L’anecdotari

Els administradors durant la tronada. Foto: Maria Rosa Ferré
Judit Benages
09/09/2019 - 10:50h

Resumim en un reportatge les anècdotes de la festa major de Vilafranca que ens han semblat més interessants i divertides

Gairebé socarrimen el sant
En el moment de la tradicional Entrada de Sant Fèlix (que per tot just un minut no es va fer el dia de Sant Ramon), l’enorme quantitat de foc que hi havia a la zona propera a les escales d’accés a la basílica de Santa Maria va fer pensar fins i tot en la integritat de la imatge del sant patró. No sabem per què, però enguany hi havia dues palmes de foc a tocar de l’accés a l’església que van fer que els portants del sant, literalment, miressin de resguardar-se sota de la figura per no cremar-se de valent. A veure si a partir d’ara caldrà anar a processó guarnit com si s’anés al Ball de Foc del dia 1…

“Desena” Novena
L’Entrada de Sant Fèlix va ser el dia 30 per ben poc, però l’última Novena sí que va ser ja el 31, i el cant dels Goigs, aproximadament, a les 0.20h. Això va motivar que el rector de Vilafranca, mossèn Aymerich, digués que encetava el que seria la desena Novena a Sant Fèlix i que patia per anar a tancar les relíquies perquè “Sant Fèlix ja deu pensar que ens hem oblidat d’ell”.

Quin sant és?
Tot just als inicis de la processó de Sant Fèlix, el dia 30 al vespre, una dona es va acostar a la comitiva d’exadministradors de la festa major i els va preguntar quin sant era el que treien al carrer. Lògicament, era una visitant de la festa que mai no l’havia vist, però la pregunta no va deixar de sorprendre perquè podria semblar que tothom que s’acosta a veure la processó de Sant Fèlix, com a mínim, sap per què es fa la processó. Ara ja es pot dir que hi ha una veïna de Barcelona (i estiuejant al Vendrell) més que sap a quin sant dedica Vilafranca del Penedès la seva festa major.

Mossèn/hostessa
Mossèn Xavi Aymerich, habitual conductor de les novenes a Sant Fèlix, vol tenir tots els detalls controlats i és per això que, per segon any consecutiu, va informar alguns dies als fidels que eren als Goigs que hi ha una porta de l’església que dona als corralons de Santa Maria, la qual facilita l’entrada i l’evacuació del temple. Quan anava assenyalant la porta principal, les dues laterals i la porta de darrere de l’altar, el rector vilafranquí va demostrar unes aptituds que en res feien envejar les de les hostesses de vol quan expliquen com evacuar un avió en cas d’emergència.

Dos administradors, a l’ofrena del dia 31
Any rere any, el dia 31, molts balladors cauen en el parany d’anar a fer l’ofrena a sant Fèlix. Com és sabut, aquell dia no se n’ha de fer cap, però encara hi ha moltes persones que ho desconeixen. Algunes d’aquestes persones són administradors. L’any passat ja n’hi va haver un que va anar a fer l’ofrena. I aquest any, un administrador i una administradora han caigut en l’engany d’anar-hi el dia 31. En aquest cas, com a ofrena van portar una ampolla de vermut que es va quedar dins la basílica.

Control de la Guàrdia Civil
Aquest any, tant la Pirotècnia Igual com la Pirotècnia Peñarroja van rebre la visita de la Guàrdia Civil, que va revisar que la pirotècnia estigués en ordre. Es tracta d’un control rutinari que en altres espectacles pirotècnics es fa habitualment. Tot i així, la imatge d’un cotxe de la Guàrdia Civil a la Rambla una hora abans de l’encesa de la tronada va cridar l’atenció, sens dubte, de moltes de les persones que hi passaven.

Tronada abans d’hora
La festa major de Vilafranca del 2019 no va començar a les 12 en punt del migdia, com era previst, sinó una mica abans. Disset segons abans, per ser exactes. La falta de puntualitat no va ser pretesa, sinó un accident fortuït. Una de les administradores, la pandereta Sara Galí, es va apartar un momentet del quintet amb la metxa a la mà per buscar un dels corriols de pólvora estesos a terra preparats per encendre la metxa. Una guspira va saltar, i ja era massa tard per fer marxa enrere. Es va encendre la tronada. Els diables, com era d’esperar, hi van sucar pa.

