Albinyana bateja uns capgrossos inspirats en personatges de Joan Perucho

Els capgrossos d’Albinyana que seran batejats aquest divendres. (Foto: Ajuntament d’Albinyana)
22/08/2019 - 21:01h

L’acte es farà a l’inici de la festa major, que pregonarà el Nyctalus amb motiu del seu desè aniversari

Albinyana estrena aquest divendres, amb motiu de la festa major, els Capgrossos Fantàstics, que seran batejats al final de la cercavila folklòrica infantil que començarà a les 19.30 hores a l’Escola Joan Perucho i acabarà a la plaça Major del poble.

Al mateix indret es farà el pregó per donar inici oficial a la festa major albinyanenca, a les 22 hores i a càrrec del Nyctalus, el ratpenat del folklore albinyanenc, que aquest any celebra el seu desè aniversari.

Dotze capgrossos
Els nous Capgrossos Fantàstics d’Albinyana s’han elaborat agafant de base els llibres ‘Les històries naturals i Monstruari fantàstic’ de l’escriptor Joan Perucho, estretament vinculat al municipi albinyanenc. Els capgrossos que s’estrenen aquest divendres es van fer a principis d’any mitjançant un taller construcció en el qual van participar diferents nens i nenes d’Albinyana, amb l’ajuda de pares i mares i sota la direcció de l’artesà de la Serra d’Almos Joan Miró. La iniciativa va estar impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Albinyana.

Els nens i nenes que van participar en la iniciativa ho van fer en tot el procés de construcció, des del dibuix inicial imaginant com seria cada element festiu, fins al modelatge i la pintura. Els capgrossos estan fets en pasta de paper per tal que pesin poc i siguin fàcilment portables.

Els personatges fantàstics de la literatura de Joan Perucho donen nom a cadascun de la dotzena de nans que s’han construït: Jezabel, el monstre que habita en els somnis; Zura, l’animal que habita a les ciutats inexistents; o la Pesanta, un animal de pelatge fi que provoca somnis esgarrifosos. També hi ha un capgròs amb la fesomia del mateix Joan Perucho.

Els nous elements folklòrics van ser presentats el dia de Sant Jordi i el bateig es farà aquest divendres, com apuntàvem, amb una cercavila i una ballada final a la plaça Major.

La construcció d’aquests capgrossos i una cantata basada en llibres de Perucho que van estrenar el passat mes de juny els alumnes de l’escola local, dirigits per Manel Sañudo, són dues activitats prèvies del centenari del naixement de l’escriptor que es commemorarà l’any que ve.

Deu anys de Nyctalus
D’altra banda, la festa major d’Albinyana del 2019 destaca, entre d’altres qüestions, per la commemoració del desè aniversari del ratpenat local Nyctalus, element de foc que es va construir per iniciativa del Grup de Joves d’Albinyana i es va fer al taller de l’artista vilafranquina Dolors Sans.

El Nyctalus és una barreja de ratpenat amb una cara humanitzada de diable. El ratpenat viu en coves i surt de nit, i en la cultura popular s’associa sempre al mal (en forma d’animal de l’infern o de vampir). Nyctalus és el nom científic d’una espècie de ratpenat. A la cova de Vallmajor d’Albinyana existeix una notable colònia de ratpenats, motiu pel qual es va triar aquesta figura per al drac, que enguany fa 10 anys i que protagonitzarà el pregó de festa major d’aquest divendres.

El Nyctalus el porta una única persona, mentre que al seu voltant hi ballen altres membres del grup amb unes papallones que escupen foc.

Dolors Sans ha explicat sobre el Nyctalus que “malgrat que els ratpenats no són un element de la imatgeria dels dracs tradicionals, manté molts elements en comú amb el drac: viuen en una cova, són voladors, s’associen al mal i en moltes escultures medievals es representen rat-penats en aŀlegories a l’infern o en forma de diables”.

També et pot interessar

Comentaris