Amb la presentació de les primeres ordenances fiscals de l’actual legislatura, el govern municipal del Vendrell remarca que vol que sigui l’inici d’una política “més justa, més progressista i amb una fiscalitat al servei de les persones”. Baltasar Santos ha conclòs que “en els propers anys veurem que hi haurà uns canvis en les ordenances baixant els impostos, sobretot a les persones amb menys recursos, i aplicant algun tipus de gravamen o bonificació, segons escaigui, en temes relacionats amb el canvi climàtic”.

Gravàmens per al consistori vendrellenc

Val a dir que els gravàmens cobrats a l’Ajuntament del Vendrell per a l’eliminació de brossa a l’abocador eren l’any 2014 de 30 euros per tona i de 14,50 euros/tona en el cas d’incineració de les deixalles. Aquests imports han passat a ser de 35,60 i 17,80 €/tona el 2018, 41,30 i 20,60 €/tona aquest 2019 i l’any que ve el preu pujarà a 47,10 i 23,60 €/tona, respectivament.

També et pot interessar

Comentaris