El ple del Vendrell rebutja demanar l’alliberament dels presos polítics catalans

El govern del Vendrell en una imatge del ple d’aquest dilluns.
23/09/2019 - 22:13h

El vot de qualitat de l’alcalde, Kenneth Martínez, ha tombat la proposta de Pel Vendrell-Primàries Catalunya

El vot de qualitat de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha estat decisiu perquè el ple de l’ajuntament vendrellenc hagi rebutjat aquest dilluns al vespre una proposta de Primàries Catalunya per exigir l’alliberament dels presos polítics catalans pendents de la sentència del Tribunal Suprem contra el referèndum de l’1 d’Octubre del 2017.

La proposta ha rebut 10 vots a favor –Pel Vendrell Primàries, Podem El Vendrell, Som Poble-ERC i Junts pel Vendrell-, 10 en contra –els dels 8 regidors socialistes, que no han pogut votar de manera individualitzada com passava a l’anterior mandat, quan el PSC atorgava llibertat de vot en qüestions relatives al ‘procés’ català, entre d’altres qüestions extramunicipals; i els de les dues regidores de Cs-; i l’abstenció de la nova regidora de l’Associació de Veïns de les Platges i Urbanitzacions (AVP), Bárbara Peris. Precisament, Peris dilluns s’ha estrenat al ple en substitució de Seve M.Galván.

Com que s’ha produït l’empat a 10 vots, s’ha fet la segona votació que marca la llei i, com apuntàvem, el sentit del vot de l’alcalde ha decantat el resultat cap el de rebutjar la proposta de Primàries.

Posicionament de la moció

El regidor de Pel Vendrell-Primàries Catalunya, Josep Maria Llasat, ha argumentat la necessitat de demanar l’alliberament dels presos polítics catalans, sobretot en el cas de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Oriol Junqueras, perquè un grup de treball de les Nacions Unides expert en drets humans ha determinat i ha exigit a l’Estat espanyol que els alliberi immediatamnet perquè estan en presó preventiva de manera arbitrària i injusta i, a més, caldria que l’Estat investigués perquè van ser empresonats injustament, els indemnitzés per la privació de llibertat i també investigui i, donat el cas, castigui els causants de la injustícia de la qual parla l’equip de l’ONU.

Des de Podem-El Vendrell, Óscar Blasco ha recolzat la petició de Primàries i ha qualificat d’“insult i vexació” l’actuació de l’Estat, per exemple, amb la detenció de membres dels CDR aquest dilluns amb l’acusació de suposats delictes de terrorisme.

Josep Mercadé (Junts pel Vendrell) també ha donat suport a la petició d’alliberament, així com des de Som Poble-ERC, que també ha posat l’exemple de les detencions d’aquest dilluns com una actuació de l’Estat per “utilitzar caps de turc per fer por als catalans de cara a la sentència de l’1-O”, en paraules de la regidora Salima El Youssoufi.

Polèmica amb el PSC

Des del govern, el portaveu socialista, Christian Soriano ha anunciat el vot en contra de la moció perquè era una qüestió que “va més enllà de l’àmbit competencial de l’Ajuntamnet i perquè no estem d’acord amb moltes coses que ha dit l’oposició”.

Per exemple, Soriano, el qual ha dit que la sentència que hi hagi pels presos catalans és “un fracàs de les polítiques espanyola i catalana”; ha parlat també per retreure als membres de l’oposició vendrellenca que parlin del perquè s’investiga als detinguts aquest dilluns o també que l’informe del grup de treball de l’ONU “no és vinculant”.

Christian Soriano ha parlat de que cal garantir sempre la presumpció d’innocència i que no es pot afirmar que els membres dels CDR o els presos polítics pateixin la repressió per part de l’Estat.

Tots els portaveus de l’oposició han recriminat el discurs de Soriano i, per exemple, Josep Maria Llasat ho ha fet per recordar que l’informe de l’ONU que demana l’alliberament dels presos és “d’una claretat absoluta i que l’empresonament és arbitrari”. A més, Llasat ha lamentat que el PSC no votés a favor amb l’argument que és un tema no municipal quan el ROM de l’Ajuntament estableix que es pot parlar i votar qualsevol cosa que “interessi la ciutadania, com és el cas”.

Des de Podem-El Vendrell s’ha titllat Soriano d’arrogant, no pas d’humil com ha volgut parlar en el seu discurs, i Óscar Blasco ha dit que “si no s’han trobat explosius (en els escorcolls d’aquest dilluns), no es pot dir que se n’han trobat”. “A Espanya, el codi penal s’aplica en base al codi postal”, ha conclòs Blasco.

Des de Junts pel Vendrell també s’ha criticat l’argument del PSC de no votar a favor perquè no era un tema municipal i que, per exemple, el mateix ple de l’Ajuntament del Vendrell “pren molts cops decisions en base a informes no vinculants. Que no siguin vinculants no vol dir que no se n’hagi de fer cas”. “Si volen votar no, facint-ho, però no amb aquests arguments tant pobres”, ha dit Josep Mercadé.

En el torn de rèplica, Christian Soriano ha lamentat que l’anomenessin arrogant i cec –“no cal baixar tant el nivell del debat i no s’ha d’insultar els membres de la corporació perquè tothom tenim les nostres idees”, ha dit el portaveu socialista-; i ha tancat la seva intervenció amb la reflexió que no cal parlar de la sentència del Tribunal Suprem fins que no se’n conegui el resultat.

Per al·lusions, Josep Maria Llasat ha replicat Soriano que “no és cap insult dir que si no es vol veure una realitat no és ser cec”.

També et pot interessar

Comentaris