Proposta per restituir la memòria dels vendrellencs represaliats pel nazisme

Roda de premsa de Som Poble-ERC del Vendrell per explicar les mocions que porten al proper ple.
18/09/2019 - 18:24h

Som Poble-ERC demana que l’Ajuntament del Vendrell s’adhereixi al projecte Stolspersteine

El grup municipal de Som Poble (SP)-ERC ha presentat per al ple municipal que se celebrarà dilluns 23 de setembre a l’Ajuntament del Vendrell, a les 18h, una proposta de resolució pel reconeixement i la restitució de la memòria dels vendrellencs que van ser deportats als camps d’extermini nazis.

La iniciativa té lloc a partir de la publicació recent al BOE de la llista amb els noms de les 4.427 persones d’arreu de l’Estat espanyol que van morir als camps d’extermini de Mauthausen i de Gusen, a Àustria. 8 d’aquestes víctimes eren del Vendrell i, a més, 7 vilatans més van sobreviure a la seva estada a Mauthausen i al camp de Dachau.

ERC-Som Poble recorda que l’aleshores grup municipal de Som Poble-CUP-PA va fer un prec durant l’anterior legislatura per impulsar el projecte Stolspersteine al municipi del Vendrell, consistent en instal·lar una llamborda en record i homenatge del veí Joan Mallofré i Nin, que va romandre i va sobreviure a 5 anys de concentració a Mauthausen i Gusen.

Es tracta d’un projecte creat per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de les víctimes del nazisme i que actualment ja compta amb 60.000 llambordes distribuïdes en 1.800 ciutats d’una vintena de països.

El proper pas, segons estableix el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, és que l’Ajuntament s’adhereixi al projecte Stolspersteine. En la proposta que es tractarà al ple de dilluns que ve es demana que aquesta adhesió es faci en un termini màxim de 6 mesos i que, a partir d’aleshores, es col·loqui l’esmentada llamborda en record de Joan Mallofré Nin i a la resta d’assassinats i represaliats que han trascendit i els que es puguin conèixer en investigacions futures.

Dues mocions més
D’altra banda, SP-ERC presenta al ple de dilluns dues propostes més. L’una és per determinar quin és el model més eficient i sostenible pel servei de neteja viària i platges pendent de readjudicar i l’altra, per a la creació d’una taula sobre pobresa energètica, per analitzar i cercar alternatives als casos de les persones més vulnerables i que no poden fer front als serveis bàsics.

També et pot interessar

Comentaris