160 anys de la primera participació del Ball de Nans a la festa major

29/08/2019 - 14:00h

El ball vilafranquí explica per al 3d8 com van començar a participar en la festa

La història dels Nans té unes arrels molt antigues, però la disposició actual apareix per primer cop a les festes de Corpus del segle XV, moment en què podem identificar-los com a personatges representatius de la societat civil de la vila.

No serà fins a les acaballes del segle XVIII que apareixerà com a comparsa independent, i al llarg del segle XIX ja participarà en entremesos o representacions diverses: en les moixigangues de carnaval o les comparses dels gegants.

Les primeres referències al Ball de Nans de Vilafranca daten del 1834, tot i que no serà fins el 1859 que participen a la festa major. Posteriorment aquests nans van ser substituïts per sis noves parelles la diada de Corpus de l’any 1926. Aquests seran els que, amb les substitucions escaients, han arribat fins als nostres dies.

Per altra banda, l’any 1974 el ball de Nans va estrenar coreografia i vestits propis. Els diversos balls que interpreten els Nans de Vilafranca estan pensats per a sis parelles i un cap de colla anomenat Rei. Les principals evolucions són el Ball Nou, la Polca, el Valset, la Serp i el Creuat. La música és interpretada per la gralla i el tabal.

El 1989 es va iniciar una renovació dels Nans engegada pels administradors de la festa major d’aquell any que va consistir a anar substituint progressivament els caps antics per uns de nous que reprodueixen personatges populars de Vilafranca: el Quique, el Tiburón, el Cabra, el Balanyà, el Janio, l’Alcalde (Aguado), la Cutxi-cutxi, la Pipera i en Rafecas.

També et pot interessar

Comentaris