Massa espai reservat pel pregó?
Cada any hi ha el mateix debat, però sembla que mai no arriba la sang al riu. Moltes de les persones que arriben d’hora a la plaça Jaume I per escoltar assegudes el pregó del dia 28 es troben que hi ha aproximadament mitja dotzena de files de cadires guardades. Sembla lògic que els familiars més directes del mateix pregoner i dels administradors puguin veure còmodament aquest acte tradicional, i fins i tot que ho puguin fer els patrocinadors més directes. Però la veritat és que queda força malament veure mitja plaça buida fins una mica abans del cant dels Goigs.

Acte dels Músics per la Llibertat
Els Músics per la Llibertat van realitzar minuts abans de la processó del dia 31 el seu tradicional acte diari en suport als presos polítics catalans. I ho van fer excepcionalment davant del Monument als Castellers, en comptes de la plaça de la Vila com cada dia, aprofitant la concentració de públic que volia veure l’inici de la processó. Feia exactament un any i 292 dies que tocaven per demanar la llibertat dels presos polítics. El dia 1 de setembre també van repetir l’actuació davant el Monument als Castellers.

Els falconers del pd6ps, davant les relíquies de Sant Fèlix
Els Falcons de Vilafranca van voler provar, un any més, el pilar de sis aixecat per sota abans de la diada de Sant Fèlix. Malauradament, els va faltar ben poc per aconseguir-ho, perquè l’espadat se’ls va trencar en la descarregada. Abans d’aquesta prova, els sis pilaners van baixar fins la Cripta i van aplegar-se davant de les relíquies del sant perquè els ajudés a fer el pilar. Sant Fèlix no hi va poder fer prou, però el gest simbòlic és prou destacable.

El Club Patí Vilafranca, de festa major
La plantilla del Club Patí Vilafranca va voler afegir-se a l’ambient festiu de l’FM de Vilafranca i és per això que els jugadors van acceptar la invitació de Raimon Mascaró, membre de la directiva i el cos tècnic del club i geganter, per gaudir dels balls folklòrics i fer-se una fotografia amb els gegants Ferragut i Elisenda abans de la processó del dia de Sant Fèlix.

Faldilles per a tots els Figuetaires
La igualtat de sexes va ser total al Ball de Figuetaires durant l’última processó festamajorenca, el vespre del 31. Quan eren a l’alçada de la plaça de la Sardana, la secció femenina del ball es va treure la faldilla i la va passar als balladors masculins, que van acabar la resta de la processó així, amb tot el Ball de Figuetaires amb faldilla.

Moment duran el qual el Serrallonga li demana per casar a la Joana. Foto: Maria Rosa Ferré

El Serrallonga i la Joana es casen… de veritat
El bandoler Serrallonga del ball vilafranquí sembla que està molt enamorat de la Joana. I ho està… de debò. I és que dissabte dia 31 d’agost al migdia, durant els versos del Ball d’en Serrallonga que es fan dalt de l’empostissat de la festa major de Vilafranca, el bandoler li va demanar per casar-se a la Joana. I ella li va dir que sí, així que sembla que aviat se celebrarà un casament ben festamajorenc. La bona nova es va celebrar durant tot el dia i fins al tram final de la processó, els membres del ball i els grallers van homenatjar els nuvis. I és que ja ho diu el 3d8 que la festa major… desperta l’amor.

Una petició de mà… dalt d’un pilar
El timbaler Jordi Vilar va demanar matrimoni a la seva parella el 29 d’agost, just després de la tronada.
I ho va fer d’una manera ben especial: els Castellers de Vilafranca van plantar un pilar de 4 sota el balcó on eren ells, a la cantonada de la rambla de Sant Francesc amb rambla de Nostra Senyora.
El timbaler va fer arribar una cistella a l’enxaneta (la qual va posar-hi l’anell) i la va tirar amunt. Quan l’anell va arribar al balcó, va fer la petició formal a la seva parella. La noia, que –visiblement emocionada– ja s’ho imaginava mentre pujava la cistella, va dir que sí. Visca l’amor!

Una colla amb modista pròpia
A Llàtzer Magrinyà, conegut membre del tronc de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, se li van trencar els pantalons mentre estirava abans de començar la diada castellera de Sant Fèlix. Però això no va significar cap problema, perquè la Colla Vella porta una modista pròpia que els arregla el vestuari sempre que fa falta. Mentrestant, Magrinyà, concentrat, i en calçotets, esperava al carrer de Santa Maria els seus pantalons, que segur que van quedar com nous!

