Olèrdola aprova la reforma de l’edifici de l’Ajuntament

Imatge d’arxiu d’un dels plens d’Olèrdola
12/08/2019 - 17:26h

L’oposició critica les presses del Govern per aprovar una modificació de pressupost

El ple ordinari de l’Ajuntament d’Olèrdola va aprovar diverses modificacions del pressupost de 2019. En una s’aprova una variació de partides de personal, per tal d’assumir l’augment de sou del 0’25% als treballadors públics, tal i com preveu el Reial Decret Llei aprovat pel Consell de Ministres el 21 de juny de 2019. Així, el ple va aprovar, per unanimitat, l’aplicació d’aquest increment retributiu. En aquest punt però, la portaveu d’ERC, Fina Mascaró, va criticar, un cop més, el sou de l’alcalde; «els sous dels treballadors públics augmenten un 0’25% i el de l’alcalde un 30%».

L’altra modificació del pressupost va comptar amb el suport del govern i el regidor d’Obrim Olèrdola, Joan López, i els vots contraris de les regidores d’Esquerra Republicana i Junts per Olèrdola, crítics amb els canvis de les partides.

En aquest sentit, el govern descarta inversions previstes inicialment per aquest 2019 com el circuit de running (pel que cal una modificació del pla especial) o la pavimentació i el soterrament d’instal·lacions aèries del carrer Manel Crespo (del què no s’ha aprovat el projecte i es posposa la inversió de cara el 2020). Alhora, es reubiquen diners de partides sobredotades, com el camí del barri Ferran, pel qual es farà ús de la subvenció de la Diputació prevista pel circuit de runing.

ERC puntualitzava que la modificació del Pla Especial de la Muntanyeta ha rebut una única al·legació del seu grup municipal i no consideren que això hagi de paralitzar el circuit de  running. El regidor d’urbanisme, Juanma Samblás, apuntava que aquest projecte queda de moment paralitzat, puntualitzant que no es comprometen a tirar endavant el circuit durant l’any vinent. En aquest sentit, Junts per Olèrdola ha estat contundent considerant que el govern «es carrega el circuit de running».

Reforma de l’edifici consistorial

La major part de partides modificades, així com romanent de tresoreria, passen al projecte de reforma de l’Ajuntament del qual l’equip de govern s’ha compromès a tenir la redacció del projecte i la licitació d’aquest abans del 31 d’octubre, data límit que estableix la subvenció de la Diputació atorgada per aquesta obra. La modificació inclou aprovar un suplement de 375.000 euros per a fer aquesta reforma, la qual cosa permetrà que el projecte passi a  disposar d’ una reserva superior als 623.000 €. El govern municipal  ja ha anunciat que es demanarà un any de pròrroga per poder fer efectiva la licitació. Des de l’oposició, tant ERC com JxO, han criticat les presses amb les què s’arribarà al 31 d’octubre i les republicanes s’han mostrat també dolgudes i «menystingudes» per no haver pogut participar en l’informe ni la memòria de la reforma «com se’ns va dir en una comissió informativa».

Junts ha criticat també que Olèrdola inverteixi més de 36.000€ enguany en la redacció del projecte del carril bici entre Vilafranca i els Monjos que passarà pel Clot de Moja. L’equip de govern ha explicat que es tracta del 15% del cost de la redacció del projecte que correspon al municipi i que l’any vinent s’hi destinarà una altra partida econòmica.

La modificació pressupostària atorga finançament també a partides menors com són nou mobiliari per a l’Ajuntament i per a l’Escola Bressol de Moja, suplements de crèdits, material per a la brigada, possibles imprevistos en la xarxa de clavegueram o un nou sistema perquè els treballadors municipals fitxin.

Un dels arguments de la modificació de pressupost per part de l’equip de govern ha estat la necessitat de no trencar la regla de despesa per poder mantenir el compromís amb els treballadors de l’Ajuntament de tornar a la jornada laboral de 35 hores. Lucas Ramírez assegura, davant les crítiques a aquest argument per part de l’oposició, que la modificació «s’ha buscat fer-la de la millor manera possible per no trencar la regla de despesa».

Junts per Olèrdola i Esquerra Republicana votaven també en contra del punt de l’ordre del dia de correcció d’errors en els acords d’aprovació del projecte de camí de vianants entre Sant Pere Molanta i el Barri de Can Ferran, un punt que s’aprovava amb els vots favorables d’ApO i Obrim Olèrdola. En aquest punt, el regidor Juanma Samblás ha especificat que el concurs de soterrament de les instal·lacions del Barri Ferran que ha quedat desert es resoldrà amb una nova partida que s’adjudicarà a una de les tres empreses, a les quals s’ha demanat ja pressupost, a través de la mesa de contractació. En cap cas, es farà la reforma sense el soterrament previst.

El ple d’aquest dilluns també ha ratificat el nomenament de la persona que exercirà les funcions de secretariat del Registre Civil mentre duri la baixa temporal de l’actual titular, així com els dos dies de festa local del municipi del 2020, que seran el 31 d’agost i l’1 de setembre.

Com sempre, l’equip de govern ha donat compte dels decrets d’alcaldia destacant que al setembre s’incorpora la nova educadora social dels serveis socials municipals, la reforma de diversos parcs del municipi entre finals d’agost i principis de desembre (cosa que comportarà que durant 15 dies aquests espais de joc i lleure estiguin tancats), o una subvenció de la Diputació de més de 2000€ per renovar les banquetes i la xarxa protectora del camp del Moja. L’equip de govern ha destacat també el bon transcurs de les festes majors que ja s’han celebrat al municipi, així com l’inici de les activitats dels vespres d’estiu al Conjunt monumental.

Precs i preguntes

Al torn de precs i preguntes, els grups municipals de JxO i ERC han coincidit en alertar del temps d’espera per obtenir cita als serveis socials municipals; prop de dos mesos. Des de l’equip de govern, la regidora Anna Boada argumenta que la nova educadora social permetrà millorar un servei que consideren ha estat un encert oferir a nivell municipal. La poda i els problemes en alguns habitatges derivats de les obres del carrer Major de Sant Miquel, han estat altres qüestions que JxO ha posat sobre la taula. Juanma Samblás ha exposat que enginyers i tècnics ja estan revisant i posant solució als problemes amb l’aigua de les cases del carrer Major de Sant Miquel, mentre que Lucas Ramírez admet mancances del servei de jardineria que es milloraran «en el proper plec de condicions».

Des d’ERC, les regidores han sol·licitat la justificació d’una partida de la Diputació per a prevenció d’incendis, que l’equip de govern explica que s’utilitza per a la neteja de camins, i han reclamat novament un punt lila o d’atenció a la violència de gènere durant les festes locals. Les republicanes també han anunciat que entraran, de nou, una moció perquè l’Ajuntament pengi una pancarta de suport als i les preses polítiques i exiliats i convida al grup d’Alternativa per Olèrdola a encapçalar-la.

Per la seva banda, el regidor d’Obrim Olèrdola no ha exposat cap prec o pregunta.

També et pot interessar

Comentaris