Agnès Esquirol guanya la tercera edició del Premi Anna Maria de Saavedra

16/09/2019 - 17:10h

La filòloga i professora de Sant Joan de Mediona guanya amb el recull de contes titulat Coses sublims

La filòloga i professora, Agnès Esquirol Calaf, amb el recull de contes Coses sublims, és la guanyadora de la tercera edició del Premi Anna Maria de Saavedra instituït per La Cultural Llibreria i Edicions i Propostes Culturals Andana amb l’objectiu d’ajudar a publicar la primera obra de creació literària a un autor novell resident a l’Alt Penedès. La iniciativa compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

A banda de la qualitat literària dels quatre contes que conformen l’obra premiada, el jurat ha valorat, sobretot, la capacitat de l’autora per tractar temes tan complexos i delicats com l’Alzheimer o les obsessions, i fer-ho, a més, sense incórrer en el mer sentimentalisme. Tot al contrari, el jurat ha destacat la consistència de les històries i la riquesa de matisos en unes històries en les quals hi aflora el drama, però també la ironia, la tendresa i l’humor, cosa que converteix aquests contes en uns relats rics i plens de vida. A tot això també i contribueix la riquesa i el domini del llenguatge que es percep després d’haver llegit l’original.

A la convocatòria d’enguany es van presentar un total de set originals de diversos gèneres literaris –poesia, novel·la, conte- i d’aquests treballs, el jurat, format per la poeta i rapsode Sílvia Amigó, la guanyadora de la segona edició del Premi Anna Maria de Saavedra, Anna Mas, l’editor Ramon Nadal, i els llibreters, Quim Jubert i Jordi Romeu, van coincidir a elegir l’obra presentada per Agnès Esquirol com la guanyadora d’aquesta tercera convocatòria. Això no obstant, el jurat ha fet notar la qualitat del conjunt de les obres presentades, així com encoratjar els seus autors a continuar escrivint.

Nascuda a Sant Joan de Mediona, Agnès Esquirol Calaf és filòloga i doctora en Lingüística per la Universitat de Barcelona. Precisament, en l’àmbit de la lingüística, Esquirol ha publicat el llibre Elogi de la vaguetat lingüística (Pagès Editors, 2011), un assaig en el qual, a desgrat que, inicialment, pugui convertir-se en un obstacle per a la comunicació, l’autora considera que el desajustament entre llenguatge i realitat s’acaba convertint en un estímul a l’hora d’establir i aprofundir una conversa o una comunicació formal. Agnès Esquirol, que ha col·laborat en el suplement cultural del diari El Punt/Avui, es dedica a la docència i col·labora regularment amb el setmanari penedesenc La Fura.

Un cop coneguda la identitat de la guanyadora de la segona edició del Premi Anna Maria de Saavedra, s’ha posat en marxa el procés d’edició de l’obra guanyadora per part d’Edicions i Propostes Cultural Andana. En aquest sentit, una de les bases de la convocatòria preveu que el llibre estigui editat i pugui ser distribuït a les llibreries dels territoris de parla catalana durant la campanya de Nadal. Això a banda, un cop el llibre estigui enllestit, tindrà lloc la presentació pública de l’obra a Vilafranca del Penedès.

El nom d’Agnès Esquirol se suma al de Pep Antoni Roig, guanyador de la primera convocatòria del Premi Anna Maria de Saavedra amb la novel·la Abans de la boira, i al d’Anna Mas Blasco, guanyadora de l’edició de l’any passat amb el recull de contes Que tota aquella merda valgui la pena.

També et pot interessar

Comentaris