El capgròs del ‘Quique dels Cavallitos’ compleix 30 anys

Xavi Gonzàlez
29/08/2019 - 06:00h

En els anys següents es va anar completant una col·lecció amb personatges coneguts de la vila

L’agost del 1989, ara fa tots just 30 anys, s’iniciava la família de capgrossos festamajorenca amb personatges coneguts de la vila. El primer a iniciar la col·lecció va ser el capgròs del Quique Moya, el Quique dels Cavallitos. El 25 d’agost d’aquell any se’n feia l’estrena al Casal de la Festa Major, on es va presentar en societat. Un capgròs fet a imatge i semblança d’aquest popular personatge a qui anunciaven com l’home “que més girava de Vilafranca”. I és que en aquella època Quique Moya era el responsable dels cavallitos que tenia instal·lats a la plaça del Penedès (i justament aquell any es commemoraven els 25 anys de l’atracció). Aquella instal·lació va deixar de girar el juliol del 2007, després de 40 anys.

L’origen de la iniciativa

La idea de realitzar un nou capgròs per festa major es devia al fet que hi havia un capgròs desaparellat des del 1983, quan l’artesà Nona de Mataró va obsequiar a la festa major amb un capgròs seu. La intenció inicial era fer un capgròs normal i prou, però els administradors d’aquell any (Josep Ventosa, Montse Pareta, Montse Bolet, Pere Ripoll i Fina Alsina) van pensar a fer una peça més especial i amb personalitat pròpia, sortint de l’estil de capgrossos de sèrie que hi havia a la festa major. D’aquí va sorgir la proposta de fer un capgròs a imatge d’alguna persona coneguda. Després d’una pluja d’idees i de molts noms es va escollir Quique Moya per la seva peculiaritat i perquè els infants el coneixien perfectament. Els administradors eren del parer que d’aquella manera s’enriquia el patrimoni folklòric de la festa major.

PUBLICITAT

L’artista vilafranquina Dolors Sans va ser l’encarregada de dissenyar i construir el capgròs, un original creat a partir de fotografies i de l’observació (en directe) del personatge. La mida va ser la mateixa que la de tots els anomenats capgrossos petits o nans, i el material que es va utilitzar va ser la fibra de vidre, que substituïa el clàssic cartró.

La col·lecció sencera

En els anys següents les diferents administracions van anar construint l’actual col·lecció de dotze nans, onze dels quals són personatges vilafranquins coneguts. Al Quique dels Cavallitos (1989) el va seguir el Josep Santacana Tiburón (1990), el Fèlix Balañà i el Janio Marti (1994), la Cutxi-Cutxi, el Mènec dels Castellers de Vilafranca i l’alcalde Joan Aguado (1995), Jaume Rafecas el graller i l’Adelina Alfonso la pipera (1996), el Joan Balaguer Cabra (1999), i el Ramon Sol dels Xicots de Vilafranca (2002). Als onze capgrossos els acompanya per festa major el pallasso, original del 1994, que completa les sis parelles.

PUBLICITAT

Què passarà en un futur?

El dilema (si aquests capgrossos perdran l’actualitat perquè la quitxalla que puja ara desconeix la història dels personatges que formen el ball) es plantejarà amb el temps al Consell de la Festa Major.

També et pot interessar

Comentaris