ERC i CUP creuen que el govern de Vilafranca no fa prou per evitar les agressions sexistes

Judit Benages
06/09/2019 - 10:03h

Els dos partits consideren que els punts liles instal·lats per la festa major van ser insuficients

Tant ERC com la CUP de Vilafranca han enviat aquesta setmana notes de premsa on lamenten i critiquen la tasca feta pel govern vilafranquí per evitar les agressions sexistes ja que consideren que aquesta ha estat “insuficient”.

Per ERC, des del govern s’ha fet una mala gestió. Primerament en la forma d’explicar què es duria a terme, on la regidora d’igualtat, Montse Arroyo, s’ha vist implicada en diverses polèmiques que, pels republicans, demostren la manca evident de comprensió de la problemàtica per part del govern, ja que centrar-se en l’alcoholisme o la il·luminació dels carrers és desviar l’atenció i focalitza en la víctima i no en l’agressor.

Una mostra fefaent d’aquesta mala gestió ha estat- sempre segons ERC- que el govern “només situés un Punt Lila els dies de la Festa Major i que, hi ha hagut nits que aquest ha tancat abans que s’acabés la festa, fet que pels republicans és un contrasentit si el que es vol es donar suport i prevenir aquestes agressions i no només fer política de fum”.

“A més, el Punt Lila no funcionava de dia, per tant, durant la Diada de Sant Fèlix, un dels dies amb més afluència de públic a Vilafranca i quan es va produir l’agressió a la periodista de Penedès Televisió, l’Ajuntament de Vilafranca no oferia aquest servei d’atenció i suport a la víctima”. Pels republicans, que hi hagués només un punt lila i que aquest fos només nocturn ha estat del tot insuficient

La polèmica del carrer de la Palma

En els dies previs a la Festa Major els balls van emetre un comunicat on es denunciava que al pas de la processió del dia 30 pel carrer de la Palma i davant del bar la Palma s’hi duien a terme actituds masclistes i incíviques per part del públic, i que davant la negativa del govern de JXC-PSC d’actuar, prendrien mesures.

Des d’ERC es vol desmarcar de la decisió del govern sociovergent d’imposar un cordó policial a la comitiva de l’Ajuntament quan va passar per aquest carrer i pel carrer de Sant Joan.” L’únic que s’aconseguia amb aquesta mesura va ser allunyar el consistori de la resta de la ciutadania”, diuen. Des d’ERC es lamenta que novament el govern municipal negui els problemes i miri cap a una altra banda. En aquest sentit entraran diverses preguntes al ple per exigir responsabilitats sobre aquesta actuació i reclamar, una vegada més, que el Pla d’Igualtat no quedi com un mer objecte d’aparador. 

Per part de la CUP han fet referència a les agressions sexistes denunciades durant la festa major o dies previs al punt lila autogestionat de la Barraca de la festa major popular: La nit de la penjada d’estelades, el 24 d’agost, i durant els següents dies de festa major, aquest punt lila va comptabilitzar més de sis denúncies d’agressions sexuals greus com tocaments no consentits, estirades agressives, abraçades violentes, comentaris vexatoris, atemptats a la dignitat de les dones, mirades lascives, agressions verbals masclistes i dues agressions violentes no masclistes.

D’altra banda, la matinada del 24 d’agost, per altres carrers de la vila llunyans a la zona de concerts, es van donar com a mínim 4 agressions sexuals greus, entre les quals hi ha varis assetjaments sexuals amb masturbació lasciva, comentaris vexatoris apel·lant a la violació, seguiment fins al portal de casa la denunciant, bloqueig del pas amb intimidació i mirades lascives. Igualment, durant la diada castellera de St. Fèlix del dia 30 es va perpetuar una agressió sexual greu per part d’un casteller.

La CUP diu que encar ara desconeix les denúncies que ha rebut el Punt Lila de l’ajuntament en l’horari que marcava el programa i resten a l’espera que es faci públic l’informe. “No obstant, som coneixedores que es va oferir un servei força deficient i volem remarcar que els acompanyaments segurs com l’enllumenat dels recorreguts estan inclosos en el protocol de prevenció d’agressions masclistes que teòricament ja està aplicant l’ajuntament de Vilafranca”, diuen des del partit.

Amb tot, des de la CUP de Vilafranca reiteren “la inoperància de la regidora d’igualtat, la manca de personal tècnic que pateix la regidoria, la ineficiència de l’empresa prestadora del servei de Punt Lila a l’hora d’acompanyar a les denunciants, la manca de posicionament polític per part de l’ajuntament pel que fa a les agressions anomenades i denunciem també que s’aprovés un pla d’igualtat sense dotació pressupostària específica, fent inviables la majoria de propostes”.

PUBLICITAT

Creuen necessari doncs, que l’ajuntament es comprometi a proporcionar Punts Liles en tots els actes multitudinaris, tant diürns com nocturns, així com que la seva concessió sigui a empreses referents. Igualment, proposen que l’ajuntament es comprometi a personar-se com a acusació en tots els casos d’agressions masclistes perpetuades a la via pública i també que les denunciants d’agressions sexuals rebin un acompanyament i tracte sensible durant tot el procés de denuncia on se’ls informi dels recursos d’acompanyament que ofereix l’ajuntament (SIAD). 

Finalment, proposen que l’ajuntament estableixi una estratègia conjunta amb entitats culturals, socials i feministes de la vila per fer del carrer un espai segur on gaudir de la cultura lliure de violències masclistes i LGTBIfòbiques. Alhora, esperen que el govern de Vilafranca doni la cara pels fets succeïts durant la més típica i actuï en conseqüència.

 

També et pot interessar

Comentaris