Els preus del raïm, a l’FM
Com era de preveure, atès que fins i tot des del sector s’havia anunciat aquesta voluntat, la reivindicació dels viticultors per uns preus justos del raïm també s’ha pogut veure aquesta festa major. Així, per exemple, hi ha hagut pancartes penjades al balcó de l’ajuntament, rètols enmig del públic durant la diada de Sant Fèlix i pancartes desplegades pels Falcons de Vilafranca i colles castelleres. Així mateix, la qüestió ha estat motiu d’algun vers del Ball de Diables.

Foto: Josep Torreño

Un fanal convertit en pal de gitana
Les ganes de gresca són tan grans per festa major que a algú se li va ocórrer que seria bona idea transformar un dels fanals de la plaça de la Vila en el pal del Ball de les Gitanes. I així va ser!
Durant tota la festa major era fàcil veure majoritàriament canalla –però també algun adult– ballant una mica per fer passar l’estona. Tot sigui per celebrar la més típica

Un moment del comiat. Foto: Maria Rosa Ferré

De Tarragona a Vilafranca de comiat de solter
Una desena de tarragonins –membres dels Diables i de la Jove– van decidir celebrar el comiat de solter d’un d’ells a Vilafranca del 30 d’agost a l’1 de setembre. Així es va poder veure dia i nit un noi disfressat de cotonina tunejada: portava un flotador en forma d’unicorn i complements de cotonina. Imaginació al poder!

Una tradició de fa 10 anys
Des da fa una dècada, els Diables són els encarregats de portar el foc que serveix per encendre la tronada, que marca l’inici de la festa major vilafranquina. I és que tot el ball s’endinsa a la basílica de Santa Maria per encarregar a l’Àngel perquè agafi el foc d’un dels ciris de Sant Fèlix. Una tradició que segurament es mantindrà, la llàstima va ser el que després va passar amb la Tronada i l’encesa de manera accidental i prematura per part d’una de les administradores.

“Aneu-vos-en a prendre la fresca”
Amb aquesta frase mossèn Pausas va acomiadar els feligresos en acabar l’ofici del 30 d’agost, diada de Sant Fèlix. Aquest vilafranquí, ara rector de Sitges, va explicar que moltes vegades ho fa a la seva parròquia. I és que a la població costanera a l’estiu hi fa molta calor. També va tenir unes paraules en record de mossèn Jaume Berdoy, un sitgetà de naixement. Enguany l’ofici va comptar amb la presència de 30 capellans, entre els quals hi havia els quatre que hi ha actualment a les parròquies de Vilafranca: Xavier Aymerich, Josep Puig, Jordi Tres i Miquel Raventós. També hi havia els capellans fills de la vila Lluís Saumell, Joan Ramon Bullit i Carles Catasús; el bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, antic vicari de Vilafranca i el vicari episcopal del Penedès-Anoia-Garraf i rector de Vilanova Pere Milà. L’ofrena d’aquest any la va fer el ball de Nans, que enguany celebrava els 160 anys de presència a la festa major, malgrat que les actuals peces són dels darrers trenta anys.

Unes gitanes d’allò més tendres
El Ball de les Gitanes va voler recordar un any més el petó a la boca que Clara Cols li va fer a l’actriu Roser Blanch durant el pregó del 2016. I ho van fer petonejant-se davant el grafiti pintat pel Gat Miau aquell mateix any en un comerç de les voltes de la plaça de la Constitució tocant el carrer dels Ferrers. Que només els petons ens tapin la boca!

Escala de 10 dels Falcons de Vilafranca. Foto: Cristian Muñoz

Els Falcons van d’estrena!
El procés de creació i selecció de les noves cançons que acompanyaran els Falcons de Vilafranca en l’escala, la pira i la piràmide drets ja ha arribat a la seva fi. I no ha estat fàcil perquè Febrer, per exemple, ha estat la cançó que ha acompanyat de sempre l’escala, i Burgos o la Marxa d’en Serra han estat les de la pira, i trencar amb la connexió sentimental entre aquestes músiques de tota la vida i les figures que acompanyen ha estat complicat.
Però aprofitant el seu 60è aniversari, la colla va impulsar un concurs per dotar aquestes tres figures de peces pròpies.
Es van presentar al concurs una vintena d’obres de nou autors diferents, i el jurat, format pel músic i compositor Àlex Cassanyes i per l’intèrpret i docent Jordi Mestres, en va fer una selecció prèvia. D’aquestes, la colla va escollir les guanyadores.

