Una tarda amb els Mossos d’Esquadra

Arran d’alguns incidents que han ocorregut pel procés català, els Mossos d’Esquadra han de tenir des de fa uns mesos un punt fix de control a tots els estaments judicials
Judit Benages
08/08/2019 - 19:08h

El 3d8 ha patrullat durant unes hores amb dos agents de la policia catalana

L’Alt Penedès és una comarca tranquil·la, però amb un gran inconvenient en termes de seguretat: és molt extensa, amb molts municipis i nuclis repartits arreu. Aquesta és la conclusió que s’extreu després d’una tarda de patrullatge amb els Mossos d’Esquadra.

Si a aquest problema se li afegeix que la majoria de municipis no tenen policia local, la feina de la policia catalana es multiplica encara més ja que són ells els responsables de tot el que passa també als petits pobles. A més, des de fa uns mesos, arran d’una instrucció del TSJ d’obligat compliment, han de tenir un punt fix de control durant les 24 hores en els estaments judicials. Aquest servei es diu TOGA.

Amb aquesta vigilància els Mossos han d’evitar que es tornin a produir incidents davant dels jutjats com ara algunes accions de protesta dels CDR, que van escampar fems davant d’aquests edificis arreu de Catalunya.

És una tarda molt tranquil·la, durant la qual podem parlar del tipus de robatoris que són més habituals a la comarca o de com se senten els policies quan han de detenir múltiples vegades al mateix delinqüent. Durant el nostre patrullatge vivim un cas d’aquests. Som a les portes dels jutjats fent una estona de guàrdia i, per la porta del darrere, surt un noi a qui els mossos anomenen ‘Sven el terrible’. La nit anterior havia estat detingut per un dels agents que m’acompanyen per diversos robatoris a l’interior de vehicles. Al cap de poques hores, doncs, torna a estar al carrer.

“No porta ni un euro sobre, però ara entrarà al bar de davant del jutjat i en una estona o bé sortirà sense pagar, i ens trucaran, o bé el vindran a buscar”. Passa exactament el que ha dit l’agent.En aquesta ocasió el ve a buscar la seva parella.

Enxampen in fraganti un lladre a Vilafranca

Com se senten quan han de detenir una vegada i una altra a la mateixa persona? “En alguns moments pot crear certa desmotivació perquè sabem que l’únic que podem fer és detenir-los però que només un 2% entra a presó. La resta torna a sortir al cap de poques hores perquè són delictes lleus. Però la nostra feina és posar-los davant la justícia els cops que faci falta fins que, a vegades, els antecedents són tan grans que sí que acaben entrant a presó”, diu un dels agents. “Aquí ja els coneixem pràcticament a tots”, afegeix l’altre.

Un dels delictes que més preocupa a la població són els robatoris a l’interior de domicili. Els mossos volen deixar clar que l’Alt Penedès és una comarca molt tranquil·la i que això fa que quan passi alguna cosa “es magnifiqui, sobretot als pobles més petits”.

PUBLICITAT

La policia catalana apunta que si bé és cert que hi ha mesos que repunten aquests tipus de robatoris, també s’ha de tenir en compte que en molts casos en els pobles petits “els veïns no tenen alarmes o fins i tot es deixen les portes obertes, cosa que facilita l’entrada dels lladres. Aquí no tenim robatoris silenciosos o violents, que són els més complicats”. Els policies parlen també del tipus de lladres: “hi ha bandes que s’especialitzen en un pany determinat o altres que aconsegueixen les claus mestres”.

Durant la tarda vivim aquesta complicació que significa haver de treballar en una comarca tan dispersa. Han robat un vehicle marca Audi de color vermell amb retrovisors platejats i hem de mirar de trobar-lo. Hi passem hores. Recorrem mitja comarca, passem per nuclis, masies i petits camins. Ens parem en un parell de cases on els consta que alguns delinqüents hi porten tot el que roben. Però ni rastre del vehicle. “Potser ja és a València”, clou el cap de torn. Aquest cop, doncs, no ha pogut ser.

També et pot interessar

Comentaris