Palmadotze presenta el treball del fotògraf turc Nazif Topçuoğlu

11/10/2019 - 22:00h

“Shadows of Young Girls” en el marc del Barcelona Gallery Weekend 19 es podrà veure fins al 30 de novembre

La galeria Palmadotze participa un any més a la nova edició del Barcelona Gallery Weekend (Barcelona, 10-13 octubre). L’esdeveniment està organitzat per ArtBarcelona i enguany hi participen 33 galeries. Per a aquesta edició Palmadotze presenta fins al 30 de novembre “Shadows of Young Girls” (Ombres de noies joves), mostra del fotògraf turc Nazif Topçuoğlu. L’autor en parla així: “El fil fonamental del meu treball és una preocupació constant vers el temps, la memòria i la pèrdua. Em preocupa la transitorietat de les persones i les coses en general, i miro de reconstruir les imatges poc clares i imperfectes d’un passat idealitzat. Tal temptativa requereix inevitablement l’habilitat de tornar a captar el passat, d’aquí les meves constants referències històriques a pintures i fotografies clàssiques, així com a autors com Marcel Proust i Thomas Mann.”

Aquestes paraules de Nazif Topçuoğlu (Istambul, Turquia, 1954) ajuden a presentar l’obra d’aquest artista, en la seva tercera exposició individual a Palmadotze. Tot i que les seves fotografies tenen possiblement múltiples lectures, com el mateix autor esmenta, la caducitat, temporalitat o fugacitat de la vida, són claus per explicar els conceptes temps i mort, en la natura i en la història. Moltes evoquen certa nostàlgia vers un passat idealitzat i imaginat, evoquen records d’una innocència –associada a la nena/noia adolescent- que és idealitzada a través de belles i seductores imatges, no exemptes a voltes d’humor, provocació i certa perversió.

Rics colors i detalls

Les seves fotografies semblen pintures a causa dels seus rics colors i detalls, així com pel seu conscient sentit de la composició, que recorda certes escenificacions teatrals. Les més recents es localitzen en antigues biblioteques o llibreries, on predomina la presencia de noies joves ocupades en una varietat de simbòliques accions i rols. Agrupades en parelles, trios o quartets, amb aspecte acriaturat i robes de col·legiala de classe mitjana-alta, aquestes adolescents sedueixen l’espectador per l’ambigüitat i dualitat que manifesten: innocència i experiència, passivitat i agressió, masculinitat i feminitat. Tanmateix, aquestes imatges emfatitzen el poder del coneixement i la informació.

Resident a Toronto (Canadà), el seu treball és molt conegut a Turquia, on ha exposat i treballat com a historiador, crític, editor i professor de fotografia. Va participar a la Biennal Russa de Fotografia (2006) i va representar Turquia a la Biennal de Venècia de 2003.
Precisament aquest diumenge, a les 12 del migdia, hi haurà una visita comentada de l’exposició tot aprofitant la vinguda d’un autocar des de Barcelona coincidint amb la Barcelona Gallery Weekend.

També et pot interessar

Comentaris