La “sardana groga” concentrarà aquest divendres 600 sardanistes a Vilafranca

Imatge d’un dels assaigs a la plaça Jaume I. Foto Maria Rosa Ferré
22/08/2019 - 21:09h

L’acte s’organitza per reivindicar la sardana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco i per demanar la llibertat dels presos polítics

Aquest divendres, en un dels actes previs de la festa major de Vilafranca, torna a la capital penedesenca la sardana groga, que espera concentrar uns 600 sardanistes al voltant de la basílica de Santa Maria per formar un total de 35 anelles. Empesos per l’èxit de l’any passat, la secció de l’escola de sardanes de l’Associació de Veïns Sant Julià torna a organitzar aquest acte, que tindrà lloc just en acabar els Goigs a Sant Fèlix (21.15h).

Ho fan de la mà dels administradors de la festa major d’enguany, l’ANC, Òmnium Alt Penedès, la Confederació Sardanista de Catalunya, els Músics per la Llibertat i JBD Sonoritzacions. I un any més organitzen l’acte per reclamar que la sardana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco (tràmit que diuen que va per bon camí), però també ho fan en defensa de la llibertat d’expressió i per demanar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. L’acte comptarà amb l’assistència del vicepresident de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras.

Tot a punt

A diferència de l’any passat, les anelles sardanistes enguany es distribuiran entre la plaça de Jaume I i la de l’Oli. Tot seguit, els Músics per la Llibertat tocaran el Cant dels Ocells i l’Estaca, com han fet des de fa més d’un any i mig a la plaça de la Vila i en diferents places dels barris vilafranquins. Després de reivindicar la sardana com a patrimoni immaterial, les diferents anelles ballaran dues peces per acabar amb una tercera, que serà la sardana de germanor.

En aquest moment és quan es farà una única anella, i al mig s’hi construirà un llaç groc gegant que quedarà il·luminat. El llaç el formaran 90 persones que també ballaran la sardana. L’acte, que es preveu que duri uns 90 minuts, s’acabarà amb tota la plaça a les fosques i amb la il·luminació només dels telèfons mòbils, els Músics per la Llibertat interpretaran l’himne d’Els Segadors.
En l’apartat musical enguany tornaran a ser prop d’una vintena de músics vinguts del Penedès i d’altres zones. David Miret portarà la batuta de la cobla, que interpretarà totes i cadascuna de les peces en directe.

També et pot interessar

Comentaris