“A Vilafranca fem tot el possible per molestar els okupes perquè marxin”

Joan Manel Montfort és el regidor de seguretat ciutadana de l’Ajuntament de Vilafranca
09/08/2019 - 11:02h

El regidor de seguretat ciutadana de Vilafranca, J.Manel Montfort, explica les eines que té per lluitar contra les ocupacions

El fenomen de l’ocupació il·legal ha passat de ser, fa anys, un conflicte ocasional entre particulars en què l’administració local només actuava en cas de malestar en el veïnatge o d’incompliment de normativa urbanística, de salubritat o risc en les persones, a una problemàtica cada cop més complexa.

L’ocupació irregular respon a múltiples necessitats que requereixen una intervenció ajustada a cada cas i que impliquen la participació de diverses àrees de l’administració local amb la necessària coordinació per trobar solucions.

El 3d8 s’ha posat en contacte amb el regidor de Seguretat Ciutadana de Vilafranca, Joan Manel Montfort, amb qui hem parlat del fenomen de l’ocupació, i el qual ens ha comentat quines eines té el consistori per combatre’l.

Montfort explica que a Vilafranca es lluita contra l’ocupació amb perfil delinqüencial que genera problemes en diferents blocs repartits per diversos barris.

El cas més mediàtic és el dels carrers Baldomer Lostau i Mestres Jané, on fa 10 anys que els veïns conviuen amb okupes. També destaca l’ocupació de les oficines d’Hercesa, a l’avinguda Barcelona, que genera malestar dels veïns. I de pisos okupats n’hi ha a tots els barris.

Monfort assegura que sembla que la situació millora perquè la llei ara permet més agilitat en el procés de desocupació dels pisos, sempre que aquests siguin possessió de qualsevol administració pública. Per aquest motiu, al mes de maig van signar un conveni amb la Sareb mitjançant el qual el banc dolent els cedia 15 habitatges okupats. La intenció del govern de Vilafranca és anar prenent possessió de més pisos per, així, poder actuar contra els okupes amb rapidesa.

Montfort explica que han enviat una carta a cadascun dels 15 pisos on se’ls explica la nova normativa i se’ls convida a dirigir-se a l’Ajuntament “per trobar una solució”.

Ara mateix ja són els okupes de 8 pisos els que s’han posat en contacte amb el consistori, tot i que Montfort reconeix que no podran trobar solució a tots perquè hi ha situacions molt diverses: “N’hi ha que no estan empadronats a Vilafranca, d’altres que no tenen cap intenció de seguir el pla de treball determinat per Serveis Socials, i d’altres es pensen que els hem de regalar el pis. Però celebro que, com a mínim, tinguin intenció d’arribar a un acord”.
El regidor assegura que és molt important saber si la necessitat dels okupes “és real o fictícia, perquè darrere de tot aquest fenomen hi ha moltes màfies i fins i tot hi ha promotores a qui els interessa mantenir els pisos ocupats, i potser fins i tot en fan negoci”.

Montfort lamenta que els ajuntaments pràcticament no tinguin recursos per lluitar contra l’ocupació, però reconeix que de mica en mica es va avançant, i ara ja poden demanar el desallotjament dels habitatges si certifiquen que són infrahabitatges o que suposen un perill greu per al bloc, com ara per incendi.

A més, assegura que la Policia Local intenta atendre totes les demandes dels veïns que denuncien els okupes per problemes de convivència. “La idea és molestar-los fins que marxin. Volem que corri la veu que a Vilafranca no és fàcil ocupar i, per tant, hem de complicar-los la vida. Però la Policia Local no pot desallotjar”.

I què poden fer els veïns que es trobin amb okupes al seu bloc? Montfort és sincer: “Ara mateix poden fer poca cosa: o bé denunciar el propietari del pis (que sovint és el banc) o bé denunciar els okupes per problemes de convivència. En els dos casos, la solució pot tardar anys a arribar”.

També et pot interessar

Comentaris