Berta Jardí presenta a Vilafranca la novel·la “L’home del barret”

27/09/2019 - 06:00h

La novel·la d’aquesta escriptora barcelonina, afincada al Penedès, gira al voltant de la vida d’Heribert Casany

L’escriptora i gestora cultural Berta Jardí (Barcelona, 1956) presentarà demà dissabte dia, a les 12 del migdia, al Claustre de Sant Francesc la novel·la L’home del barret (Editorial Univers, 2019) en la qual ressegueix la vida del pintor i ceramista Heribert Casany, un barceloní amic del pintor Joan Miró i de l’escriptora de llibres per a infants i il·lustradora, Lola Anglada. Precisament, Miró va pintar l’any 1918 un retrat de Casany titulat L’home del barret i que en l’actualitat s’exposa al Kimbell Art Museum de Fort Worth, Texas. La presentació de la novel·la consistirà en una conversa entre l’autora i el notari i expresident de Vinseum, César Martín, autor del recull d’articles periodístics El mechón del ángel.

Fill d’un empresari barceloní propietari del Picadero Americano, l’empresa més gran de la ciutat dedicada al lloguer i la venda de cotxes de cavalls, Heribert Casany va manifestar ben aviat la seva predilecció per les arts plàstiques i va estudiar a l’Acadèmica de Francesc Galí. Va ser a través d’aquesta escola que, entre d’altres, va conèixer artistes de la talla de Joan Miró o Lola Anglada. L’any 1918, Casany es va convertir en el protagonista d’un retrat que ha tingut la particularitat de ser conegut per diferents títols. Així, el quadre es va dir, successivament, El xofer, L’home del barret, Le chauffeur i Man with a Derby. Actualment, al museu on s’exposa porta per nom Portait of Heriberto Casany. La trajectòria artística de Casany va ser més aviat curta -tot just una exposició l’any 1923 a les Galeries Laietanes de Barcelona- fins que l’any 1931, als 40 anys, va decidir ingressar en el seminari. Cinc anys més tard, a la vigília de la Guerra Civil, va ser ordenat sacerdot.

La vida d’Heribert Casany, germà de l’àvia de Berta Jardí, ha estat la matèria literària a partir de la qual l’escriptora barcelonina afincada a l’Alt Penedès ha confegit la seva darrera novel·la. A L’home del barret, doncs, Jardí traça la vida d’aquest barceloní amic de Miró que, ja en la seva maduresa, va decidir canviar radicalment de vida, una biografia que va coincidir amb uns moments històrics especialment convulsos marcats per la conflictivitat social i política que culminaria amb l’esclat de la Guerra Civil, tot just l’any que va ser ordenat sacerdot.
L’home del barret és la tercera novel·la de Berta Jardí, després de La portentosa vida del sastre Bariloche (2011) i Un concert memorable (2014). Amb tot, la trajectòria literària arrenca a mitjans dels anys vuitanta amb la publicació del recull de contes Carnaval (1986). En aquest sentit, Jardí ha compaginat la seva feina de gestora cultural amb la col·laboració en diversos suplements literaris catalans i dels Estats Units.

També et pot interessar

Comentaris