“L’objectiu del Patí Vilafranca és tornar a curt termini a l’OK Lliga”

22/08/2019 - 18:35h

Entrevistem l’entrenador del Digittecnic CP Vilafranca Capital del Vi, Sergi Punset

Com a jugador Sergi Punset es va iniciar de ben petit al Sant Ramon per després passar per clubs com el Patí Vilafranca, Vendrell i Sitges. En la seva tasca com a entrenador va iniciar-se amb equips base del CP Sant Ramon, Noia. A Vilanova va ser segon entrenador de l’OK Lliga, del primera catalana i el femení. També va estar dos anys a la base de l’Igualada i amb el Sitges entrenador del júnior i segon del nacional Espanyola. A la lliga francesa ha entrenat el Noisy le Grand, Saint Omer i La Vendéenne, el Candelaria de Portugal i les últimes tres temporades ha estat l’entrenador de l’Alcoi a OK Lliga.

Finalment has vist complert el teu somni d’entrenar l’equip de casa teva?

Sí. Una de les coses que tenia al cap quan vaig començar a dedicar-me a fer d’entrenador era poder entrenar algun dia el Vilafranca a OK Lliga. La primera ja la he aconseguit i la segona ho he fet a mitges entrenant l’Alcoi. Ara, malauradament amb el Vilafranca serà a Ok Lliga Plata, però això forma part d’un objectiu a curt plaç com és el d’entrenar el Vilafranca a OK Lliga.

L’entesa amb la junta directiva va ser ràpida?

Va ser molt ràpida. Va ser una xerrada un diumenge per la tarda. També és veritat que, malgrat que no ho havia fet públic, jo tenia intenció de marxar de l’Alcoi. No ho havia comunicat al club però el president coneixia la meva intenció perquè quan vaig renovar per la passada temporada ja li vaig dir que probablement seria l’última. El Vilafranca es va posar en contacte amb mi per aquelles dates i a mi em va fer molta il·lusió perquè coincidia amb la meva intenció de marxar d’Alcoi. L’entesa a nivell esportiu va ser rapidíssima i a nivell de les parts contractuals també. Ara hem de polir la meva durada del contracte però per mi en principi la intenció és per més d’un any. La confiança és tan gran per les dues parts que de moment no hi ha signat cap contracte.

L’objectiu de l’entitat és retornar a la màxima categoria de l’hoquei patins estatal?

L’objectiu és aquest. D’això no ens n’hem d’amagar, ni l’entrenador, ni la junta directiva, ni se’ls hi ha d’amagar als jugadors. El que que potser cal és fer-ho de manera diferent de com es va fer la temporada passada. Aquesta temporada, amb el format catastròfic que han fet i en una lliga de dotze on només puja el primer i el segon haurà de fer dues promocions per poder pujar ens podem equivocar molt menys.  El que potser hem de fer és canalitzar  aquest objectiu d’una manera diferent. Partint que l’objectiu és l’ascens, els jugadors han de treballar a nivell de pista però potser hem de fer-ho de manera que no sigui una llosa i l’exemple de l’any passat ens ha de servir d’experiència. El format de la lliga l’any passat et permetia poder perdre quatre o cinc partits fins i tot seguits perquè el Vilafranca al final de la temporada no es va quedar a masses punts de l’ascens, però aquest any que només en puja un i mig això de perdre tants partits serà una altra història. Jo vaig tenir una experiència semblant a França entrenant el Noisy Le Grand que acabava de baixar. Aquella lliga també era de dotze equips però només en pujava un i ho vam aconseguir perdent només un partit en tota la lliga.

Amb la nova composició de l’OK Lliga Plata l’ascens serà molt complicat. Quina opinió li mereix la divisió que s’ha fet amb els dos grups, Nord i Sud?

Sincerament a mi em sembla un desastre tant a nivell de format com a nivell dels motius que propicien aquest canvi. Beneficia clarament aquells equips d’OK lliga que no faran la feina durant la temporada però que tindran una segona oportunitat als play off. En canvi, l’equip d’Ok Plata que li hagi tocat el grup Sud, un grup molt dur, et pots trobar que has fet una temporada boníssima perdent només dos partits o pots quedar tercer a un punt i no tenir oportunitat de res. O quedar segon a un punt del primer i haver-te de jugar les castanyes contra un altre que ha quedat tercer per la cua a l’OK Lliga i que potser només ha fet dotze punts. Ho trobo molt injust pels equips d’OK Plata.

I tot això per què?

Diuen que per potenciar l’hoquei fora de Catalunya. D’entrada és molt injust pels equips de Nacional Catalana perquè n’han pujat quatre de vuit equips de la Bronze Nord i quatre de vuit de la Bronze Sud i només un de català. Jo, això no ho veig just, però és que a més a més, diuen que ho fan per potenciar l’hoquei a l’estat espanyol. Jo dic, si per potenciar l’hoquei patins de les altres zones de l’estat espanyol els han de deixar pujar pràcticament gratuïtament el que estàs fent és posar palla a una categoria nacional que el que necessita és potenciar-se. La federació no ha treballat el veritable fons del problema que és formar els entrenadors perquè surtin bons jugadors perquè els equips petits sàpiguen què han de treballar, com, quan i on.

A priori, per noms i plantilles el grup Nord que li ha tocat al Patí Vilafranca sembla més assequible?

