La Creu Roja s’acosta al territori

Judit Benages
04/10/2019 - 06:00h

L’entitat rep l’ajuda de Pinnae per a un projecte d’acostament de recursos a zones poc accessibles

La Fundació Pinnae va fer fa uns dies el lliurament de la línia d’Ajuts d’Impuls Social pel Territori 2019 amb una dotació econòmica conjunta de 200.000 euros per als projectes guanyadors. Una de les 10 iniciatives escollides va ser la titulada ‘Apropa’t’, de la Creu Roja de l’Alt Penedès, Anoia i Garraf.

Aquest projecte té per objectiu donar el suport i la informació in situ dels recursos existents que té la xarxa territorial a persones majors de 65 anys que es troben en zones disperses geogràficament. El projecte preveu adaptar una unitat mòbil d’intervenció que es desplaçarà per les tres comarques esmentades. Ara s’estan fent les reunions tècniques per acabar de detallar exactament com es farà la divisió territorial, però la idea és estar de dilluns a dijous a zones diferents, i el divendres posar en comú tots els casos.

PUBLICITAT

Segons ha explicat al 3d8 Sílvia Méndez, tècnica de l’entitat a Vilafranca, ja fa temps que a la Creu Roja s’estan impulsant projectes que volen combatre la solitud entre la gent gran, ja que és un problema cada vegada més latent. Així, les assemblees de les tres comarques de l’entitat van decidir sumar esforços i tirar endavant un projecte intercomarcal que finalment es va anomenar ‘Apropa’t’ i que ha comptat amb part de subvenció de la Fundació Pinnae.

Es tracta d’habilitar una ambulància (que a partir del pròxim novembre ja no hauria pogut circular com a tal a causa de la caducitat dels permisos) i convertir-la en un furgó que farà de punt mòbil en municipis o urbanitzacions aïllades on hi hagi gent gran que tingui dificultats per desplaçar-se i els costi traslladar-se a les capitals de comarca per aconseguir determinats recursos. La idea que té la Creu Roja és posar al punt mòbil una persona experta en integració social, a banda d’algun voluntari, i també tenir a mà determinades persones que facin “de radar” i puguin informar l’entitat de la gent gran que viu sola en determinats municipis o urbanitzacions o que puguin trobar-se en situació de vulnerabilitat.

PUBLICITAT

Del que es tractarà dins del punt mòbil és d’empoderar la persona per tal que pugui millorar la seva qualitat de vida. Així, es faran activitats diverses, com ara un seguiment dels seus paràmetres de salut bàsics, una estona de conversa o jocs de taula entre diferents persones per combatre la solitud. També se’ls donarà informació sobre els serveis que es presten a la comarca i als quals potser no poden accedir fàcilment físicament des d’on viuen. La Creu Roja parlarà també amb els ajuntaments per saber si els poden cedir un espai del municipi de manera puntual.

El projecte presentat a Pinnae –pioner a la Creu Roja– durarà previsiblement fins a l’agost, però la intenció de l’entitat és –després d’aquesta prova pilot– donar-hi continuïtat i, fins i tot, en un futur, ampliar-lo i fer-lo arribar a altres grups d’edat, no només a gent gran.

També et pot interessar

Comentaris