Alerta per la falta de pediatres al Baix Penedès

Exterior de l’ambulatori al carrer Transversal del Vendrell.
20/09/2019 - 09:00h

Només dues de les sis places de pediatria a la comarca estan ocupades per metges especialistes

La comarca del Baix Penedès, com molts altres indrets de Catalunya, té un dèficit de places de pediatria. Així, dues de cada tres visites de criatures que acudeixen als serveis de l’atenció primària són atesos per metges de capçalera, en comptes de professionals mèdics especialitzats en pediatria.

De la mitja dotzena de places de pediatria de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Baix Penedès, encapçalada per l’Hospital del Vendrell, només dues les ocupen efectivament pediatres. Les 4 restants són ateses per metges de família.

Aquestes dades les ha donat aquesta setmana el president del Col·legi de Metges de Tarragona, Fernando Vizcarro, en una entrevista per a les notícies de Televisió El Vendrell.

El més recomenable per als infants fins als 15 anys d’edat, però principalment abans no tinguin els dos anys, és que quan acudeixin al metge siguin atesos per pediatres, que s’han format durant cinc anys en aquesta especialitat mèdica a la universitat.

Malgrat això, en la majoria de casos a la comarca del Baix Penedès són atesos per metges que, si bé és lògic que també tinguin nocions de pediatria, han repartit els seus anys de formació universitària entre tots els sectors de la medicina general.

Fa 20 anys
Fernando Vizcarro va comentar en l’esmentada entrevista televisiva que aquesta situació no és nova perquè, entre d’altres motius, fa 20 anys que col·legis de metges de tot l’Estat remarquen que faltarien més places per a la formació de Metges Interns Residents (MIR) en l’especialitat de pediatria.

La situació de falta de pediatres al Baix Penedès, a més, es podria agreujar a curt i mitjà termini perquè aproximadament el 30% de metges actualment en exercici arribaran a l’edat de jubilació abans de deu anys.

Millores de les condicions laborals
El doctor Vizcarro també parla de la necessitat de millorar les condicions laborals dels metges per evitar fugues de professionals a altres indrets. “Fins ara, i això està canviant, hi havia molts càrrecs eventuals i es contractava gent per pocs dies”, diu el president del Col·legi de Metges de Tarragona, que continua: “Hi havia inseguretat laboral, ja que no només era un problema econòmic, sinó també de futur. Hi havia metges que com que no tenien una estabilitat econòmica ni laboral, no podien ni aconseguir un crèdit per demanar una hipoteca”.

Val a dir, finalment, que la demarcació de Tarragona era fins fa poc la província catalana on més professionals de la medicina abandonaven el territori per trobar sortides professionals a d’altres indrets.

Tanmateix, “no eren metges que ja estaven aquí treballant, sinó metges que acabaven el MIR i no trobaven on col·locar-se”. I la demarcació és la segona del país, darrere de la de Girona, on falten més places de pediatria.

També et pot interessar

Comentaris