La CUP de Vilafranca exigeix més presència de Punts Liles durant la Festa Major

14/08/2019 - 10:26h

Demanen la presència d’aquest punt en tots els actes multitudinaris de la vila com Vijazz o Carnestoltes

En una roda de premsa celebrada dimarts, la CUP de Vilafranca ha volgut denunciar que la presència de Punts Liles durant la Festa Major és totalment insuficient i exigeix la presència d’aquests diàriament al llarg de tota la Festa Major, especialment, a totes les zones d’oci del centre de la vila, ja que és la zona on més actes festius es realitzen cada dia durant la celebració.

Segons la formació, després d’haver-se reunit amb la regidora d’Igualtat Montse Arroyo a finals del mes de juliol i la informació que van rebre, el nombre de Punts Liles que hi haurà durant la festa és molt escàs, ja que només s’assegura la presència d’aquest punt durant tres dies a la zona del centre de la vila (28 i 30 d’agost i 1 de setembre) i dos a la zona poliesportiva (29 i 31 d’agost). Així doncs, al centre, els dies 29 i 31, no hi haurà cap punt de prevenció, sensibilització i abordatge de violències masclistes i LGTBIfòbiques. Aquest fet, segons la formació, ve donat perquè tot el relacionat en matèria d’igualtat no és una prioritat del govern de Junts per Vilafranca i el PSC i així ho demostra el poc pressupost destinat a la implementació de Punts Liles durant la Festa Major, que ha sigut d’uns 6.000 €. És necessari, doncs, que l’equip de govern destini més diners a aquesta eina, actualment imprescindible, per fer front a les agressions masclistes i sexistes que malauradament es produeixen en molts actes festius. També esperen que no s’atribueixi aquesta poca inversió destinada a una falta de pressupost, ja que durant els últims anys l’Ajuntament ha tingut superàvit.

Els cupaires consideren que hi hauria d’haver, com a mínim, un Punt Lila fix a cada espai d’oci de la zona del centre i un altre de mòbil a les zones on s’esdevinguin actes festius en el transcurs de la Festa Major, així com ubicar-ne un durant actes diürns, com per exemple, al llarg la diada castellera de Sant Fèlix. També esperen que es realitzin formacions a les persones que treballaran a totes les barres de la Festa Major, siguin de gestió pública o privada, ja que també és una eina de prevenció i abordatge contra possibles agressions. Així mateix, indiquen que hi ha exemples molt vàlids en altres festes importants com pot ser la Patum de Berga, on hi ha un Punt Lila fix cada dia en funcionament des de les 19 h i fins a les 4 h i un de mòbil fins a les 6 h. Des de la formació expressen que si Vilafranca vol tenir una de les millors festes majors, això també ha d’incloure unes festes lliures d’agressions masclistes i LGTBIfòbiques, i per tant és necessari que des de l’equip de govern s’aposti clarament per utilitzar totes les eines que es tenen a l’abast per la prevenció, sensibilització i per fer front a totes les violències masclistes i sexistes.

Des de la CUP de Vilafranca exigeixen, també, que es dugui a terme el Punt Lila durant tots els actes festius que es fan a la vila, com per exemple, la festa del Carnestoltes o el Vijazz, que enguany no comptava amb la presència d’aquesta eina, i que tot i ser un acte privat, l’Ajuntament hi ha destinat aquest any 55.000 € i no ha assegurat la presència de Punt Lila, tot i l’alta subvenció que rep l’entitat privada que organitza l’acte.

Per una altra banda, un altre dels fets que els preocupa són les agressions que es produeixen contra balladors i balladores al carrer de la Palma durant la processó del dia 30 d’agost. Sobre aquest fet, des de la CUP esperen que des de l’equip de govern es prenguin mesures per assegurar que tots els balls i les seves integrants puguin ballar sense que es produeixi cap mena d’agressió.

 

També et pot interessar

Comentaris