El 23 d’agost se celebra per segon any a Vilafranca la Sardana Groga

Una panoràmica de l’any passat. Foto FÈLIX MIRÓ
07/08/2019 - 18:26h

Des de l’AVV de Sant Julià s’espera poder repetir les 27 anelles i els 400 sardanistes

El pròxim 23 d’agost, i com a acte previ de la festa major de Vilafranca, torna a la capital penedesenca la sardana groga que l’any passat va concentrar 700 persones al voltant de la basílica de Santa Maria, 400 de les quals van participar-hi formant un total de 27 anelles sardanistes. Empesos per aquest èxit, la secció de l’escola de sardanes de l’Associació de Veïns Sant Julià torna a organitzar aquest acte, que tindrà lloc just en acabar els Goigs a Sant Fèlix (21.15h).

Ho fan amb la complicitat dels administradors de la festa major d’enguany, l’ANC, Òmnium Alt Penedès, la Confederació Sardanista de Catalunya, els Músics per la Llibertat i JBD Sonoritzacions. I un any més organitzen l’acte per reclamar que la sardana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco (tràmit que diuen que va per bon camí), però també ho fan en defensa de la llibertat d’expressió i per demanar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

Organtizadors i músics en la presentació de l’acte

Aquest dimecres, en roda de premsa, els organitzadors van explicar més detalls de l’acte del divendres 23. Joan Montserrat va explicar que, a diferència de l’any passat, les anelles sardanistes enguany es distribuiran entre la plaça de Jaume I i la de l’Oli. Després de donar la benvinguda als participants s’obrirà el micròfon a un familiar d’un dels presos polítics, que farà un breu parlament. Tot seguit, els Músics per la Llibertat tocaran el Cant dels Ocells i l’Estaca, com han fet des de fa més d’un any i mig a la plaça de la Vila i en diferents places dels barris vilafranquins. Després de reivindicar la sardana com a patrimoni immaterial, les diferents anelles ballaran dues peces per acabar amb una tercera, que serà la sardana de germanor. En aquest moment és quan es farà una única anella, i al mig s’hi construirà un llaç groc gegant que quedarà il·luminat. L’acte, que es preveu que duri uns 90 minuts, s’acabarà amb tota la plaça a les fosques. Només il·luminats amb els telèfons mòbils, els Músics per la Llibertat interpretaran Els Segadors.

Músics d’arreu

Si l’any passat van ser uns 400 sardanistes, en l’apartat musical s’hi van afegir una dissetena de músics, vinguts del Penedès i d’altres zones, sota la direcció de Marcel Casellas. Enguany serà el vilafranquí David Miret qui portarà la batuta de la cobla que interpretarà les peces en directe.
Des de l’organització es demana a tothom que vulgui participar a les anelles que s’inscrigui al correu sardanagroga@gmail.com.
A l’acte de presentació, el president de l’Associació de Veïns del barri de Sant Julià, Lluís Montané, va destacar que des de fa molts anys al barri s’ensenya la sardana, però que a banda, i sota el paraigua de l’associació, es gestionen activitats diverses com classes de gralla, gimnàstica, sardanes, etc. Montané va ressaltar que durant l’any passen unes 800 persones pel local situat a la plaça de la Sardana, i va animar tothom que hi vagi els divendres de 8 a 9 del vespre per aprendre a ballar sardanes.

També et pot interessar

Comentaris