Un grup d’okupes s’instal·la a l’edifici de l’antiga Cinzano

Imatge dels dos locals d’Hercesa on viuen un grup d’okupes que provoquen l’angoixa dels veïns
Judit Benages
01/08/2019 - 18:54h

Diverses persones viuen a les antigues oficines d’Hercesa situades a l’avinguda de Barcelona

“Fa mesos que convivim amb okupes. Tot i que viuen als locals, ja accedeixen al pàrquing i a les zones comunes, i fins i tot ens han intentat entrar en algun pis. Tenim por i estem desesperats perquè ningú ens fa cas”. Així és com resumeix la Gemma el sentiment que ella i el grup de veïns que l’acompanyen comparteixen des de fa més de mig any.

Els veïns han de conviure amb brutícia i restes de droga

Tots ells van comprar els pisos a partir del 2010, i la gran majoria han format una família en aquests blocs, on abans hi havia la fàbrica Cinzano. Però ara comencen a viure un malson que temen que vagi a més.

El motiu és que des de fa uns mesos hi ha un grup d’okupes vivint als dos locals on abans hi havia les oficines d’Hercesa, la promotora dels blocs, situada a l’avinguda Barcelona.

De les tres fases que preveia la promotora, només n’hi ha una de feta, que correspon a 60 pisos dividits en tres blocs. La resta està inacabat. De fet, en un dels blocs més propers a la llosa de l’AVE ja hi han entrat okupes més d’una vegada, i els veïns han tingut alguns ensurts.

El problema de tenir okupes a les dues oficines d’Hercesa és que entren al bloc sense problemes. Ho fan accedint-hi per l’aparcament, per algunes portes que donaven al carrer (i que ara els mateixos veïns ja han tapiat) o per una tanca mal posada que hi ha la banda de la llosa de la via, on sovint fan forats fàcilment per entrar. Un cop dins, s’emporten la ferralla –o el material que els interessi– per vendre’l. “Però d’aquí a entrar dins el bloc hi ha un pas. Tu no saltaries, però ells sí que ho fan”, diu la Gemma. La prova? Brutícia, orins, llums trencats, robatori d’extintors i restes de droga en espais comuns.

Els veïns també han tapiat la majoria d’accessos d’algunes plantes de l’aparcament cap als blocs. Les persones que han contactat amb el 3d8 són sinceres: “Ens és igual que robin la ferralla o el que sigui d’aquí fora, perquè sabem que s’han de buscar la vida, però un dia ens els trobarem tots dins de casa. Si no són ells, seran uns altres. I això no ho podem permetre, tot i que les portes són de seguretat i els seria més fàcil tirar el mur a terra. Però tot pot ser”.

Els okupes sovint es dutxen a la via pública amb garrafes d’aigua i deixen la roba estesa als bancs

Segons apunten, han trucat desenes de vegades a la Policia Local i als Mossos d’Esquadra, i la resposta és sempre la mateixa: “Ens diuen que no hi poden fer res. Que els locals tenen un propietari i que ells no els poden fer fora. Ens han assegurat, però, que des de les oficines no tenen entrada directa al pàrquing i que tampoc tenen accés a la nostra aigua, per això es renten al carrer”.

Els veïns, desesperats, s’han reunit amb l’Ajuntament i també amb la immobiliària que gestiona la comunitat, però, de moment, no els han aportat cap solució. Segons els veïns, fa temps Hercesa va contactar amb ells i va tapiar alguna porta. Però no n’han sabut res més.
Així mateix, la Gemma comenta que són conscients “que l’Ajuntament no hi pot fer gaire perquè la llei no l’empara, però creiem que sí que pot pressionar Hercesa més del que ho ha fet”.

PUBLICITAT

Resposta de l’Ajuntament
El cap de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, explica que la principal diferència amb els okupes dels blocs de les Clotes és que en aquest cas d’Hercesa “els locals tenen un propietari, que és la immobiliària i, per tant, és qui ha de moure fitxa”.

Des del consistori s’ha fet un requeriment oficial per escrit perquè Hercesa desallotgi les oficines en un màxim de dos mesos, després d’haver comprovat que els dos locals són infrahabitatge i, per tant, no s’hi pot viure. Si no hi hagués aquesta notificació d’infrahabitatge, prevaldria el dret a un habitatge i, per tant, no podrien haver notificat res a Hercesa. Ara han donat dos mesos a la promotora per prendre mesures i, si no fan res, des del consistori se’ls multarà.

Els veïns han tapiat alguns accessos als pisos des de l’aparcament comunitari

Montfort vol deixar clar que estan sorpresos “per l’actitud d’Hercesa, ja que haurien de ser els principals interessats a buidar els locals”. Des del 3d8 hem intentat contactar amb la promotora, però no ha estat possible localitzar-la.

També et pot interessar

Comentaris