Anem per parts perquè això té molta lletra petita. El grup Sud és molt més dur que el Nord, en això podem estar d’acord. Només pel fet que hi ha els quatre equips que han baixa d’Ok Lliga ja el fa més dur. A això li hem de sumar el Shum que ha fet un equipàs i el Sant Just que té grandíssims jugadors. Només per aquests sis equips que s’han de jugar una plaça i mitja de per sí és un grup molt més dur. El nostre grup és menys dur que l’altra però tenim molts partits trampa. Perquè els desplaçaments a Galícia, Astúries i Bilbao es converteixen en una trampa perquè tots s’han reforçat en diferents mesures. Tenim un grup genèricament més assequible però si anem allà pensant que ja hem sumat els tres punts ens equivocarem. A més tenim equips com Manlleu, Alpicat i Mataró, sense oblidar-nos d’un Vilanova que té un bon entrenador i el factor Casernes al seu favor. No ens podem encantar.

Satisfet amb la plantilla que tindras?

Molt satisfet. Perquè hi ha molta qualitat i molta joventut i això es tradueix en moltes ganes. Molts d’ells ja tenen ganes de començar. La incorporació de Roger Martí la podrem complementar amb l’Arnau Ribas en el balanç defensiu. A més a més, tenim el Gabri Villares, un jugador amb molta arribada però que pot jugar en altres posicions. La d’interior la tenim doblada amb una qualitat màxima amb el Joan Vázquez i l’Enric Martí i la posició de segon davanter està molt ben coberta amb Xavi Aragonès, Adrian Candamio i Pablo Torres. Estic molt content per qualitat, per edat i per compensar posicions i si a tot això li sumes que tenim un dels millors porters de la categoria aviat està tot dit.

El calendari ha estat benèvol amb el teu equip?

Depèn de com t’ho miris. Si li dones la volta no. Perquè els equips forts ens els trobem a les últimes jornades (Mataró, Manlleu, Arenys i Alpicat). Per mi les lligues es decideixen al final. Els entrenadors sempre mirem quan acaben les voltes i la lliga perquè els equips a l’inici tots estem en formació. Nosaltres anirem a la Corunya i tan ells com nosaltres estarem en formació. Les sis primeres jornades els equips no són el que acabaran sent. L’últim partit de lliga és a Alpicat, una pista molt complicada que millor que tinguem la feina feta. Per mi és un calendari normal.

Quin estil de joc serà el que definirà el Patí Vilafranca?

A mi m’agrada proposar, arribar a porteria i generar ocasions i que me’n generin molt poques. L’estructura del joc del Patí Vilafranca ha de ser construir la casa per la defensa. Crec que el Vilafranca pot defensar més bé i si fem això generarem atac. L’any passat costava molt fer gols i hem de mirar de revertir-ho amb contres ràpides. Avui dia l’hoquei s’ha convertit en un joc on si no contraataques bé arribes molt poc a porteria perquè amb posicionals les defenses estan molt ben treballades. Vull que ens emmirallem, salvant les distàncies, amb els equips portuguesos com Oporto, Benfica o Sporting que defensen molt bé. Intentarem fer una defensa molt bona que pugui recuperar moltes boles que ens permetin sortir a la contra amb transicions molt ràpides.

A casa les últimes temporades s’han perdut masses partits.

Amb qualsevol entrenador que parlis et dirà que els partits de casa s’han de guanyar perquè qualsevol equip que en una lliga de dotze equips amb el format que hi ha vulgui arribar al final de la temporada amb opcions d’ascens els partits de casa els ha de comptar per victòries. Aquest any intentarem guanyar-los tots, especialment els de casa on ens hem de mostrar com un equip intractable. Tenim una pista que és molt bona i va molt bé. Per mi és una de les millors pistes per jugar a hoquei patins.

Però per això cal tenir una afició que animi?

El club està fent una grada jove i això ha de ser un actiu molt important. Jo com entrenador el que puc fer és intentar acostar el primer equip a la base. Hem de pensar que a sota del primer equip hi ha una quantitat molt gran de nois, repartits per les categories amb els seus entrenadors i el primer equip no pot ser aliè a tot això. Tenim tres jugadors que seran entrenadors de la base, jo a part d’entrenar el primer equip coordinaré júniors, sub23 i el segona catalana però més enllà d’això la meva feina és que els entrenadors de la base se sentin identificats en mi i en el primer equip perquè això farà al club més fort i farà que dissabte vulguin venir a veure el primer equip.

I que la lliga acabi el 2 de maig, com ho veus?

Molt malament.  No té cap sentit que acabant la lliga l’1 de juny comencem el 19 d’octubreamb tres mesos parats en tots els aspectes. Si això no ho entenen els que s’encarreguen de muntar aquest circ és que pensen en altres coses que en el propi esport i en els seus actors que són jugadors i entrenadores. Nosaltres tenim la sort que el Patí és un club senyor i a l’Alcoi també vaig tenir aquesta sort però hi ha molts clubs que si ja els costava pagar deu mesos ara s’han quedat en vuit i hi ha equips que sembla ser no es poden comprometre a pagar el mes de maig. Estan propiciant totes aquestes coses i de retruc perjudiquen l’esport, el professionalisme d’aquest esport.

Entenc que no li dones cap futur a l’OK plata?

No sóc futuròleg però a mi en sembla que la temporada que ve ho canviaran. Per l’estabilitat de l’hoquei m’agradaria que el format que es decideixi es mantingui i apostin per ell. M’agradaria que l’OK Lliga el format del play-off es mantingués per sempre però amb setze equips. Per què no pot ser un play off amb setze equips?. M’agradaria que algú m’ho pogués explicar. Ja veurem què passa. Crec que per l’OK Plata el millor format seria una lliga regular amb setze equips o màxim de 18.

També et pot interessar

Comentaris