En un acte públic davant el Palau Baltà, la colla falconera va portar a terme l’acte de presentació i lliurament dels premis, dotats amb 300 euros cadascun. Els guanyadors van ser Roger Conesa Mathioux per a la pira, Daniel Carbonell Sugranyes per a l’escala i Lluís Giménez Rafecas per a la piràmide drets. En aquest últim cas es dona la coincidència que Giménez va fer les primeres passes en el món de la música com a timbaler dels Falcons de Vilafranca i que, a més, el seu pare va ser un dels impulsors de la colla ara fa 60 anys.

Passi-ho bé i moltes gràcies!
La grua va haver de retirar el dia 29 al matí una furgoneta que estava aparcada a la plaça de l’Oli, fent cas omís dels senyals que advertien que no s’hi podia estacionar pel pas de la cercavila. En veure el vehicle, els coordinadors del seguici van trucar a la Policia Local, que va avisar la grua municipal. En el temps que va passar abans no s’emportés el cotxe, la cercavila es va aturar, cosa que va fer que encara hi hagués més retard del que ja s’acumulava. El públic i els balladors van acomiadar la furgoneta amb la popular cançó Passi-ho bé. Res millor que l’humor…! Però a banda d’aquests petits imprevistos, que són impossibles d’evitar, quan veurem una millora real dels horaris de la més típica?

Aparcament fàcil al carrer Sant Pere
És ben sabut que venir de festa major comporta haver de buscar aparcament, una tasca que en determinats moments pot ser molt complicada. Cansat, o no, de buscar un lloc, el cert és que el conductor d’un microcotxe dels que no necessiten carnet va tenir la pensada d’aparcar de manera diferent de com estem acostumats. El que no sabrem mai és si la Policia Local el va acabar multant.

Cotonines més grans
Aquest any les Cotonines eren totes peces renovades. Resulta que les van fer uns 4 centímetres més i que, segons les balladores, eren molt més lleugeres. Tot i anunciar en primer lloc que no podrien ballar a dalt l’empostissat el dia 31, finalment ho van poder fer malgrat que en molts balls van haver de vigilar que les cues de les cotonines no topessin entre elles. Hi havia el perill que alguna es quedés sense cua.

Els avis, protagonistes
Una altra de les tradicions de la festa és l’organització per part del Rotary Club, des de fa 24 anys, de la infraestructura perquè els avis de les diferents llars de la vila puguin gaudir del concert de la banda i del pas de la processó. Per dur-ho a terme, l’entitat vilafranquina lloga autobusos adaptats per facilitar el trasllat de les persones grans. Enguany les cadires es van habilitar el dia 31 davant de la casa de la vila. La processó va passar per davant seu, i ja us podeu imaginar quines cares d’alegria i satisfacció feien quan el Drac –sense foc– o l’Àliga, juntament amb l’Elisenda i el Ferragut, ballaven a prop seu. Una iniciativa que cal aplaudir i que cal mantenir per molts anys.

Eladio García, ‘el valiente’
El president de Ciutadans, Albert Rivera, va fer el dia 1 de setembre una piulada a Twitter de suport al regidor del seu partit a Vilafranca, Eladio García, amb el text següent: “Aquí tienen a un valiente. El concejal de @CiudadanosCs en Vilafranca del Penedès mostrando sin complejos la bandera de todos, la que nos une y representa la igualdad y la libertad frente al totalitarismo separatista. ¡Gracias y bravo, compañero”.
Rivera feia referència a un fragment dels versos dels Diables durant el qual el regidor Eladio García –present al balcó de l’Ajuntament– va fer onejar amb visible orgull una bandera espanyola que portava amagada en una bossa de plàstic. García es va emportar una gran esbroncada de la plaça, que li va respondre amb xiulets i crits a favor de la independència de Catalunya.
Qui també ha respost, en aquest cas a Albert Rivera, és el Ball de Diables que, via Twitter, ha citat la piulada de Rivera amb un contundent: “És just demanar disculpes públicament a les persones que no hagin estat ofeses degudament”.

Estelada gegant a favor de la República Catalana versus ‘Aquelarre separatista’
Òmnium Cultural, l’ANC i la Marxa de Torxes van desplegar des d’un dels edificis de la plaça de la Vila tot just abans de la diada de Sant Fèlix una estelada gegant de 9 x 20 metres on es podia llegir República Catalana.

