L’Arboç restaura els gegants 35 anys després de la seva construcció

09/08/2019 - 11:42h

La parella ha estat renovada pel pintor i escultor arbocenc Joan Tuset

L’artista arbocenc Joan Tuset s’ha fet càrrec del projecte de restauració dels gegants de la vila perquè estiguin a punt per a la festa major, que cada any se celebra el quart diumenge d’agost.
Els gegants nous de l’Arboç celebren enguany els seus 35 anys i, a més, el Ball dels Gegants commemora el desè aniversari de la seva estrena. Per aquest motiu, Joan Tuset està fent les millores amb pintura a l’oli al gegant nou Chabran i a la geganta Llúcia per tal que llueixin aquestes festes.
L’any passat, Tuset es va encarregar de fer el mateix amb els nans, el vell, la vella, l’antipàtic i el rialler, amb motiu del 75è aniversari.

La parella restaurada són els gegants nous, perquè els antics són molt més antics. Així, val a dir que l’activitat gegantera de l’Arboç es remunta a l’any 1770. A les “Notes històriques de la parròquia i vila d’Arbós” de mossèn Gaietà Viaplana i Cornet trobem la següent referència: “El dia 23 de gener de 1770 es celebrà un solemne Ofici, assistint-hi 50 sacerdots entre seculars i regulars… La processó del Santíssim es celebrà a la tarda, precedida dels gegants, flabiol i tamborins…”.
L’any 1827 es van estrenar els gegants Chabran i Llúcia. Ella simbolitza la figura d’una comtessa barcelonina. El gegant rep el nom d’un general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès, l’any 1808. Aquest general es va caracteritzar per la seva crueltat envers la vila de l’Arboç. Avui en dia, Chabran i la seva parella estan catalogats com a Peces de Patrimoni per part de la Generalitat de Catalunya.
L’any 1995 el Centre de Restauració de Béns Mobles va assumir oficialment la seva restauració.

Prèviament, l’any 1984 els gegants arbocencs històrics van ser substituïts per una rèplica exacta construïda per Xavier Jansana. La còpia era més lleugera i comptava amb algunes modificacions en la seva estructura interna perquè els gegants fossin més manejables. Aquesta nova parella és la que avui en dia actua dins i fora de la població, i només es fa ús dels gegants vells per a ocasions especials com la festa major.
Des de l’any 2003 els gegants vells estan ubicats en unes vitrines al vestíbul de la Casa de Cultura de Can Rossell.

També et pot interessar

Comentaris