Ramon Arnabat presenta el primer estudi sobre l’associacionisme estatal

01/10/2019 - 10:00h

L’historiador penedesenc proposa una aproximació general i territorial sobre la història de l’associacionisme

L’historiador Ramon Arnabat Mata, doctor en Història i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV), presentarà dijous que ve, dia 10 d’octubre, a les 8 del vespre i a l’Agrícol, el llibre Asociaos y sereis fuertes. Sociabilidades, modernizaciones y ciudadanías en España 1860-1930 (Prensas de la Universidad de Zaragoza, 2019). Es tracta del primer estudi realitzat a l’Estat espanyol que proposa una aproximació general i territorial sobre la història de l’associacionisme i de la sociabilitat contemporànies en el període comprès entre la segona meitat del segle XIX i el primer terç del XX.

La glosa del llibre anirà a càrrec de Montserrat Duch, catedràtica d’Història contemporània de la URV i membre del grup de recerca Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al món (ISOCAC). Així mateix, intervindrà Salvador Casals, gerent del Casal Societat La Principal de Vilafranca del Penedès i expresident de la Federació d’Ateneus de Catalunya i membre del plenari del CoNCA.

Anàlisi exhaustiva

A la primera part del llibre, l’autor fa una anàlisi exhaustiva de la història associativa en l’àmbit territorial que permet copsar-ne les coincidències i les divergències en diferents nacionalitats i regions de l’Estat espanyol. Tot plegat fonamentat en una ingent recerca documental i bibliogràfica i expressat en forma de quadres, mapes i gràfics que ajuden a al compressió dels fets analitzats, n’hi ha més d’un centenar. Val a dir que Ramon Arnabat posa la seva atenció a totes les modalitats d’associacionisme ja sigui cooperatives, mútues, sindicats, centres obrers o associacions agràries catòliques.

A la segona part, Arnabat analitza la relació entre l’associacionisme i les modernitzacions econòmiques, culturals i socials, també des d’una perspectiva territorial, i estableix relacions i connexions de causa i efecte entre aquests aspectes de la història. Finalment, la tercera part del llibre estudia el paper clau que ha jugat l’associacionisme en els processos de politització o socialització política de les classes populars i en la formació de les ciutadanies a l’Espanya contemporània.

El resultat de tot plegat, i després d’una feina de dos anys, és un estudi de 500 pàgines que té el mèrit de ser la primera aproximació de conjunt sobre una temàtica fonamental, com és l’associacionisme, per entendre els processos de participació i politització de les classes populars, tal i com assenyala l’eminent historiador, Josep Fontana, en el pròleg del llibre.

El llibre, que es convertirà, a ben segur, en un estudi de referència en aquest àmbit historiogràfic, es clou amb un prefaci del professor Jean-Louis Guereña, pioner en l’estudi de la sociabilitat i l’associacionisme a Europa.
Arnabat és també membre del grup de recerca ISOCAC amb el qual participa en diversos projectes d’investigació històrica. La seva activitat investigadora s’ha centrat en l’estudi de la revolució i la contrarevolució durant el segle XIX; de la sociabilitat i dels moviments socials a l’època contemporània, i de la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme. Ha dirigit diversos projectes de recerca i transferència sobre la història del Penedès i de Catalunya, com ara el projecte Tots els Noms (IEP) i el CIARGA. Ha estat president de l’Institut d’Estudis Penedesencs (2008-2014) i actualment és regidor de Vilafranca en Comú a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

També et pot interessar

Comentaris