El vídeo va recòrrer les xarxes socials i va arribar a alguns mitjans espanyols, com ara l’ABC, que no va dubtar ni un moment a titular: “Los socialistas permiten un aquelarre separatista en la fiesta mayor de un pueblo catalán” i van adjuntar una piulada a Twitter de la que serà candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Lorena Roldán, que, indignada, comentava això: “Vilafranca del Penedès: gobierno de JxCat y PSC. Es lamentable ver como el PSC permite y consiente semejante vergüenza. El PSOE de Pedro Sánchez ha abandonado el constitucionalismo y está desamparando a millones de catalanes. En esto quieren convertir Cataluña, pasen y vean”. Ja se sap que mai plou a gust de tothom…

Una festa major d’allò més mediàtica
Per la festa major es van acreditar a l’Ajuntament una trentena de mitjans i professionals gràfics d’arreu. La diada de Sant Fèlix es va poder veure a 27 televisions de proximitat catalanes gràcies a la retransmissió de Penedès TV i La Xarxa, i també per internet a través de Castellstv.

A més, un equip de Samsung va venir a Vilafranca a filmar imatges per a un espot publicitari i van gravar imatges de la tronada, de la cercavila del dia 29 i de la diada de Sant Fèlix.

Sant Fèlix, rostit
Aquest any, la pirotècnia de l’Entrada de Sant Fèlix va ser més compactada que l’any passat. La durada va ser d’un minut i vint segons, i tot va cremar mentre els balls dansaven. Tot i així, encara hi ha coses a millorar. La imatge de sant Fèlix, alguns policies i alguns membres de protecció civil van quedar ben rostits quan es va encendre la pirotècnia terrestre de la façana.

Els balls es planten contra les agressions sexistes
Els integrants dels balls de la festa major de Vilafranca han volgut enguany donar un toc d’atenció i s’han rebel·lat contra el que ells consideren “inseguretat i manca de protecció” del seguici festiu quan passen durant la processó del dia 30 pel carrer de la Palma. El tram conflictiu és el del davant del bar, que solen ocupar els membres de les colles castelleres de fora de Vilafranca que es queden a la vila després de l’actuació castellera de Sant Fèlix, i els representants dels balls asseguren en un comunicat titulat “El vostre incivisme no ens deixa ballar” que és l’Ajuntament qui ha de prendre mesures en aquesta qüestió, cosa que, segons afirmen, no és així.
Segons expliquen alguns membres dels balls, al seu pas pel carrer de la Palma determinades persones es dedicaven a colpejar les figures del seguici festiu, molestaven els balladors i aixecaven les faldilles de les balladores, entre altres agressions sexuals.
Per protestar contra aquestes actituds, els representants del seguici festiu van fer públic la setmana passada un comunicat en el qual explicaven que aquest any alterarien el normal desenvolupament de la processó del dia 30 al seu pas pel carrer de la Palma.

PUBLICITAT

La mesura de protesta s’ha fet efectiva enguany, de manera que els balls de la festa major van passar pel carrer de la Palma sense ballar. Primerament es van aturar tots una llarga estona a la plaça Llorens i Barba per, un cop aplegats, baixar pel carrer sense ballar. Tot i així, el Drac i els Diables sí que van passar encesos per poder circular sense dificultats i obrir pas a la resta de balls, que anaven molt junts darrere d’aquests elements de foc.

S’ha de destacar que al capdamunt del carrer (no a la zona més conflictiva) hi havia un cordó de la Policia Local, i davant del bar hi havia cartells amb missatges contra les agressions sexistes com ara “Mort al casteller masclista” o “Les regles del joc les posem nosaltres”. Una vintena d’integrants de la Ruda també va ser present al carrer de la Palma , on van fer un cordó per protegir les balladores.

Aquesta mesura va provocar opinions de tota mena: a algunes persones del públic els semblava exagerat i d’altres ho entenien perfectament com a mesura de pressió. Així mateix, algunes consideraven que s’havia de deixar de passar pel carrer de la Palma, ja que el fet d’aplegar-s’hi va provocar que la processó encara anés molt més tard del que ja és habitual. Cal prendre’n nota, doncs, i millorar la situació de cara a l’any vinent.

No predicar amb l’exemple
La diada de Sant Fèlix és una oportunitat per fer visible qualsevol reivindicació. Diversos pagesos la van aprofitar per protestar pel preu del raïm lluint pancartes que mostraven, entre altres, lemes com aquest: “No tanta cervesa i més vi, que això se’n va a parir”. Si bé la rima és impecable, el que no lligava és que qui sostenia la pancarta es va fotografiar amb un got a la mà, però no pas de vi, sinó de cervesa.

També et pot interessar

Comentaris