Projecte social per augmentar la biodiversitat del Baix Penedès


El grup ecologista GEPEC-EdC i la Fundació Santa Teresa impulsaran la iniciativa ‘Cases d’Algú’
El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) impulsarà el projecte ‘Cases d’Algú’ de construcció de caixes-niu per a la nidificació d’ocells i també el que es coneixen com hotels d’insecte, i que tindrà un marcat caire social.
Així, la iniciativa que beneficiarà l’ecosistema de la comarca del Baix Penedès implicarà la participació d’usuaris del Centre Ocupacional Ventall de la Fundació Santa Teresa del Vendrell i del Centre Ocupacional de la Masia de la Sínia de Calafell, gestionat per la mateixa fundació amb seu al Vendrell i que treballa per a la formació i integració laboral de persones amb alguna malaltia o discapacitat mental.
L’activitat que millorarà la conservació del medi natural del Baix Penedès ha estat reconeguda amb un dels ajuts de la Fundació Pinnae a actuacions d’iniciativa social, que dimarts va signar el corresponent conveni amb el GEPEC-EdC i que suposarà una ajuda econòmica d’exactament 23.213,43 euros.
Tallers a càrrec d’un tècnic
El projecte ‘Cases d’Algú’ contempla l’organització d’un parell de tallers de sis mesos de durada (de gener a juny del 2020), a les dues seus esmentades de la Fundació Santa Teresa, i els quals implicaran 16 usuaris de l’entitat.
A càrrec de Xavier Pedro, tècnic del GEPEC amb residència a Segur de Calafell, els tallers permetran la construcció d’aproximadament una trentena de caixes-niu de fusta per a pàrids (espècies d’aus insectívores), a més d’una quarantena d’instaŀlacions perquè puguin acollir ratpenats (que són molt importants per al control de la presència de mosquits i altres insectes), i una vintena d’hotels d’insectes.
Les caixes-niu són petites capses de fusta que es pengen als arbres i que serveixen perquè els ocells s’hi instal·lin i nidifiquin. El manteniment es fa al cap d’uns anys, sempre en èpoques que no siguin de cria.
La construcció d’aquestes estructures, a més de suposar un avantatge per al medi ambient de la comarca penedesenca, permetrà donar sortida a aquests productes, i tot plegat suposarà un valor afegit per obtenir un retorn econòmic tant al GEPEC com a la Fundació Santa Teresa.
Els beneficiaris d’aquests elements per a la proliferació de la fauna avícola i els insectes poden ser, per exemple, ajuntaments que volen combatre la presència d’insectes als seus municipis o bé pagesos a qui els interessa un augment de la pol·linització dels seus cultius. I també particulars que poden instaŀlar un hotel d’insectes al balcó de casa per a la pol·linització del jardí, per exemple.
Implicar persones en risc d’excl
Xavier Pedro ha comentat que el projecte ‘Cases d’Algú’ el fan “perquè les caixes-niu i els hotels d’insectes ajuden a fomentar la biodiversitat de l’entorn”, i també creuen que és bo implicar-hi persones amb risc d’exclusió social.
“Els podem donar feina i motivar-les, alhora que també els potenciem la seva sensibilitat per la natura”, diu. El mateix tècnic del GEPEC-EdC conclou: “L’ajut atorgat per Pinnae ens permetrà tirar endavant el projecte ‘Cases d’Algú’ al territori del Baix Penedès, on antigament havíem fet més actuacions. A més, és un projecte de caire social que permet ensenyar els usuaris de Ventall i fomentar la biodiversitat. Tothom hi guanya”.
El GEPEC-EdC és un grup ecologista creat l’any 1985 a Reus (Baix Camp) i que compta també amb delegacions a Roquetes (Baix Ebre) i Torredembarra (Tarragonès). Al Baix Penedès hi té l’esmentat tècnic, una junta directiva i aproximadament una vintena d’activistes. S’hi pot contactar a través del web www.gepec.cat i al mail secretaria@gepec.cat.