La venda de pisos a la costa es refà pels preus baixos

14/08/2019 - 19:29h

Les vendes en el darrer any han pujat un 13,8% al Vendrell, un 10% a Calafell i un 19,6% a Cunit

El manteniment dels preus en els habitatges a tot el litoral català –també el que afecta la comarca del Baix Penedès– està sent un factor determinant perquè es comenci a notar un cert augment en la venda d’immobles a les zones de platja respecte de les xifres en plena crisi econòmica.

Així, segons dades de l’empresa de taxació Tinsa que fan referència al mercat immobiliari a la costa catalana, els preus dels habitatges al Vendrell fins i tot ha caigut respecte del preu de l’any passat, exactament un 2,1%, i la variació a l’alça ha estat mínima en el cas del municipi de Cunit, on els preus dels pisos s’han encarit un gairebé inapreciable 0,1%.

En canvi, Calafell és l’excepció a tota la demarcació de Tarragona, atès que s’ha produït un increment de preus del 7,7% en l’últim any. És una dada superior als casos de Salou (5,1%) i Cambrils (4,7%), i encara més respecte de Torredembarra, on els preus han caigut fins i tot més que al Vendrell (-3,6%).

Més al nord, a la comarca del Garraf, els preus dels pisos sí que han crescut fins i tot més que a Calafell: un 10,7% en el cas de Cubelles i un 17,3% a Vilanova i la Geltrú.

Creixen les vendes
Així les coses, i segons la tendència que apuntàvem, les dades de Tinsa pel que fa a la venda d’immobles al litoral català reflecteixen en el cas del Baix Penedès un increment de les vendes del 13,8% respecte de l’any passat pel que fa al municipi del Vendrell, d’un 10% a Calafell i d’un 19,6% a Cunit.

Són xifres més altes que els casos de Torredembarra (amb un augment del 8,7%), Cubelles (+9,8%) i, sobretot, Sitges (+2,5%). En canvi, a la capital del Garraf, tot i l’esmentat augment de preus dels pisos, també han crescut força les vendes en el darrer any (+23,2%).

Amb tot, l’entrada en vigor de la nova llei hipotecària al mes de juny passat que obliga els bancs, notaris i gestors a explicar més detalladament les condicions de les hipoteques, ha fet que s’hagi alentit l’augment generalitzat de vendes immobiliàries.

En concret, el Consell General de Notariat xifra la reducció d’operacions en un 18,9% al juny respecte del mateix mes del 2018. Les notaries del país van tancar el juny amb un 16,2% d’hipoteques menys que el juny de fa un any. I quant al volum de compres fetes amb hipoteca, són el 47,8% dels casos i, de mitjana, suposen el finançament del 74,7% del cost de l’habitatge.

Xifres globals
Les dades més globals pel que fa als preus i vendes d’habitatges al litoral en aquest cas d’arreu de l’Estat indiquen, segons el Ministeri de Foment, que les vendes augmenten una mitjana del 6,2% i els preus, un 14% respecte dels mínims històrics per la crisi econòmica.

Tanmateix, aquests preus fins i tot es troben aproximadament un 30% per sota de les xifres de l’any 2007, just abans de l’esclat de la bombolla immobiliària.
Segons dades de Tinsa relatives també al conjunt de la costa espanyola, el preu dels pisos en l’últim any ha pujat en un 78% del territori que conformen un total de 159 municipis. I en 42 d’aquestes poblacions l’increment fins i tot supera el 10%.

En canvi, s’ha produït un descens dels preus dels habitatges en 36 poblacions, la meitat de les quals fins i tot van veure caure les xifres per sota del 3%.

També et pot interessar

Comentaris