Les retribucions als regidors centren el ple municipal del Vendrell

Moment en què el govern de l’Ajuntament del Vendrell vota el principal punt del ple d’aquest dilluns.
Ricard Vinyals
05/08/2019 - 21:33h

L’establiment de la figura del càrrec de confiança, un altre punt de fricció entre govern i oposició

El ple de l’Ajuntament del Vendrell ha aprovat aquest dilluns al vespre, com un dels temes més importants i que ha suscitat més debat polític, les dedicacions i indemnitzacions econòmiques que percebran els membres del consistori aquesta legislatura.

La sessió ha comptat amb les absències del ja exregidor de l’Associació Veïnal de les Platges (AVP-FIC), Severiano M.Galván, que va presentar la dimissió del càrrec divendres; del representant de Podem, Òscar Blasco; i de la vacant que encara manca d’ocupar per la renúncia d’Eva Serramià a formar part del grup Junts pel Vendrell.

Proposta de retribucions aprovada

Des del govern del PSC i Cs s’ha donat el vistiplau al fet que el topall per als càrrecs amb dedicació exclusiva a l’Ajuntament del Vendrell sigui de 46.000 euros bruts anuals, el mateix fixat des del 2011, i que, al marge de l’alcalde, Kenneth Martínez, amb una dedicació del 115%; hi ha hagi 7 membres més del govern amb dedicació exclusiva, a banda de dos regidors amb un 75% de dedicació al consistori -serà el cas de Baltasar Santos i Alfons Herrera- i un amb el 45% -fins ara Severiano M.Galván i que passarà a ser també el cas de la seva futura substituta a l’AVP-FIC, Bárbara Peris-.

Esmenes tombades

Prèviament a la votació final de l’acord, que ha comptat amb el vot en contra dels grups de Som Poble-ERC i Pel Vendrell-Primàries i l’abstenció de Junts pel Vendrell, han estat rebutjades les diverses esmenes presentades en el debat sobre les retribucions dels regidors vendrellencs.

Així, per exemple, des de Pel Vendrell-Primàries el seu regidor, Josep Maria Llasat, ha demanat que només l’alcalde i dos tinents d’alcalde tinguessin dedicació exclusiva a l’Ajuntament, però amb un salari de 37.800 euros bruts anuals -l’equivalent a 3 vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fixat en els 900 euros al mes-; que els regidors amb dedicació parcial -del 75% o 30 hores setmanals- fóssin 8 i que les retribucions per assistències als plens i comissions informatives, que és el que perceben els membres de l’oposició, es mantinguessin com el 2015.

El grup municipal de Podem, sense representació puntualment al ple d’aquest dilluns, va proposar -i també ha estat rebutjada- l’esmena perquè totes les retribucions baixessin un 20% respecte de la proposta del govern i, per tant, no superessin el triple del SMI.

I, finalment, des de Som Poble-ERC s’ha defensat també sense èxit que la retribució màxima per a la dedicació exclusiva fos de 38.000 euros bruts a l’any i que les assistències als plens es fixés en els 256 euros per sessió i a les comissions informatives, a 192 euros.

El govern vendrellenc ha fet valdre la seva majoria avui de 10 regidors per rebutjar les esmenes de l’oposició, que ha remarcat que el cost global del govern vendrellenc s’incrementa un 134% respecte de l’anterior legislatura i ha dividit el seu sentit del vot amb 7 sís (Som Poble-ERC i Pel Vendrell-Primàries) i l’abstenció del regidor de Junts pel Vendrell, Josep Mercadé.

Càrrecs de confiança

Un altre tema que ha portat força debat al ple d’aquest dilluns ha estat la creació de la figura del càrrec de confiança, absent la darrera legislatura. El govern vendrellenc ha defensat la necessitat de poder contractar 3 càrrecs de confiança per millorar l'”eficàcia i l’eficiència” del govern, tot i que ha deixat clar que, de moment, no assigna les persones concretes que podrien ocupar aquestes places. En el seu moment, segons el portaveu del govern, Christian Soriano, “ja li donarem la transparència que mereix” i s’anunciaran i explicaran la identitat, currículum, experiència i tasques que hauran de fer, donat el cas, aquells càrrecs eventuals o de confiança del govern.

PUBLICITAT

Des de l’oposició, com ja s’havia fet minuts abans en el debat sobre els sous dels regidors, atès que tot i reconèixer que el topall màxim anual es manté congelat s’ha passat d’un govern amb 2 regidors a dedicació exclusiva a un equip de 8 i, per tant, suposarà un major cost anual pel consistori; s’ha qüestionat que sigui necessària l’aportació de diners per als càrrecs de confiança, sobretot a partir de la situació d’un deute municipal d’aproximadament 50 milions d’euros.

Modificació de crèdits de 726.000 euros

Al ple d’aquest dilluns s’ha aprovat inicialment també, entre d’altres qüestions i amb l’abstenció de l’oposició, una modificació de crèdits per un import global de 726.000 euros. Segons ha destacat el regidor d’Hisenda i Recursos Humans, Baltasar Hurtado, aquestes partides serviran per dotar diners al ‘Pla renove’ per a la millora global de l’asfalt i voreres de diferents punts de la via pública del Vendrell, per l’increment de salaris a un total de 165 treballadors del consistori, per poder finançar un major número d’hores extres de la Policia Local del Vendrell per a una millor seguretat als carrers, per a les retribucions dels membres del consistori i, donat el cas, per als càrrecs de confiança si s’acaben assignant.

Des de l’oposició s’ha criticat aquesta modificació de crèdit i s’ha apuntat, per exemple, que es reduïran partides per a la neteja viària o les polítiques socials, la qual cosa ha estat desmentida des del govern vendrellenc.

Finalment, el ple també ha aprovat la implantació de la jornada de 35 hores setmanals per als empleats públics de l’Ajuntament del Vendrell i els seus organismes autònoms.

També et pot interessar

Comentaris