Queixa d’un usuari a l’espera de ser operat de cataractes a l’Hospital del Vendrell

Venanci Sebares, aquest dimecres al seu domicili del Vendrell.
Ricard Vinyals
10/10/2019 - 21:00h

Venanci Sebares s’ha quedat momentàniament cec i els gestors de l’hospital apunten que serà operat dins del termini que fixa l’ICS

Venanci Sebares, un vendrellenc de 68 anys, s’ha quedat momentàniament cec a l’espera que, finalment dijous que ve, dia 17, sigui operat de cataractes als dos ulls a l’Hospital del Vendrell.

Sebares i la seva dona, Maria José Valle, es queixen del servei que han rebut aquests darrers mesos del centre sociosanitari comarcal del Baix Penedès. De fet, la situació viscuda els ha motivat a posar dues reclamacions formals al mateix hospital i una a l’Institut Català de la Salut (ICS). De moment, sense resposta.

Segons la versió del matrimoni vendrellenc, Venanci Sebares va acudir l’estiu del 2018 a l’Hospital del Vendrell perquè se li començaven a desenvolupar unes cataractes. Li van dir que hi tornés al cap d’un any perquè encara no es podia operar (tenia una visió del 80%) i va acudir a l’òptic el 25 de juny d’aquest any, aleshores amb un 80% de les cataractes formades (per tant, només hi veia en un 20%).

Tot i que assegura que els van dir que els trucarien per una visita a l’oftalmòleg, aquesta trucada no es va produir i, de fet, la parella diu que va poder confirmar al cap d’unes setmanes que ni tan sols eren a la llista d’espera per ser avisats.

El 22 d’agost –quan Sebares ja no hi veia– va acudir a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que va apreciar la urgència del cas i va prioritzar l’actuació a l’Hospital del Vendrell amb un informe que parla d’“intervenció quirúrgica preferent”.

El dia 19, la parella ja s’havia queixat de paraula a l’hospital vendrellenc, i l’endemà de la visita a Tarragona van presentar una reclamació al servei d’atenció a l’usuari de l’equipament. “Aleshores, miracle o casualitat, s’activa de manera immediata la data que ens havien de donar per la visita a l’oftalmòleg”, diu Maria José Valle, que hi afegeix la crítica que “tot i que el Venanci ja s’havia quedat cec dels dos ulls, ens posen a la cua de la llista i no per ser operat de manera urgent”.

PUBLICITAT

La visita es va produir finalment el 5 de setembre i més endavant, el dia 25 i després d’una segona reclamació del 10, se’ls va fixar la data d’operació per a la setmana del 14 d’octubre.

Sebares i Valle reconeixen que “hi pot haver errors humans, com no apuntar-se que ens havien de trucar, però no acceptem tota la cadena d’errades posteriors”. “Un cop has vist que t’has equivocat, per què poses un pacient que ja s’ha quedat cec a la llista segons el protocol habitual, sense la urgència?”, conclou Maria José Valle.

Dins del termini, segons la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla
Des de la Xarxa de Santa Tecla, que gestiona l’Hospital del Vendrell, s’ha apuntat al 3d8 que, malgrat que tot usuari pot queixar-se del tracte rebut, en aquest cas Venanci Sebares serà operat dins dels terminis que marca el sistema sanitari català per ser intervingut de cataractes.

De fet, força abans que els 180 dies (6 mesos) que marca el protocol, atès que, segons remarca la Xarxa Santa Tecla, l’operació tindrà lloc exactament 3 mesos i 12 dies després de la primera visita d’aquest any a l’Hospital del Vendrell.

“Al senyor Sebares se l’ha atès com a qualsevol pacient, i la solució a la seva patologia es farà amb els criteris que marca el servei públic i dins del termini de garantia”, s’afirma des de la Xarxa Santa Tecla.

També et pot interessar

Comentaris