El ball de diables de Sant Quintí renova els papers d’Àngel i Sant Miquel

16/08/2019 - 09:38h

Els protagonitzen dues nenes que faran l’estrena demà i diumenge a l’actuació dels balls

Dissabte i diumenge, en el marc de la representació dels balls populars que es fa amb motiu de la festa major, el ball de diables de Sant Quintí de Mediona renova els personatges d’Àngel i Sant Miquel, papers que faran a partir d’aquest any la Lorena i la Queralt, dues nenes del poble de 9 anys i que el passat 3 d’agost ja van fer la preestrena a Vilanova d’Espoia de la Torre de Claramunt.

L’estrena oficial serà dissabte, a les 9 del vespre, davant l’Ajuntament, i diumenge al migdia a la sortida d’ofici. Els diables representaran el ball parlat, original del 1853, que barreja el castellà, el llatí i el català, i que durant poc més de cinc minuts escenifica la lluita entre el bé i el mal que, curiosament, i a diferència d’altres balls amb parlaments, després de la lluita acaba en taules esperant veure què passa l’any següent. Després, el ball fa els versos tradicionals. Actualment, el ball el formen 21 membres (alguns dels quals porten més de 40 anys al grup) que van dels 18 als poc més de 50 anys.

Les dones al ball

Finalment, el cap de colla, Josep Pont, ha volgut puntualitzar que al ball mai han tancat “l’entrada al ball a cap dona”, recordant que a finals dels 90 algunes noies van col·laborar-hi participants als correfocs. Igualment, a mitjans dels 2000 van tenir una timbalera a la colla i, a la primera trobada de balls de de diables centenaris amb parlaments, celebrada a Vilafranca el 1995, la colla va tenir una noia que feia el paper de Sant Miquel. “Tenim molts aspirants que volen entrar al ball, i entre ells no hi ha cap noia”, ha finalitzat Pont, qui puntualitza que estan oberts a qualsevol incorporació d’una dona, sempre que sigui major d’edat i que estigui implicada en el teixit social del poble.

Comentaris