Els grans tenidors acumulen 1.176 pisos buits al Vendrell

La regidora de Serveis Socials, Salut, Habitatge i Gent Gran del Vendrell, Montse Martín, i el regidor d’Hisenda i Recursos Humans, Baltasar Santos, en la roda de premsa d’aquest dijous al matí.
03/10/2019 - 11:16h

L’Ajuntament aplicarà recàrrecs d’entre el 20% i el 50% en l’IBI per forçar que es posin al mercat de lloguer assequible

El municipi del Vendrell compta amb 1.176 pisos desocupats que són propietat de grans tenidors, és a dir propietaris de més de cinc immobles desocupats des de fa un mínim de dos anys i que en la gran majoria són entitats bancàries. De fet, tot just una trentena d’aquests immobles no són propietat de bancs i caixes i, per exemple, l’anomenat ‘Banc dolent’ -la SAREB- és propietat de 213 habitatges i hi ha quatre entitats que en tenen més d’un centenar cadascuna.

Aquestes xifres les ha donat aquest dijous en roda de premsa el regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, a l’hora d’explicar a quins propietaris i per quin import s’aplicarà el recàrrec anunciat la setmana passada sobre l’Impost de Béns Immobles (IBI), amb l’objectiu forçar que aquests habitatges es cedeixin al consistori o es posin al mercat de lloguer a preus assequibles.

El recàrrec en l’IBI que s’aplicarà a aquests pisos oscil·larà entre un 20% i el màxim que permet la llei d’establir als ajuntaments, un 50%, depenent del temps que faci que l’habitatge en qüestió està desocupat i també seguint, per exemple, el paràmetre de les entitats amb més habitatges per ocupar.

Els càlculs dels tècnics municipals de l’Ajuntament del Vendrell estimen que l’any que ve l’administració podria recaptar 140.000 euros per aquests recàrrecs, una xifra petita al costat dels 21,5 milions d’euros que genera l’IBI a les arques municipals -el 40% dels ingressos anuals-, però des del govern vendrellenc es confia que la mesura podrà servir per reactivar l’oferta en pisos de lloguer, fins ara gairebé inexistent a la capital del Baix Penedès.

Baltasar Santos ha apuntat en l’anunci del recàrrec de l’IBI dels pisos desocupats que les polítiques socials d’incentiu dels lloguers poden optar per promoure pisos des de l’administració pública, la limitació dels preus de lloguers, qüestió que és competència de la Generalitat; o bé el servei de mediació per intentar captar pisos buits entre els propietaris i les persones interessades en llogar, iniciativa que es fa gratuïtament des del servei i borsa d’habitatge amb seu al Centre Cívic l’Estació.

Criteris per a l’increment de l’IBI

Des de l’Ajuntament del Vendrell es farà una campanya d’informació als grans propietaris dels pisos buits perquè els posin al mercat de lloguer assequible, a un preu social de fins a aproximadament el 25% de la renda disponible de l’usuari, i abans d’aplicar el recàrrec se’ls donarà un termini perquè, donat el cas, demostrin que l’habitatge en qüestió no està desocupat des de fa com a mínim 2 anys.

Entre els criteris que han determinat als tècnics municipals de l’ajuntament del Vendrell que un pis està buit hi ha, per exemple, l’absència de cap mena de consum d’aigua o electricitat en aquell període.

Els primers recàrrecs de l’IBI que s’aplicaran a partir de l’exercici del proper 2020, sempre i quan s’acabi aprovant l’ordenança fiscal corresponent al ple municipal d’aquest mes d’octubre, aniran entre el 20% i el 27,5% del valor habitual de l’impost.

I quant a les ordenances fiscals que s’aprovaran inicialment molt probablement a la tercera setmana d’aquest mes hi haurà un increment generalitzat de l’IPC, amb alguna excepció que el regidor d’Hisenda ha explicat que ja es donarà a conèixer en els propers dies.

També et pot interessar

Comentaris