Vilafranca ja té càmeres al carrer per millorar la seguretat

Una de les càmeres instal·lades a la plaça de la Vila de Vilafranca
22/08/2019 - 21:02h

Se n’ha instal·lat una a la plaça de la Vila, una altra a la rambla de Sant Francesc i una tercera a la plaça Jaume I

Tres zones cèntriques de Vilafrnca ja disposen de càmeres de vigilància. Concretament, n’hi ha una a la plaça de la VIla, una altra a la rambla de Sant Francesc i una tercera a la plaça Jaume I.

El concurs públic es va obrir fa uns mesos i l’empresa adjudicatària ja ha instal·lat les càmeres, que de moment funcionen com a priva pilot, sobretot per comprovar la seva utilitat i funcionament per festa major.

El sistema de videovigilància s’ha instal·lat de tal manera que, amb el temps, es pugui ampliar i incorporar nous punts de control i que, a més, aquests es puguin moure fàcilment perquè, segons el regidor de seguretat ciutadana, Joan Manel Montfort, “a vegades quan tenim controlat un punt, el focus d’incivisme se’ns mou cap a un altre lloc”.

La instal·lació de les càmeres s’ha fet després de signar un conveni amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’objectiu general que persegueixen des del govern de Vilafranca és incrementar la seguretat dels veïns i veïnes.

Control remot
Les càmeres que s’instal·laran a Vilafranca no només gravaran sinó que des de la comissaria de la Policia Local es podran controlar a distància amb un sistema de control remot.

Així, si el policia detecta algun comportament que incompleix l’ordenança de civisme o que sigui delictiu, podrà acostar la gravació per ampliar la imatge i prendre les mesures que consideri necessàries. Des del consistori es vol deixar clar que aquesta mesura no significarà cap increment de personal sinó que seran els mateixos agents que estan a la comissaria els que controlaran les càmeres.

Tema polèmic
Joan Manel Montfort reconeix que la instal·lació de càmeres és un tema que pot ser polèmic per si atempta contra la intimitat i privacitat de les persones, però el regidor apunta que han tingut coneixement que només amb la instal·lació, encara que estiguin desconnectades, s’aconsegueix reduir en un 30% els actes incívics i, per tant, segons ha comentat “vam posar en una balança el tema de la seguretat i de la intimitat i va guanyar la primera perquè creiem que serà una bona manera de prevenir moltes actituds i també d’enxampar a qui ho fa”.

El regidor destaca també que els municipis que ja tenen càmeres instal·lades en fan molt bona valoració i això també els va animar a tirar endavant la iniciativa.

Pel que fa al tipus d’accions que creu que s’evitaran o s’enxamparan més habitualment amb les càmeres, Montfort parla de tràfic de drogues, robatoris, furts, destrosses a vehicles i també tot un seguit d’actes incívics com ara pintades, orinar o defecar al carrer, baralles, etc.
També apunta que es podrien evitar possibles agressions sexuals i que serà una mesura efectiva contra els furts durant el mercat dels dissabtes, contra les ocupacions d’habitatges i fins i tot pels delictes contra la seguretat viària.

Montfort comenta que està clar que s’han de fer campanyes de conscienciació per evitar que la ciutadania faci aquests tipus d’actes, però que amb les càmeres el que pretenen és donar “una sensació més clara de seguretat i creiem que així la gent anirà més tranquil·la”.

També et pot interessar

Comentaris